About Me

6 Apps Terbaik Untuk Buat Video Pengajaran

Sesuai dengan saranan daripada Perdana Menteri Malaysia, Tun Mahathir selepas lawatan beliau ke Jepun, maka ramailah guru yang mula menceburi satu lagi cabang dalam teknologi pendidikan, iaitu penghasilan video pengajaran. Nama seperti Cikgu Romie dan Cikgu Hailmi, memang tidak asing lagi antara guru aktif dalam menghasilkan video pengajaran untuk dikongsi di Youtube.


6 Apps Terbaik Untuk Buat Video Pengajaran
6 Apps Terbaik Untuk Buat Video Pengajaran

Bagi saya sendiri, saya berhenti daripada mengangkut Kamera DSLR selepas saya perhatikan smartphone sekarang pun dah semakin advance dengan teknologi berkaitan camera dan video. Lagipun sesuai dengan keperluan saya yang nak lebih mobile, mudah bawa dan juga shoot and edit, maka saya rasakan penghasilan video pdpc dengan menggunakan fon adalah lebih baik untuk saya yang sentiasa bergerak dan sibuk nih. Manalah nak sempat transfer file semua bagai nak edit. Huhuhu. Maka menggunakan aplikasi video editing di telefon pintar, merupakan pilihan yang tepat untuk saya. Jom saya kongsikan 6 aplikasi terbaik untuk buat video pengajaran.


1. VivaVideo Pro
Pilihan pertama saya tentulah aplikasi VivaVideo Pro. Yes.. version Pro nih kena bayar sket lebih kurang RM13.99 untuk lesen penuh. So boleh buang watermark yang ada tulis Vivavideo pada video untuk free version punya. Rimas weyh..


VivaVideo Pro aplikasi video editing pilihan saya
VivaVideo Pro aplikasi video editing pilihan saya

Dan kenapa saya pilih VivaVideo Pro nih untuk aplikasi utama dalam menghasilkan video? OK, sebab dia sangat simple, mudah, user friendly, senang guna dan tak funky sangat dengan effect video yang keterlaluan. Yer lah, saya buat video pdpc kot, bukan video nak happy happy.


 


Lagi satu sebab dia ada semua elemen yang saya nak. Contohnya, ada untuk tulisan, boleh masuk suara muzik dan background, boleh masuk suara latar, serta boleh gabung gambar dan juga video sekali. Serba lengkap lah dengan elemen yang saya nak pada video saya. So, VivaVideo Pro memang terbaik!


2. Quik
Jika untuk video travelog kalau saya pegi jalan-jalan, saya suka guna aplikasi Quik. Aplikasi video Quik nih sebenarnya dia datang sekali dengan GoPro punya kamera. Maknanya pengguna GoPro memang dah familiar lah dengan aplikasi Quik nih.


Quik punya pilihan lagu latar memang terbaik lah!
Quik punya pilihan lagu latar memang terbaik lah!

Editing videonya juga sangat mudah, dengan effect yang sangat kemas dan elegan. Boleh pilih klip, pastu terus boleh template camna yang kita nak. Theme dia siap dengan muzik latar belakang yang sesuai. Part muzik latar belakang dia memang saya puji. List pilihan lagu dia memang nice sangat!

Lagi satu yang bestnya pasal aplikasi Quik nih adalah sebab aplikasinya adalah percuma. Walaupun percuma, takdek lak dia kalut nak letak watermark ke apa ke. So, senang lah sket nak buat video tanpa iklan-iklan yang tak perlu.





Oh. Lagi satu yang saya suka pasal Quik nih, sebab aplikasi dia sangat 'bijak'. Walaupun klip kita tu panjang, tapi nanti bila dah edit, dia akan auto pendekkan dan pilih mana part yang sesuai, especially part yang ada suara. So yang ini saya rasa apps nih very the clever sangat lah. 


3. FilmoraGo
Ini juga antara apps pasal video yang selalu digunakan oleh mereka-mereka yang suka edit video. Effect yang ada juga nice dan sangat modern. Saya pernah install untuk cuba gunakan. Tapi kurang masuk jiwa sebab theme dan effect dia tuh 'canggih' sangat. Sedangkan saya tak perlu efek yang semacam tu.

FilmoraGo juga menawarkan efek video sedia ada yang lawa
FilmoraGo juga menawarkan efek video sedia ada yang lawa

Satu kelebihan apps FilmoraGo nih adalah dia ada function yang boleh buat greenscreen dengan mudah. Mungkin kalau guna untuk travelog pun cun saya rasa!


4. PowerDirector
Apps nih saya masukkan dalam senarai sebab saya pengguna tegar software video editing ini jika di laptop. Dok edit video dulu, dari tahun 2010 saya mula berkenalan dengan bidang video hinggalah 2017, memang saya gunakan PowerDirector untuk edit video-video di laptop.


POwerDirector video editing lagi sedap guna di laptop
POwerDirector video editing lagi sedap guna di laptop

Versi di smartphone pun macam lebih kurang, walaupun sedikit terbatas berbanding di laptop punya version. Juga ada function untuk buat greenscreen dengan mudah. Cuma saya rasa belum ada hajat ler nak gunakan apps nih.


5. InShot
Apps InShot nih pun kemain lawa. Saya pernah tengok video seorang instafamous yang diedit gunakan apps nih. Memang lawa dan nampak style lah. Pemilihan efek dan lagu latar belakang juga banyak dan sesuai dengan konsep. Cuma lepas dah install, pastu saya rasa macam takdek masa nak explore, maka saya pun uninstall ler balik. Tapi serious, jika anda explore banyak lagi, mungkin anda juga boleh hasilkan video yang cun melecun.

InShot menawarkan efek yang style dan kemas
InShot menawarkan efek yang style dan kemas


6. Kinemaster
Kinemaster juga applikasi video editing yang dalam kelompok yang sering digunakan. Cumanya arituh bila saya guna, saya rasa button untuk function apa semua tu macam agak tersorok. Kena main explore explore dulu. Mungkin kalau dah cekap, mungkin lagi cepat lah nak tekan button edit semua tu. 

KineMaster video editor juga nice, tapi kena explore sket
KineMaster video editor juga nice, tapi kena explore sket

Akhir sekali, sebenarnya tak kisah lah aplikasi video editing mana sekalipun anda pakai, yang penting kena explore habis habisan. So bila dah tau function, barulah nampak canggih video anda. Padahal guna trick trick saja untuk nampakkan video tu macam mantap jer editing nya. Semuanya tentang teknik. Paham tak?

Bagi artikel seterusnya nanti saya akan kongsikan tentang teknik menghasilkan video dengan lebih baik. Saya akan ajarkan tips dan teknik, serta panduan untuk mendapatkan video pengajaran yang mantap lagi tidak membosankan. Dah ada video sendiri nanti, nak gunakan strategi Flipped Classroom pun sangat lah mudah. Yeah!

Oh by the way, mana aplikasi video pilihan anda?? Komen sket.. 




Catat Ulasan

1 Ulasan

  1. Dulu sy guna Youcut- video editor...sekarang lebih gemar guna VideoShow 😁😁😁

    BalasPadam