About Me

Penjara dan Denda RM148 000 : Guru Besar Salah Guna Kuasa

Seorang guru besar di Alor Setar, Kedah dijatuhkan hukuman penjara dua tahun dan denda RM148,500 atas lima tuduhan salah guna kuasa membabitkan bekalan pakaian seragam kokurikulum sekolah pada 2008 dan 2009 bernilai RM32,400.
      
Hakim Mohd Rosli Osman menjatuhkan hukuman itu terhadap Zakaria Md Lazim, 56, yang bertugas di Sekolah Kebangsaan Tandop Besar (SKTB), Kuala Nerang dekat sini.
      
Dia didakwa menggunakan jawatannya untuk memilih ZNR Kuala Nerang Enterprise (ZNR), sebagai pembekal set pakaian Puteri Islam bernilai RM3,300 yang dia mempunyai kepentingan kerana pemilik ZNR merupakan adiknya sendiri, Ros Adimas Md Lazim.
Penjara dan Denda RM148 000 : Guru Besar Salah Guna Kuasa

Bagi pertuduhan kedua, ketiga dan keempat, Zakaria juga dituduh menggunakan jawatannya untuk memilih ZNR sebagai pembekal set pakaian Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) bernilai RM6,300, set pakaian Tunas Kadet Remaja Sekolah (TKRS) bernilai RM8,200 dan set pakaian Pengakap bernilai RM8,700 pada November 2008.
      
Zakaria juga didakwa bagi pertuduhan kelima, menggunakan jawatannya untuk memilih ZNR sebagai pembekal set pakaian seragam PBSM, Pengakap, Puteri Islam dan TKRS bernilai RM5,900 di SKTB pada September 2009.

Zakaria didakwa di bawah Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi kesemua pertuduhan.
      
Hakim menetapkan hukuman penjara bermula dari tarikh hukuman dijatuhkan (hari ini), manakala tertuduh akan dipenjara 15 bulan lagi jika gagal membayar jumlah denda yang ditetapkan. Dia tidak membayar denda itu.
      
Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya SPRM Fieza Fazlin Fandi manakala tertuduh diwakili peguam Mohd Nizan Azdahari. - Bernama


Sumber

Catat Ulasan

7 Ulasan

 1. Pencen bulanan dan bayaran gratuiti semuanya melepas. Air muka pula jatuh. Bagaimana untuk menghadapi hari2 tua nanti setelah dibebaskan dari penjara? Samada melanggar prosidur atau jahil pd prosidur perolehan kerajaan, tetapi bukannya menerima suapan hanya menyalahgunakan kuasa. Mungkin juga dia memikirkan keputusannya adalah betul tanpa mendapat habuan rasuah. Segala jasa baktinya sebagai seorang guru sebelum menjadi guru besar lenyap begitu sahaja.

  BalasPadam
 2. Benda ini biasa berlaku... Kenapa pula orang ini didenda tetapi yang lain tidak? Strange.

  BalasPadam
 3. emm..salah guna kuasa. dah jadi benda biasa dah nih..

  BalasPadam
 4. Hukuman terlalu berat dan tak setimpal dengan kesalahan,banyak lagi yang bersalah lebih teruk tapi hanya menerima hukuman ringan sahaja.....kes niaya,semuanya hilang sekelip mata.....

  BalasPadam