About Me

Kepentingan Menderma Darah

Manusia mungkin kehilangan banyak darah akibat pendarahan yang berlebihan. Pendarahan yang berlebihan ini mungkin berpunca daripada kecederaan ataupun penyakit. Jadi, darah tersebut perlulah digantikan melalui pemindahan darah. Apabila perkara ini berlaku, maka beberapa perkara perlu diambil kira seperti kesesuaian darah penderma dengan darah penerima.

Kepentingan Menderma Darah

Antara syarat lain bagi penderma darah adalah seseorang itu mestilah sihat, berat melebihi 50kg dan berumur antara 17 hingga 60 tahun. Seseorang itu boleh menderma sehingga 0.5 liter darah pada satu-satu masa. Derma darah terakhir juga adalah sekurang-kurangnya 90 hari sebelum.

Walaubagaimanapun, ada beberapa faedah yang berkaitan dengan kepentingan menderma darah.

1. Boleh menyelamatkan nyawa seseorang
Bagi orang-orang yang berisiko tinggi kehilangan darah seperti akibat kemalangan dan juga ibu yang melahirkan anak, darah yang didermakan adalah sangat penting. Dalam keadaan kecemasan seperti itu, mereka sangat memerlukan darah yang banyak dalam kadar yang segera. Sudah tentu pada saat kecemasan itu, jika tiada bekalan darah yang didermakan, proses ini akan menyulitkan lagi keadaan pesakit. 


2. Boleh membantu seseorang dengan penyakit yang berkaitan dengan darah
Derma darah juga penting dalam membantu pesakit yang menghidap penyakit yang berkaitan dengan darah. Antara penyakit yang berkaitan dengan darah adalah hemofilia, anemia dan talasemia yang berkaitan dengn sel darah merah. Manakala penyakit kegagalan sumsum tulang dan leukimia pula adalah penyakit yang berkaitan dengan platlet.

Mereka ini sangat memerlukan darah bagi menjalani kehidupan biasa seperti kita. Tanpa bekalan darah yang berterusan, maka perkara ini boleh mengundang maut kepada pesakit. Justeru itu, darah yang diderma adalah sangat penting.


Catat Komen

65 Ulasan

  1. ALHAMDULILLAH ... akhirnya dapat penyelesaian untuk membuat PBS SAINS

    BalasPadam
    Balasan
    1. ni memang kepentingan menderma darah ke sebab saya ada kerja folio sains

      Padam
    2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  2. thank you taikoo!!

    BalasPadam
  3. thank u for information

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum cikgu,,bkn ke syarat menderma darah ni berat dia melebihi 50kg kann?

    BalasPadam
  5. TERIMA KASIH ATAS MAKLUMAT DIATAS. SELESAILAH TUGASAN PBS YG MELAMBAK.

    BalasPadam
  6. terima kaseh cikgu syer dpt selesaikan tugas sains yg diberikan oleh guru sains form 3 smk tanjung pauh.......azrul akmal

    BalasPadam
  7. terima kasih cikgu

    BalasPadam
  8. bukan ke berat badan sekurang-kurangnya 45 kg

    BalasPadam
    Balasan
    1. sebenarnya ianya 50kg...

      Padam
    2. Sebenarnye 45kg.. kawan saya 47kg boleh je derma

      Padam
  9. terima kasih sbb blog ni dh jadi rujukan saya sejak saye tingkataan 1 lagi

    BalasPadam
  10. Terima kasih atas bantuan dan info yg diberikan. Ia amat memudhkan
    saya.

    BalasPadam
  11. TERIMA KASIH.SELESAI JUGA PBS YANG MENYUSAHKAN INI......

    BalasPadam
  12. terima kasih cikgu! maklumat nih sangat membantu saya untuk menyiapkan PBS pasal darah nih. dah siap dah pun. tinggal hantar je. semua nih berkat pertolongan blog cikgu ni lah. TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK CIKGU HAILMI! :-D

    BalasPadam
  13. Terima Kasih cikgu sebab ada maklumat mcm nie...thanksss cikgu

    BalasPadam
  14. thanks.........

    BalasPadam
  15. Terima kasih sangat.di sebabkan cikgu helmi kerja saya yang diberi oleh guru saya siap dengan cepat dan kemas.terutama sekali segala maklumat yang diperlukan ada dalam senarai semak pbs cikgu helmi.

    BalasPadam
  16. Minta kebenaran untuk ambil isi...
    Terima kasih.. :)

    BalasPadam
  17. fuhh..letih ler cari..mujur ada..trima ksih cikgu..

    BalasPadam
  18. Trima kasih cikgu . . Kalau nda mklumat nhe , nda siaplah PBS saya \(^.^)/

    BalasPadam
  19. terbaik lah cikgu.cikgu telah nemudahkan saya...

    BalasPadam
  20. dari form 1 lagi pakai website ni ^.^ gempakkkkk

    BalasPadam
  21. terima kasih.syukran jazilan

    BalasPadam
  22. Blog ni memang terbaikkkkk :D

    BalasPadam
  23. wahh terima kasih cikgu hailmi .. disebabkan cikgu punye blog nie pbs band 6 nie jadi mudah untuk saye .. tak de lha pikir susah je nak dptkan band 6 nie .. terbaikkk !

    BalasPadam
  24. tenkiu cikgu for the information. Thanks a lot.

    BalasPadam
  25. thank you teacher, you've helped a lot, i appreciate it o(≧v≦)o~~

    BalasPadam
  26. thanks........................................

    BalasPadam
  27. tq for the maklumat .......

    BalasPadam
  28. THANKS...THIS INFORMATION IS VERY MEANINGFUL 4 ME & ENABLE ME TO COMPLETE ALL ASSIGNMENTS..@%^&**

    BalasPadam
  29. terimas cikgu HAILMI.. maklumat yang diberi sangat berguna.. :D

    BalasPadam
  30. siap pun bps sains for band six alhamdulilah . thanksyou cikgu hailmi :D

    BalasPadam
  31. cikgu bukan ke berat badan tidak melebhi 45kg.....

    BalasPadam
  32. Berat badan mesti melebihi 50kg.. Sila rujuk buku teks.. ;)

    BalasPadam
  33. terima kasih cikgu boleh saya dapat isi

    BalasPadam
  34. Senang keje sbb dah ad blog ni....tk pyh nk pkir dah psl band 6

    BalasPadam
  35. thanks......c'gu. i appreciate ur help. smoga ALLAH memberkati kehidupan c'gu. AMIN............

    BalasPadam
  36. terima kasih cikgu
    cikgu telah banyak membantu

    BalasPadam
  37. Terima Kasih atas maklumat Cikgu...

    BalasPadam
  38. Tq for the information sir!!!...

    BalasPadam
  39. 情報先生ありがとう!

    BalasPadam
  40. SYUKRAN DI ATAS PERKONGSIAN YG BANYAK MANFAAT NI. SAYA TIDAK MEMILIH UNTUK COPY KESEMUANYA TETAPI SAYA HANYA AMBIL SEBHAGIAN SAHAJA .INI KERANA SEMUARAKAN SAYA AMBIL DARIPADA LINK NI JADI SAYA INGINKAN KELAINAN.TAPIKESELURUHANNYA , SAYA BERTERIMA KASIH DI ATAS KESUDIAN BERKONGSI . TANPA KEWUJUDAN BLOG INI MAKA TAK DAPATLAH SAYA RUJUKANBAGI MENYIAPAKAN TUGASAN YANG KIAN HARI MENGGUNUNG ITU . JAZAKALLAH YA MUALLIM :))))

    BalasPadam
  41. Tahniah sebab ada usaha untuk meng'kreatif'kan isi kandungan.. Maklumat dan info cikgu bagi ini hanyalah sebagai rujukan.. Usahakan sedikit untuk buat penambahan.. INshaAllah hasil anda terbaek.. ;)

    BalasPadam
  42. cikgu ada 2 je ker kepentingan menderma darah ?

    BalasPadam
  43. X CUKUP LARH !! :(

    BalasPadam
  44. Terima kasih cikgu Hailmi

    BalasPadam
  45. THANKS A LOT..........

    BalasPadam
  46. thanks... saya copy info ni untuk slide f3 ya?

    BalasPadam
  47. Thank God, had already completed the work that was given by my teacher at school. Thanks to the help of my teacher Hailmi very grateful. :) once again, Thank You so much !

    BalasPadam
  48. terima kasih cikgu atas maklumat yang telah diberikan

    BalasPadam