.

.

KARTiKEL

Selasa, 24 Jun 2014

Tugasan Sejarah Bagi PT3 2014

Bahan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) bagi mata pelajaran Sejarah (21) dan Geografi (23) boleh dimuat turun melalui pautan di bawah mulai 23 Jun 2014 - 19 Julai 2014.

21 - Sejarah (Arahan Guru) 
21 - Sejarah (Arahan Murid)

Bahan Tugasan PT3 Bagi Subjek Sejarah
 

Tugasan Murid

Baca Petikan berikut dengan teliti.


Negara Malaysia adalah sebuah negara yang aman dan damai walau pun penduduknya berbilang kaum. Keamanan dan kedamaian ini dapat dikekalkan kerana toleransi antara kaum utama di negara kitau iaitu Melayu, Cina dan India. Justeru itu, kita seharusnya bersyukur dengan keamanan dan keharmonian yang membolehkan kita duduk bersama serta berbincang tanpa ada rasa perbezaan antara satu sama lain. Persefahaman yang telah berjaya dicapai ini perlu dikekalkan supaya tiada perasaan curiga antara kaum kerana ia akan menjejaskan serta merosakkan semangat perpaduan yang telah terjalin sejak sekian lama


Dipetik dan diubahsuai daripada : http://pmr.penerangan.gov.my

Berdasarkan petikan tersebut, buat kajian dan hasilkan sebuah rencana berkaitan dengan perpaduan kaum di Malaysia.

Panjang rencana anda hendaklah tidak kurang daripada 300 patah perkataan.


Tugasan anda hendaklah mengandungi aspek berikut:
1. Tajuk rencana
2. Nama penulis
3. Isi kandungan :
(a) Pengenalan - menjelaskan tentang isu-isu perpaduan kaum secara umum
(b) Menghuraikan kepentingan perpaduan kaum
(c) Menghuraikan faktor yang menyumbang kepada pengukuhan perpaduan kaum
(d) Menghuraikan cabaran untuk mengekalkan perpaduan kaum
(e) Mencadangkan langkah-langkah untuk mengekal dan memantapkan perpaduan kaum di Malaysia
(f) Membuat rumusan
(g) Menyenaraikan sumber rujukan


Bagi sebarang rujukan format dan bentuk rencana, boleh rujuk dengan download 21 - Sejarah (Arahan Murid) 

Bagi yang inginkan tips dan panduan menyiapkan tugasan Sejarah PT3, boleh klik link di sini Tips Menyiapkan Tugasan Sejarah PT3 2014 HOT!


Semoga berjaya!



444 ulasan:

  1. Kalau tak pergi sekolah, boleh ke kalau buat dirumah saja ? sebab sakit

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak boleh

      Padam
    2. hg buat lawak ke

      Padam
    3. kan dia dh cakap wajib kena buat kat sekolah. kalu buat kat rumah x dpt markah...

      Padam
    4. Kalau tak datang sekolah nant dapat gred F...

      Padam
    5. silap lahir bln 99

      Padam
    6. seWAJIBNYA buat dekat sekolah. kalau sakit biasa still larat lagi nak bangun kena dtg jugak sekolah. kalau sakit sampaii masuk hospital itu dia bagi jawab dekat sana mcm tu lah. sebab benda ni takde ulangan

      Padam
    7. actually tak jugak. Sebab tadi pentadbir kawasan ada kata kalau sakit, masuk hospital peperiksaan ni takkan dijalankan di hospital. Nak tak nak kena gigih jugak ke sekolah untuk buat kerja kursus ni

      Padam
    8. sebenarnya tak berapa faham lha PT3 Sejarah niee . (f) membuat rumusan (g) menyenaraikan sumber rujukan . dua-2 tu tak faham . blh bg contoh takk ?

      Padam
    9. apa maksud rencana .any instrument?

      Padam
    10. pening la pt3 ni...............

      Padam
    11. pt3 ni menyeksakan otak la... kenapa 2 minggu jer.... ingat kita ni xde kerja lain ke???? reda je la...

      Padam
    12. kena berusaha bersungguh - sungguh la nampaknya... tak boleh main - main dah...

      Padam
    13. Ya Allah , kau permudahkanlah urusan kami Ya Allah . Amin Ya Rabal Alamin :) In syaa allah . Gud luck batch-99 ^^

      Padam
    14. bencenye pt3 skarang ni ...

      Padam
    15. menyusahkan betolla PT3 nie...!!
      grrr....

      Padam
  2. entah ini tugasan untuk mata pelajaran bahasa melayu atau sejarah . Aduhai ,Nasib malangnya pelajar tingkatan 3 tahun ini..

    BalasPadam
    Balasan
    1. nak buat camne....tikus makmal katakan

      Padam
    2. susahny..nk pcah otak ney.. Hadoooiii..matilah aq..

      Padam
    3. redha je la :)


      Padam
    4. KNAPE VLARH BUAT TIME2 PUASE..

      Padam
    5. kerja ni dah mcm untuk plajar universiti plak...

      Padam
  3. banyak kerja nak buat dalam 6 masa

    BalasPadam
  4. aduhaiii , xfaham lha nak buat macam mane .

    BalasPadam
  5. macm mana nk buat minta tolong

    BalasPadam
  6. Semua kna buat tajuk "Perpaduan Kaum" ka?
    Cofius niyhh!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. yew kot...

      Padam
    2. tak, tajuk rencana kena reka sendiri.. tak boleh ambil yang dh ade dlm petikan..

      Padam
    3. semua tajuk semangat perpaduan kaum di malaysia la......

      Padam
  7. kenapa mesti batch 99' kene ?
    apakah nasib kami

    BalasPadam
    Balasan
    1. nak buat cam mana......takdir

      Padam
    2. nak buat cam mana.....ini semua ujian je

      Padam
  8. saya nak tanya..objektif kajian,pengenalan dalam satu karangan ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. x.objektif kajian kena buat dlm satu ketas bersame dgn perancangan awal

      Padam
  9. saya tak fhm sangat dengan "menjelaskan tentang isu-isu perpaduan kaum secara umum." maksudnya tu macam mana. maaf bertanya. agak blurr di sini.

    BalasPadam
  10. bapak hang

    BalasPadam
  11. kenape tngkatan 3 thun nie susah sngat......tmbah2 kerja khusus sejarah nieee.......aduuhhh.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. bleh gak.. ape salahnye...

      Padam
    2. ok..gak tuuu.

      Padam
  12. Takpa. Redha je lah. Insya Allah boleh. Positif positif.

    BalasPadam
  13. susah mmg jgn ckap lh .. tingktan tiga sja pn dah kalah spm .. semua aras tinggi .. nnti tngktn lima dah mcm universiti lah nie .. haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. ni dah kira diploma kot..hehee goog luck

      Padam
    2. hidayah sajida26 Jun 2014 5:11 PTG

      kesian batch 99 kene lalui pt3 yg sngt merunsingkan kepala,, semoga berjaya batch99,,,,,,.....

      Padam
    3. kita ie dibuat macam bahan uji kaji pulak... letihlahh macam nie... diorang ingat budak form3 tahun nie macam robot ke...buat inilah...buat itulah....kalah budak u...stress betul...dh la masa yg dia bagi pun 2 minggu je...macam mana yg budk duk asrama...nk cari bahan macam mana...balik dua minggu sekali... x kan x paham kot perasaan kami...bagilah masa 1 bulan ke... tapi 2 minggu tu sebentar jer...sedihlaa macam nie... ;'(

      Padam
    4. klu duk asrama terpaksa ah cari mase hari sklh jew...x powm g pustaka...

      Padam
    5. betul tu..

      Padam
  14. Asal susah sangat?!!! dhlah kene buat kat sekolah je...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jom Bincang sama-2 nak x ?

      Padam
    2. oang bgi arh buat blik rumah adoooii..stress2..jgn buat kmi mcm bhn uji kaji mcm dlm mkml tuuhh..hish sape punye rancangan menyusahkn batch99 nie..

      Padam
  15. Apa beza faktor penyumbang kepada pengukuhan perpaduan kaum dengan langkah-langkah untuk mengekalkan dan memantapkan perpaduan kaum di Malaysia?? Sebeb dia hampir samalah, cikgu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. faktor penyumbang tu maksudnya ap yg telah mnjadi faktor kpd perpaduan kaum di MALAYSIA..dan langkah langkah tu adalah, bagaimana caranya untuk mengekalkan perpaduan kaum tu..

      Padam
  16. hazim bocop

    BalasPadam
  17. saya suka sejarah sangat-sangat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. nazmi suka nurin.

      Padam
    2. pt3 ni memang susah giler...... sakit kepala dibuatnya... ingat kita ni mesin ke?????

      Padam
  18. naim selfie

    BalasPadam
  19. Balasan
    1. ape yang sweetnye pt3 ni

      Padam
  20. Assalamualaikum warrahmatullah hiwabarukatuh ..
    macam mana nak buat rencana "PERPADUAN KAUM" ?.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kta kt sini pom konfius..tlong kmi..bantu kmi..kmi x fhm..gk mengerti

      Padam
  21. tk berapa phm cara nk buatnye

    BalasPadam
  22. "Perpaduan Kaum" maksudnya boleh la buat ape2 cerita ttg tajuk ni contohnya... langkah2 untuk mempupuk semangat perpaduan kaum..atau masalah perpaduan kaum zaman sekarang dll tlg bagi ulasan sbb x berapa jelas

    BalasPadam
  23. kementrian pelajaran malaysia tak tahu fikir tentang ape la,baik semua berhijirah ke negara lain macam najib menhantar anaknya ke china

    BalasPadam
  24. Dia orang x de ank...

    BalasPadam
  25. tahun...2014 kita kita....mangsa .........untuk..pt3
    ada banyak kerja..untukkk.....buat....

    BalasPadam
  26. sudah.bateri..kong darshini

    BalasPadam
  27. mcm format SPM jer??

    BalasPadam
  28. pt3 sebijik mcm spm,

    BalasPadam
  29. PT3 ni tiada kaitan langsung dengan sejarah.. Macam sivik je. Nanti SPM hancur sebab xbelajar sejarah ~Claitos

    BalasPadam
  30. assalamualaikum..mohon penjelasan yang lebih lanjut tentang kerja khusus ni.. sya tak brape nak faham sngat nak buat rencana ni... terima kasih

    BalasPadam
  31. aduh....dah la BM pun mcm SPM, sejarah ngan geo pon sama ja......depa mmng x kesian kat kite ni kan....jadi tikus makmal la pulak

    BalasPadam
  32. ala..............susah betullah PT3 ni.................18 hari nak buat apa........?lagilah susah buat kat sekolah

    BalasPadam
  33. ermmm kesian tol bdk form 3 2014.

    BalasPadam
  34. menyusahkan murid dan guru kat skola je PT3 nie

    BalasPadam
  35. think positive .. nak taknak semua form 3 dlm Malaysia kena buat jugakkan .. cakap laa apa pun tetap kena buat...

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tuh :(

      Padam
    2. betoi2.....

      Padam
  36. sedihh yang teramattt ! saye tak berape faham mcm manee nak buatt .alangkah indah nya hidup ni kalau PT3 ditukarkan semula kpd PMR ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kannnn...susahnyaa lahai jdi batch 99 nie... x'(

      Padam
  37. apalah nasib batch 99 nih

    BalasPadam
  38. sabar lh nk wat mcm mne dh nasib kita...PT3 victim

    BalasPadam
  39. apa kata kita bincang2 kat cni..just 4 form 3..2014

    BalasPadam
  40. Cikgu kami dah terangkan... Tapi saya masih tak brpa fham.. Kenapalah kami 'Batch 99' yang kena.. ><''

    BalasPadam
  41. Terima Kasih atas tip2 ni, sekolah saya sedang mengunakan tajuk ni sebagai calon walaupun dengan masa yg amat sempat.

    BalasPadam
  42. apa la nasib bdak form 3 thn nie....dah elok elok PMR pi tukaq PT3 plak.....dh la x fhm nk wat cana.....pening laaa.......

    BalasPadam
  43. Tak susah tak senang, hmmm nasib.

    BalasPadam
  44. H-h-h-h-heashot~ D-d-d-doublekill~ yeah baby yeah!~ -Blackshotrulez!

    BalasPadam
    Balasan
    1. H-h-h-h-Headshot~ D-d-d-d-Doublekill~ W(-___-)W

      Padam
  45. Balasan
    1. plik la mg ni azrin. ape yg ggwp nye?

      Padam
  46. Saya amat suka dengan hidup saya ini. :')

    BalasPadam
  47. Esok minecraft jom :D

    BalasPadam
  48. minecraft? dota? blackshot? mainan ape ni? xde makne smua ni. kan kite nk priksa bsr thun ni. main la game yg power lgi macam assassin's creed ke. bru best

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko pkai computer NASA ke

      Padam
  49. anyone boleh terangkan tak apa yang dimaksudkan dengan faktor menyumbangkan kepada pengukuhan perpaduan kaum???dok pahe lorh

    BalasPadam
  50. pening...nak fakta ataupun reka ayat sendiri? :/

    BalasPadam
  51. faktor dalam menyumbang bla bla bla ...
    ambil faktor yang sejarah ka umum ?
    tolong jawab :)

    BalasPadam
  52. sakit mata dan pinggang mengadap laptop n menelaah buku .. adoii . xbt draf awl n akhir ja . apa tuuu ??

    BalasPadam
  53. nama penulis tu kita ke?

    BalasPadam
  54. kalau cari bahan2 dlm internat then nanti copy je yg kite cari tu bole?? maksudnya salin balik dlm kertas?

    BalasPadam
    Balasan
    1. mana bole nanti kene plagiat larh....

      Padam
  55. cikgu bole x saya nak contoh format yg telah dibuat????...

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pon nak tau jgak..

      Padam
  56. nk tnya pengenaln tajuk sejarah pt3 wat mcm mna..blh x tlng explain kn....

    BalasPadam
  57. assalamualaikum...nk mntk tolong explain bleyh tk??

    BalasPadam
  58. kalau amik matlumat dlm internet . pastu amik isi penting . kemudia huraikan . boleh kan ?

    BalasPadam
  59. blh buatlah...............yang ini..........bukan susah sangat jer !

    BalasPadam
  60. takpe kawan2 kite kena sabar atas dugaan ini...

    BalasPadam
  61. rumusan tu macam mana..sye x paham

    BalasPadam
  62. plesesss _._ tolong bgi format nak buat mcam mne ....... huhuhu , susah !!!!!!

    BalasPadam
  63. Hum , Bt0l tu .. Ade Hikmah Adenye Pt3 nie

    BalasPadam
  64. kenapalah ade pt3 ni , elok2 pmr haih kemonlah duhh

    BalasPadam
  65. stresss buat benda alah ni dengan kerja2 lain hermmm :'(((((((

    BalasPadam
  66. Nak Tanya kami cuma perlu buat satu Karangan bagi seluruh peperiksaan shj??

    BalasPadam
  67. mngapa pt3 hrus dilaksanakn..? smua pljr tingktan3 menganggap pt3 sbagai satu bebanan..kmi smua pljr tingktan3 merasa lebih baik mndduki pmr drpd pt3 ini..huHHH..

    BalasPadam
  68. asalam...kita kena saba ja dgn dugaan yg menimpa kita....yg penting study...

    BalasPadam
  69. aduhhh susah nyeee, kene tulis lebih dri 300 patah perkataan kan?

    BalasPadam
  70. aduhhh susah nyeee, kene tulis lebih dri 300 patah perkataan kan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha ah..kna ulas panjang panjang lerr nie.. haihh

      Padam
  71. JIKALAH SAYA DILAHIRKAN 2JAM 26MINIT LEBIH AWAL....USAH SAYA RISAU N PEDULI AKAN PT3 INI !!!!

    BalasPadam
  72. okey2..
    x paham kena buat2 paham =)
    boleh buat ni, senang jer..

    BalasPadam
  73. takkan jadi susah klu kita berusaha....klu kita kata susah,nanti jadi tambah susah.so, do the best la and jngn putus asa...haha

    BalasPadam
  74. Knape mesti ada pt3 ?? Knape pmr mesti dimansuhkan ?? Sedangkan pada setiap tahun beribu org yng brjaya dalam pmr,

    BalasPadam
  75. x der kew jwpnyer ..

    BalasPadam
  76. 2 laa kesian dkt bdk form3 2014 jd bhn uji kaji

    BalasPadam
  77. Hah~ malas siot nk buat..asal la budak yg lahir 1999 yg jdik bhn ujikaji pbs/pt3!sepatutnye budak yg lahir tahun 2000!==!

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah nasib~kite x leyh nk wat pape

      Padam
  78. mmg sume sklh dpt tajuk yg same ke??

    BalasPadam
    Balasan
    1. a'ah...sume sklh dpt tajuk yg same

      Padam
  79. alhamdulillah ade jugak panduan nak buat tq

    BalasPadam
  80. nak buat pendahuluan macam mana??? please explain...

    BalasPadam
  81. bersyukurlah kita mangsa first sekali tahun ni 2014 ? macam ustazah lah pulak ? he? he? he? SABAR JELAH ?

    BalasPadam
  82. silalah balas

    BalasPadam
  83. gio gardian sama niki atau sam sih... aku suka sama gio gardian

    BalasPadam
    Balasan
    1. apa kene mengena dgn sume nih...

      Padam
  84. xngak ada kaitan langsung sama pt3

    BalasPadam
  85. tolong lah daku siapkan tugasan pt3 ni... nak nangis wase... susah banget...

    BalasPadam
  86. apakah fuction pt3 sebenarnyer....susah btol...:c

    BalasPadam
  87. saya harap dapat membantu menaikkan nama sekolah saya iaitu SMK??B

    BalasPadam
  88. siyes,,pning gler nk kne buat.. dh la xbpe fhm apa yg prlu buat.. spe la yg bg idea suh tukar PT3 nii.. menyusahkn btol

    BalasPadam
  89. cuba korang pikir positif sikit...at least malaysia's education is getting better with the higher orderthinking skill questions...Tahu tak rank education kat malaysia ni berapa? lebih teruk dari filipina atau indonesia...about 100+ at least they are making some changes towards it :) no pun intended to any philiphines and indonesians out there ><

    BalasPadam
  90. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  91. sya lgi suka pmr daripada pt3......

    BalasPadam
  92. buat je.korang nak salahkan takdir kenapa.there's no function la nak merungut,kita still kena buat.kita boleh buat sbb tu Allah bagi ujian ni..ingat, Allah takkan kasi ujian kalau kita tak mampu. '99 kuat. boleh buat,tunjukkan yg kita pandai even dah jadi 'tikus makmal' sekalipun.bi taufiq wannajah..good luck korang. cikgu,terima kasih atas maklumat :))

    BalasPadam
  93. Kenapa Sabah Punya Kna Buta Karangan Terus Dkat Rumah? Tak Faham La

    BalasPadam
  94. apaaakaahh function PT3 !? ap yg beza sgt ngn priksa lain !
    org lain blambak boleh berjaya , tp tiba2 ad PT3 , pyah lak tu ..
    :( kenaaapaaaaa??? !!

    BalasPadam
  95. Cikgu, pada awal rencana, kami ditugaskan untuk menceritakan tentang kepentingan perpaduan. Seterusnya, kami dikehendaki menceritakan tentang faktor yang menyumbang kepada pengukuhan perpaduan. Jadi, apakah ayat yang sesuai untuk menggabungkan dua isi tersebut?

    BalasPadam
  96. susahh lahh ...
    sakit pulak hati !@#$%^&

    BalasPadam
    Balasan
    1. In syaa allah . Boleh buat ! :*

      Padam
    2. Susahhhhhhhhhhhhhh !

      Padam
    3. jangan kata susah,buat yg terbaik suda....peace

      Padam
  97. karangan ni berape perenggan ? 14 ea?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Die tak kire berape perenggan tapi berapa patah perkataan :*

      Padam
    2. bukan ke 300 pth perkataan???

      Padam
  98. Kalau kita asyik ckap PT3 susah , bukan boleh ubah pape pun . Nak tak nak kene buat jugak kann . Btw GOODLUCK BATCH-99 . In syaa allah , kita boleh buat ! Amin :*

    BalasPadam
    Balasan
    1. amin . insyaallah

      Padam
    2. Jangan tak dtang pekse sudah

      Padam
    3. Haha . Tak de nyee . In syaa allah dtang ! :*

      Padam
  99. kalau semua maklumat cari sumber internet boleh tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. cikgu sy ckp kna ada 4 sumber..

      Padam
    2. mean saya cari kepentingan guna internet, faktor kat buku rujukan, cabaran guna majalah, dan langkah langkah tanya mak ayah atau jiran .. boleh tak cam tu?

      Padam
    3. cikgu saya cakap kurang mesti 3 sumber,dan laman web beri 3-4 boleh,tak payah dari perpustakaan atau majalah

      Padam
    4. saya tak berapa faham lah terangkan lebih sikit boleh?

      Padam
  100. susah la pt3 ni

    BalasPadam
  101. susahnya PT3 ni,,mne la smpt nk uat dlm 6 masa jew,,,nk pkirkn psal sejarah lgi,,geog lgie,,huh pning,,#khusafwan SEMEKAL,

    BalasPadam
  102. Kerangka kasar penulisan nak buat macam mana??

    BalasPadam
  103. saya cari kepentingan guna internet, faktor kat buku rujukan, cabaran guna majalah, dan langkah langkah tanya mak ayah atau jiran .. boleh tak cam tu?

    BalasPadam
  104. kite cuba yg terbaek..........insyaAllah kite bleh buat walaupun kite rase berat....ade hikmah di sbalik sume ni....

    BalasPadam
  105. susah btl la ........batch 99

    BalasPadam
  106. Baik semua migrate ke negara lain.pt3 ni tak tau macam mana buat.Our education is ruined

    BalasPadam
  107. berapa point sejarah folio mahu dari setiap isi kandungan ???sila balas

    BalasPadam
  108. Nak ikut negara lain buat PT3 .. :3 Inilah akibatnya ..

    BalasPadam
  109. cam mane nak wat ekk ? :3 aku dapat tajuk tapii cari2 x dpt pun T,T

    BalasPadam
  110. nak bunuh aku ke ape ? cari2 x dpt pun -_- naik fedup akuu !!!!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. kita same nasib la

      Padam
  111. Klw hntr awl boleh x sebab nak ke KL urus hal keluarga ??

    BalasPadam
  112. pening kopalo den dok pikiak kan PT3 nih"ya allah tolonglah hambamu ini-AMIN

    BalasPadam
  113. -AMIN gak....

    BalasPadam
  114. orang sumber tu camne? jawab plzz

    BalasPadam
  115. Saya harap korang semua boleh jawab.. insyaallah kita dapat buat dengan sedikit usaha, doa dan tak lupa juga tawakal

    BalasPadam
  116. weyh.. apasal la kne buat time ni jgk.. da la kne buat rencana.. 300 p.p keatas plk tu.. yg sejarah ''perpaduan kaum'' yg geografi plk ''pencemaran alam sekitar@udara'' adoiyai..bala2..

    BalasPadam
  117. baik tak payah buat PT3 ni. peninglah............... kalau bawa balik rumah pon tak apa .
    stress...........................................................

    BalasPadam
  118. dahlah kena buat dalam bentuk rencana. rencana tu macam mn ye???????????

    BalasPadam