About Me

Transit 8 Jam, Apa Saya Buat di Amsterdam?

Perjalanan pulang saya dari Amerika Syarikat membawa saya untuk transit selama 8 jam di Amsterdam, Belanda. Seronok juga sebab transit dia lama. Jadi sempat lah nak pegi jalan-jalan jugak kan. So jom kita tengok apa yang saya buat 8 jam di Amsterdam.

Sebab tempoh dia 8 jam, jadi saya agak berani lah nak jalan-jalan keluar dari airport ke pusat bandar. Cumanya saya dengan takdek pengalaman pegi jalan-jalan ke sana, risau juga takut nanti buang masa kot jalan saja.




Jadi bagi menjimatkan masa, saya booking siap-siap personal tourist guide untuk tempoh 5 jam. Booking semua online, cumanya saya pulak tak ingat kat website mana yang saya order. Tapi okey lah, service sangat tiptop, cuma harganya agak mahal sket lah. Tapi saya pikir takpe, daripada saya buang masa ke hulu ke hilir takdek arah tuju. Bukan senang kan nak dapat tiket free ke USA, so keluarkan sket modal untuk jalan-jalan di Amsterdam nih, tak lah banyak sangat.

Modus operandi dia senang saja. Saya sampai saja di airport Amsterdam, terus saya cari tourist guide saya di tempat yang dijanjikan. Kemudian dia terus bawak saya jalan-jalan dengan kereta. Senang sangat, sebab ambik pon untuk seorang, jadi tak payah nak tunggu sapa-sapa, boleh terus pegi ke destinasi.

So ini destinasi yang awal si tourist guide nih bawak. Tempat-tempat menarik di pusat bandar Amsterdam.


1. AMSTERDAM IN 5 HOURS
Quick city tour during 8 hours of transit layover at this great city.
1. Magere Brug (skinny bridge)
2. Dam Square
3. Ibis Central Station (world largest bike parking)
4. Anne Frank House
5. Fatih Moskee (mosque)

More to come.. @ Capitale des Pays-Bas


Tourist guide yang sedia menunggu di Amsterdam

Magere Brug (skinny bridge)
Magere Brug (skinny bridge)

Magere Brug (skinny bridge)
Magere Brug (skinny bridge)

Dam Square
Dam Square

Ibis Central Station (world largest bike parking)
Ibis Central Station (world largest bike parking)


Anne Frank House
Anne Frank House

Fatih Moskee masjid Turki di Amsterdam
Fatih Moskee masjid Turki di Amsterdam
 
Sebab saya seorang saja, dan tak spend banyak masa sangat untuk tangkap gambar dan tengok sekitar, maka ada banyak masa untuk kami pergi ke outskirt. Ini baru best weyh. Baru lah rasa macam kat Belanda. Nampak kampung bersih yang sangat menghijau, dan paling best sebab nampak kincir angin asli yang sangat sinonim dengan Belanda.

Banyak gak tempat pinggir bandar yang saya dapat pegi. Macam Zaanse Khans dan kampung-kampung nelayan yang masih mengekalkan ciri tradisional Belanda. Giler lawa lah.. Kemas dan sangat tersusun dan bersih kampung tradisional mereka. Memang wajib melawat! 


2. AMSTERDAM IN 5 HOURS
Continue my transit in Amsterdam to their outskirts. Only took me 20 mins to get away from the bustling city, to a gorgeous greenery countryside.
1. Zaanse Khans
2. The windmills
3. Cheese
4. Volandam
5. Dutch food, Haring
6. Marken, traditional Dutch village

I guess, am so lucky!
Watch my #Amsterdam journey at https://youtu.be/w_K_zaVRzww @ Amsterdam, Netherlands


Volandam perkampungan nelayan Holland yang lawa giler
Volandam perkampungan nelayan Holland yang lawa giler

Zaanse Khans tengok kincir angin dulu dulu
Zaanse Khans tengok kincir angin dulu dulu

Zaanse Khans tengok kincir angin dulu dulu
Zaanse Khans tengok kincir angin dulu dulu

Sapa nak borong cheese banyak-banyak
Sapa nak borong cheese banyak-banyak

Singgah jap tepi jalan sebab excited dapat tengok windmill yang letrik punya
Singgah jap tepi jalan sebab excited dapat tengok windmill yang letrik punya

Volandam perkampungan nelayan Holland yang lawa giler
Volandam perkampungan nelayan Holland yang lawa giler

Makanan tradisional Belanda, Haring yang hanyir giler weyh
Makanan tradisional Belanda, Haring yang hanyir giler weyh

Satu lagi kampung nelayan tradisional Belanda, Marken yang kemas dan bersih giler
Satu lagi kampung nelayan tradisional Belanda, Marken yang kemas dan bersih giler

Satu lagi kampung nelayan tradisional Belanda, Marken yang kemas dan bersih giler
Satu lagi kampung nelayan tradisional Belanda, Marken yang kemas dan bersih giler

 Walaupun kos adalah agak mahal sket sebenarnya, tapi saya rasa ok jer sebab bukan selalu nak datang. Lagipun tiket ke USA semua ditanggung, maka keluarkan sket untuk kat Amsterdam. Berbaloi jugak sebab dengan 5 jam tu, banyak tempat saya boleh pegi melawat, termasuk yang luar dari bandar Amsterdam.  Serious rasa tak rugi!

Ada rezeki nanti saya datang lagi, baru boleh spend masa betul-betul kat Belanda yang sangat bersih nih. Jom!

Catat Komen

0 Ulasan