.

.

KARTiKEL

Isnin, 23 September 2013

Permohonan Kemasukan Ke Tingkatan 4 MRSM Tahun 2014

Bagi pelajar yang berminat untuk melanjutkan pelajaran ke Maktab Rendah Sains MARA, MRSM di sini saya sertakan sedikit maklumat ringkas yang boleh anda gunakan sebagai panduan memohon.

Permohonan Kemasukan Ke Tingkatan 4 MRSM Tahun 2014


MRSM SABAH SARAWAK  
Syarat Kelayakan :  
1. Mendapat 5A 3B (A untuk subjek Matematik dan Sains) dalam PMR  
2. Tiada gred C,D, E
 
Cara Memohon :
1. Dapatkan password percuma daripada Pejabat MARA berdekatan  
2. Isi secara online
 
Tarikh Penting :  
1. Isi permohonan online (selepas umum keputusan PMR 2013 pada tahun 2014)
2. Cetak dan hantar borang permohonan  
3. Semak Keputusan (Februari 2014)  
4. Tarikh akhir menunggu keputusan (30 April 2014)


BELUM KELUAR IKLAN!


MRSM SEMENANJUNG  
Syarat Memohon :  
1. Lulus Percubaan PMR   
2. Lulus subjek Sains dan Matematik 
 
Syarat Kelayakan :  
1. Mendapat 6A 2B (A untuk subjek Matematik dan Sains) dalam PMR  
2. Tiada gred C,D, E

Cara Memohon :  
1. Dapatkan password percuma daripada Pejabat MARA berdekatan
 2. Isi secara online

Tarikh Penting : 
1. Isi permohonan online ( 29 September - 18 Oktober 2013)  
2. Ujian Kecenderungan Kemasukan Ke MRSM (UKKM) ( 25 - 29 November 2013)  
3. Semak Keputusan (Februari 2014)  
4. Tarikh akhir menunggu keputusan (30 April 2014)

Rujukan : http://www.mara.gov.my/c/document_library/get_file?uuid=bde7a320-6eb3-4988-a68d-ea9fb92b7ede&groupId=297453

 
Di sini juga saya sertakan link yang mengandungi Alamat Maktab Rendah Sains Mara di seluruh Malaysia sebagai rujukan untuk anda semua
 http://www.mara.gov.my/web/guest/alamat-mrsm?p_p_id=56_INSTANCE_Kn4g&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_o_p_id=56_INSTANCE_tKt9&page=1
 

35 ulasan:

  1. terima kasih cikgu kerana memaparkan maklumat yang berguna ini utk kemudahan pelajar tingkatan 3 yg ingin memohon utk masuk ke mrsm 2014 =)

    BalasPadam
  2. mudah2an dapat dikongsikan lebih banyak lagi dengan rakan2 adriana yer.. ;)

    BalasPadam
  3. kalau ada c memang tak boleh apply langsung ke ?

    BalasPadam
  4. boleh cuba.. mana tau ada rezeki kamu.. ini baru percubaan kan.. ;)

    BalasPadam
  5. cikgu , borang untuk ke mrsm dah keluar belum hari ni?

    BalasPadam
  6. dah boleh isi online.. check link kat atas

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau dpt 1a3b4c1d lyak ke

      Padam
    2. cuba lah memohon.. mana tahu ada rezeki..

      Padam
  7. Assalamualaikum Cikgu,

    Anak saya mendapat 8A tapi bagi subjek Pendidikan Seni Visual beliau mendapat C. Boleh ke memohon dengan keputusan sebegini di mana anak saya masih mendapat C dalam keputusan Percubaan PMR nya? Mohon pandangan Cikgu..terima kasih atas keperihatinan Cikgu.

    BalasPadam
  8. Maaf silap Cikgu, anak saya mendapat 8A (dalam semua subjek teras Peperiksaan Percubaan PMR) tetapi mendapat C bagi subjek Pendidikan Seni Visual. Dengan keputusan C beliau untuk Pendidikan Seni Visual ini, masih boleh ke beliau memohon MRSM Cikgu?

    BalasPadam
  9. Waalaikumsalam Puan Suzilawati Kamarudin

    Saya rasa tak menjadi masalah untuk anak puan memohon MRSM tersebut,
    memandangkan penilaian hanyalah kepada subjek teras.

    Tahniah yer Puan dan anak..
    Semoga berjaya.. ;)

    BalasPadam
  10. cikgu, apa yang kena hantar bersama dengan borang permohonan ?

    BalasPadam
  11. salam cikgu, saya dah hantar borang permohonan tersebut tapi xsempat nak cetak sebelum tamat tarikhnya. macam mane ni cg ?

    BalasPadam
  12. Salam,apekah syarat kemasukan ke MRSM Form 4 2015?

    BalasPadam
  13. Cg,sya dh hntr permohonan...tp sya terhntr skali srt psl ukkm.srt tu msti dbwa skali wktu ujian tu ke?mcm mne nk cetak lgi sbab sdh lbh trkh ttp?

    BalasPadam
  14. salam..kalau upsr 4a1b layak ke memohon b.tu b.inggeris

    BalasPadam
  15. Dah mohon MRSM on line dgn Result Percubaan, dah pergi exam UKKM 25.11.2013, Hari ni result Exam PMR 2013 :6A 2B , tapi terlupa hantar salinan Borang dan dokumen berkaitan ke Pej MARA KL.. So adakah saya masih boleh diterima dan bagaimana utk semak kemasukan MRSM , saya benar2 berminat utk belajar di MRSM. Terima kasih

    BalasPadam
  16. cikgu nasihatkan supaya adik pergi sendiri ke Pej Mara yang berdekatan untuk bertanyakan hal tersebut. Mungkin mereka boleh membantu.. ;)

    BalasPadam
  17. mesti ada password dari pejabat mara untuk memohon kah? tempat lain tiada?

    BalasPadam
  18. borang memohon boleh dapat d mana?

    BalasPadam
  19. password ambik dari pejabat mara.. borang isi online

    BalasPadam
  20. cg macam mana kalau untuk kemasukan ting4 untuk thn 2015

    BalasPadam
  21. maaf.. cikgu pun tak pasti sistem / mekanisma yang akan digunapakai bagi memilih pelajar ke SBP / mrsm / aliran sains / aliran sastera untuk tahun depan memandangkan batch Tingkatan 3 2014 adalah batch pertama yang tak ada peperiksaan.. kita tunggu syarat nye ye... ;)

    BalasPadam
  22. cikgu,sya merupakan pelajar ting. 3 2014.. nak tanye ni.. kalau nak masuk mrsm,boleh pilih aliran x?cthnye aliran sains tulen,sains sukan,sains ict & sebagainya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. mrsm ada 3 aliran...ulu albab, igcse dan biasa. tiga-tiga wajib sains tulen.

      Padam
  23. cikgu saya pelajar tingkatan 3 2014,saya boleh mohon untk mrsm selepas percubaan tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. blom ada apa2 khabar lagi daripada MRSM mengenai syarat ambilan pelajar tingkatan 3 tahun ini ke tingkatan 4 pada tahun depan. Kalau ada nanti saya kongsikan

      Padam
  24. Apa perbezaan syarat permohonan Dan kelayakan

    BalasPadam
  25. Hmm .. Kalau dpt 4A1B2C mcm mna? Dpt x? Pt3 tahun ni

    BalasPadam
  26. Cikgu . xboleh rendah kn syarat mrsm ke bagi tahun 2015 nanti ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. tahun nih MRSM belum keluarkan bagaimana syarat permohonan kemasukan ke MRSM tahun 2015. kalau ada nanti saya kongsikan

      Padam
  27. Cikgu ,bila dpt MEMBUAT PERMOHONAN? boleh ke skrg?

    BalasPadam
  28. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  29. Cikgu bila boleh buat permohonan mrsm 2015 t4??

    BalasPadam
    Balasan
    1. iklan permohonan MRSM bagi sesi 2015 belum keluar.. tapi kalau cikgu dah ada info, nanti cikgu kongsikan

      Padam