About Me

Tarik View Youtube Dengan Thumbnail Menarik. Cuba Apps Ini!

Bagi mereka yang dah ada channel Youtube atau pun aktif menghasilkan video, antara cabaran utama adalah menarik perhatian orang untuk klik dan menonton video anda. Kadang-kadang video tu sikit punya bagus, tapi sayang sebab takdek view. So sini saya kongsikan sket satu tips yang penting, iaitu thumbnail yang menarik.


Tarik View Youtube Dengan Thumbnail Menarik. Cuba Apps Ini!
Tarik View Youtube Dengan Thumbnail Menarik. Cuba Apps Ini!


Soalan dia, camna nak hasilkan thumbnail youtube yang menarik? Meh saya kongsikan satu applikasi android yang saya baru jer explore, dan sangat mudah dan yang penting dapat hasilkan thumbnail yang menarik. Aplikasi yang saya maksudkan adalah "Thumbnail".


Thumbnail Maker for YouTube Videos
Thumbnail Maker for YouTube Videos


Antara kelebihan aplikasi Thumbnail ini adalah menyediakan beberapa template sedia ada yang boleh terus drag and drop. Terus nampak macam profesional dengan TEXT yang sedia ada dan animasi yang disediakan pun banyak.

Lagi satu saya suka sebab dia memang dah bagi size yang sesuai dengan thumbnail pada Youtube. Feature lain adalah boleh edit gambar ikut saiz bagi  media sosial lain juga seperti Facebook, Twitter dan Instagram.

Gambar yang dah siap diedit boleh teru SAVE atau nak UPLOAD tukar terus kat Youtube pun boleh. Dia akan sambungkan kita ke YT STUDIO, satu lagi aplikasi bagus untuk pengurusan video di YouTube.

Bagi PROJECT yang dah siap, dia akan AUTO simpan kat situ. So, akan memudahkan jika anda nak gunakan template yang sama bagi siri video. Contohnya untuk siri Jalan-Jalan ke Perlis, anda boleh gunakan template yang sama bagi setiap video anda, cuma tukar Hari 1, Hari 2, Hari 3 etc saja. Mudah kan?


Tarik View Youtube Dengan Thumbnail Menarik. Cuba Apps Ini!
Tarik View Youtube Dengan Thumbnail Menarik. Cuba Apps Ini!


Melihatkan kepada fungsi nya yang mudah dan dapat hasilkan thumbnail Youtube yang menarik, maka terus saya buat belian untuk versi penuh. Tak pikir banyak dah. Hanya RM24.99 setahun dan anda akan dapat lebih banyak fungsi tanpa mengganggu anda nak berkreatif. Lagipun, versi penuh nih takdek watermark yang pada saya, sangat lah merimaskan.

Boleh tengok contoh-contoh video yang saya dah tukar Thumbnail nya. Kan? Terus nampak lebih menggoda untuk tarik orang lain klik pada video-video saya. Hehehhe. Oh Ya, jangan lupa jugak untuk SUBSCRIBE channel youtube saya di https://www.youtube.com/user/miecaprio


Thumbnail baharu pada video saya di Youtube channel saya, Cikgu Hailmi. Lawa tak?
Thumbnail baharu pada video saya di Youtube channel saya, Cikgu Hailmi. Lawa tak?

Ok, so jika ada aplikasi lain yang menarik, boleh lah juga anda kongsikan di ruangan komen. Saya baru jer try benda nih, dan saya rasa menarik untuk dikongsi dengan rakan lain juga yang aktif buat video di Youtube. Semoga juga lebih banyak content Malaysia yang akan dihasilkan selepas ini.


Catat Komen

0 Ulasan