About Me

Tutorial Mudah Untuk Create Meeting Online Guna Google Meet

Keperluan mesyuarat secara online adalah sangat tinggi pada masa sekarang, terutamanya ketika kita sedang PKPB ini. Saya kongsikan kepada rakan-rakan guru cara mudah untuk create meeting online dengan menggunakan Google Meet.

 
Tutorial Mudah Untuk Create Meeting Online Guna Google Meet
Tutorial Mudah Untuk Create Meeting Online Guna Google Meet



1. Yang belum install lagi Google Meet, silakan berbuat demikian kat Google Play. Mudah saja. Tekan butang Install dan lepas tu tunggu saja dia pasang sampai selesai.
Tutorial Mudah Untuk Create Meeting Online Guna Google Meet


2. Bukak aplikasi Google Meet. Tengok logo tu bagi betul OK. Versi terbaru Rupa dia macam yang kat bawah nih.
Tutorial Mudah Untuk Create Meeting Online Guna Google Meet
Tutorial Mudah Untuk Create Meeting Online Guna Google Meet


3. Bahagian atas tu nampak dia tulis NEW MEETING kan? So tekan situ dan dia akan keluar satu page baru pulak. So tekan START AN INSTANT MEETING
Tutorial Mudah Untuk Create Meeting Online Guna Google Meet


4. So lepas tekan yang tu saja, anda akan terus masuk dalam MEETING ROOM. Hehehehe.. Mudah saja kan?
Tutorial Mudah Untuk Create Meeting Online Guna Google Meet


5. Untuk anda yang pemalu, tak nak muka anda orang nampak yang tak mandi pagi lagi tu, boleh jer OFF bahagian video. Pastu jangan lupa juga OFF bahagian AUDIO tu jugak jika anda tak bercakap. Kalau tak nanti, dia ganggu suara pembentang jugak. Paling teruk, segala bunyi kat rumah pon semua orang boleh dengar. 😂
Tutorial Mudah Untuk Create Meeting Online Guna Google Meet


6. Jika anda berhasrat untuk ajak lebih ramai orang untuk sertai anda dalam mesyuarat tersebut, maka boleh lah kongsi kepada rakan anda melalui butang SHARE INVITE.. Pastu pilih lah nak share ke WhatsApp ke Telegram ke atau mana-mana platform lain. Baru meriah sket kan!
Tutorial Mudah Untuk Create Meeting Online Guna Google Meet


7. Jika anda nak bentang apa-apa dari fon anda, boleh lah jugak gunakan button 3 Titik yang ada kat sebelah kanan bawah tu. Nnti dia akan keluar paparan macam kat bawah nih. Tapi hati-hati ya bila dah tekan, nanti tak pasal gambar-gambar censored pon nampak habis nanti.
Tutorial Mudah Untuk Create Meeting Online Guna Google Meet


8. OK step akhir adalah nak keluar daripada meeting. Yang nih swipe fon anda pastu akan nampak macam paparan kat bawah nih. Terus saja tekan LEAVE MEETING dan pastu siap.
Tutorial Mudah Untuk Create Meeting Online Guna Google Meet

OK semoga dengan perkongsian ini dapat membantu rakan guru untuk menjalankan mesyuarat atau meeting secara online dengan mudah. Dan paling penting adalah dapat membantu murid untuk belajar dari rumah dengan baik dan Berkesan.


Catat Komen

0 Ulasan