About Me

10 Pokok Tertua Di Dunia

Bayangkan hidup selama beribu-ribu tahun, selama berdekad dan berabad sambil memerhatikan peradaban dunia yang silih berganti. Menjadi saksi bisu kepada peristiwa dunia dan terus kekal sehingga hari ini. Demikian lah kisah sepi pokok-pokok yang tertua wujud di dunia. Di sini saya senaraikan 10 jenis pokok yang tertua di dunia.

1. Methuselah
Pokok pine berusia hampir 4, 800 tahun ini yang berada di Great Basin Bristlecone, Nevada. Namun ada pokok yang paling tua sekali yang digelar nama Prometheus telah dipotong pada 1964 sehingga menimbulkan kontroversi.

Methuselah

2. Sarv e-Abarkooh
Pokok Sarv e-Abarkooh ini adalah jenis pokok cypress yang berusia hampir 4 000 tahun dan berada di Abarkooh, Iran. Juga dikenali sebagai 'Zoroastrian Sarv', maka pokok ini merupakan lambang masyarakat Iran dan aktiviti keagamaan.

Sarv e Abarkooh
3. Llangernyw Yew
Pokok ini juga memainkan peranan penting dalam masyarakat di Wales. Pokok jenis ini banyak ditanam di kubur bagi menandakan keabadian hidup sama seperti hayat pokok ini sendiri.

Llangyerw Yew
4. Alerce
Jenis pokok ini telah dikesan hidup sejak 35 juta tahun dahulu melalui fosil-fosilnya. Walaubagaimanapun, pokok yang tertua ini hanya berusia 3 500 tahun, merupakan jenis Patagonian Cypress yang juga dikenali sebagai Alerce. Hidup subur di Chile.

Alerce


5. The Senator
Bald Cypress ini lebih dikenali sebagai The Senator, dijumpai di Florida, Amerika Syarikat. Berusia antara 3 400 hingga 3 500 tahun, pokok ini juga merupakan pokok yang terbesar di Sungai Mississippi.

Senator


6. Patriach
Satu lagi penghuni asal Amerika Selatan adalah pokok 'Patriarca de Floresta di Brazil. Merupakan pokok terbesar di Hutan Atlantik, pokok ini dijangka berusia 3 000 ribu tahun.

Patriach

7. Alyshun
Pokok yang juga dikenali sebagai 'Pokok Suci Alishan' di Taiwan, dijangka berusia 3 000 tahun. Walaubagaimanapun, pada 1 Julai 1997, pokok ini telah tumbang disebabkan oleh hujan ribut yang dahsyat.

Alyshun

8. Old Chestnut
Merupakan pokok Chestnut yang tertua di dunia dan dikenali sebagai ' Pokok 100 ekor Kuda'. Pokok ini boleh ditemui di San D Alfio, Sicily. Dijangkakan berusia dalam lingkungan 2 000 hingga 4 000 tahun.

Old Chestnut
9. General Sherman
Antara merupakan pokok purba jenis Giant Sequoia yang termuda. Boleh ditemui di Sequioa National Park, dipercayai berusia 2 300 hingga 2 700 tahun. Juga dikenalpasti sebagai pokok terbesar di dunia jika diukur pada isipadu kayu.

General Sherman

10. Jhomonsugi
Pokok yang paling muda dalam kalangan pokok yang pling tua. Pokok Jhomonsugi ini boleh ditemui di Yakushima, Jepun di katakan mungkin berusia 2 170 tahun sehingga lah 7 200. 

Jhomonsugi

Sejauhmanakah lagi pokok-pokok ini boleh terus bertahan? Catat Ulasan

3 Ulasan

  1. Bole x bandingkan dgn pokok yg nabi s.a.w pernah berteduh?usia pokok itu dlm lingkungan umur 1500 tahun.iaitu hampir seusia dgn rasulullah s.a.w

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum. Saya mohon share separuh ye untuk saya muatkan dalam group 5 Ter- dalam fb.

    BalasPadam