About Me

Jejak Higgs Boson di CERN - Hari 01/14 (Perjalanan)

Impian nak merasa pengalaman naik tren dari Paris ke Geneva tercapai. Beli tiket online dan sebab tu jugak cari hotel pun dekat dengan Gare de Lyon, ala-ala KL Sentral dia lah.

Sebab French nih bukan nak guna English sangat, maka ternganga jugak lah abam cari platform yang betul, takut kena tinggal. Mulut nih, dok Bonjour.. Bonjour.. Merci buku.. Hahahaha.. Padahal tak paham apa satu pun dia explain!


Jejak Higgs Boson di CERN - Hari 01/14 (Perjalanan)


Mujur gak Huawei nih kamera dia dah siap ada function untuk Google Translate. So hala jer kamera ke perkataan nak translate, terus dia detect bahasa apa dan tukar terus wording dia ke English. Yang nih memang power!


Jejak Higgs Boson di CERN - Hari 01/14 (Perjalanan)


Sementara tunggu tren sampai tu abam suka perhati manusia-manusia yang ada kat situ. Nih lah antara perkara yang best bila solo travel nih. Tu tak kira lagi mulut kena ringan lah, kena confident, dan buat persiapan rapi supaya kurang masalah.

Banyak juga abam belajar dari trip transit sekejap ke Paris nih. InshaAllah next time boleh challenge diri lagi. Macam tak caya jer dengan kemampuan diri boleh solo travel camni. Hehehe. But I made it!

Jejak Higgs Boson di CERN - Hari 01/14 (Perjalanan)


OK jom abam nak nikmati sekejap pemandangan dari Paris ke Geneva nih. Nanti dah sampai CERN abam update lagi! @ Gare de Lyon


Alhamdulillah. Sampai gak kat CERN, lepas 3 jam tren dari Paris dan 40 minit tram dari Geneva Cornavin.

Jejak Higgs Boson di CERN - Hari 01/14 (Perjalanan)


Check in kat CERN Hotel, the only hotel dalam kompleks nih untuk International delegasi ke apa ke. Ada jugak macam asrama kat sebelah untuk budak-budak universiti datang 5 minggu punya program, Summer School.


Jejak Higgs Boson di CERN - Hari 01/14 (Perjalanan)
Jejak Higgs Boson di CERN - Hari 01/14 (Perjalanan)

Jejak Higgs Boson di CERN - Hari 01/14 (Perjalanan)


Sebelah petang ada sesi orientasi untuk semua peserta. Best! Sebab macam perjumpaan guru-guru (majoriti cikgu Fizik) dari seluruh pelosok dunia. Kebanyakan 1 guru daripada 1 negara. 

Sesi suaikenal diteruskan dengan treasure hunt untuk kenal tempat-tempat dalam CERN nih. Antara yang menariknya adalah tempat di mana terciptanya WWW world wide Web. @ CERN



Catat Komen

0 Ulasan