About Me

Risau Syllabus Tak Sempat Habis? Flipped Classroom Jawapan Dia!

Saya selalu kongsikan antara tips kenapa saya boleh buat banyak aktiviti dan eksperimen, tanpa risau kan syllabus sempat habis atau pon tak, adalah melalui penggunaan Flipped Classroom.

Strategi nih saya dah guna sejak tahun 2015, selepas saya balik dari Sarawak dan mula mengajar di Kedah. Ini juga antara alasan kenapa saya terus istiqamah dalam menghasilkan video PdPc. Saya buat, kerana saya sendiri nak guna. Bukan sebab ikut trend ka apa ka.


Risau Syllabus Tak Sempat Habis? Flipped Classroom Jawapan Dia!

Risau Syllabus Tak Sempat Habis? Flipped Classroom Jawapan Dia!

Risau Syllabus Tak Sempat Habis? Flipped Classroom Jawapan Dia!

Risau Syllabus Tak Sempat Habis? Flipped Classroom Jawapan Dia!


Sebagai contoh, untuk hari nih wat eksperimen doh roti guna yis. Beberapa hari awal saya hantar pautan bahan dalam group WhatsApp dengan murid.

Bahan 1: Blog http://www.cikguhailmi.com/…/eksperimen-mengkaji-kesan-yis-…
Bahan 2: Video
https://youtu.be/yoLQSYlzEvI


Murid akan baca dan tonton di rumah, sebelum datang ke sekolah dengan lebih bersedia.

Jadi mudah banyak sebab dah ada persediaan, dah ada idea apa nak buat masa eksperimen. Bila dah tahu, maka cepat lah siap kerja nya. Saya pulak boleh fokus kepada content tu sendiri untuk bantu murid panjang kan lagi apa yang dia dah tahu.


Risau Syllabus Tak Sempat Habis? Flipped Classroom Jawapan Dia!

Risau Syllabus Tak Sempat Habis? Flipped Classroom Jawapan Dia!


Senang ceritanya, apa pun anda buat, biar lah ianya menyelesaikan masalah pengajaran anda. Bukan kerana nak nampak hebat, nak nampak gempak, hakikatnya tak ada impak. Yang akhirnya, anda jugak lah yang......

#FlippedClassroom #FlippedJerLah @ Smk Jerlun

Catat Komen

0 Ulasan