About Me

Pengajaran GTP 06: Rancang Strategi Untuk Berjaya

 RANCANG STRATEGI UNTUK BERJAYA

Saya sentiasa percaya tidak ada orang yang berjaya kerana luck (nasib baik). Tetapi kerana usaha keras orang tersebut yang kemudiannya turut menarik luck-luck lain untuk datang.
Jadi pengajaran ke-6 saya dapat dari pengalaman apply Global Teacher adalah kejayaan pun perlu ada perancangan. Perlu ada strategi. Bukan terus main tembak. Confirm lagi tinggi kadar kegagalannya.

Pengajaran GTP 06: Rancang Strategi Untuk Berjaya
Pengajaran GTP 06: Rancang Strategi Untuk Berjaya


Sama seperti dalam bisnes, nak berjaya dalam hidup juga perlu melalui fasa plan, invest dan reflect. Kalau nak lebih detail boleh follow step di bawah:
1. Tetap kan goals yang realistik
2. Spend masa untuk jaya kan goals
3. Buat catatan sebagai proses refleksi anda. Saya gunakan blog untuk journal perjalanan saya.
4. Sentiasa positif. Minda yang negatif menarik banyak perkara negatif jugak
5. Kena buat, dan terus buat atas sebab passion. Bukan kerana trend, bukan kerana ikut ikutan.
6. Determination dan istiqamah.


Pengajaran GTP 06: Rancang Strategi Untuk Berjaya
Pengajaran GTP 06: Rancang Strategi Untuk Berjaya


Oh ya. Pesan saya tak perlu lah gopoh dan tamak dalam membina kejayaan. Masakan nak bina istana besar, tapi tak sabar nak bina lantai dan tiang yang kukuh dulu.
Nanti datang ribut kecil pon dah bisa tumbang. Setuju tak?


Catat Komen

0 Ulasan