About Me

Langkah Pengendalian dan Penyimpanan Darah Yang Didermakan

Bagaimanakah prosedur simpanan darah yang didermakan? Terdapat 6 langkah bagi mengendalikan darah yang diderma sehingga siap digunakan oleh penerima. 

Bagaimanakah darah yang diderma disimpan?

Langkah 1
Penderma diberi kaunseling percuma oleh pihak klinik. Penderma akan diperiksa sama ada layak atau pun tidak untuk mendermakan darah. Rekod derma darah juga akan disemak bagi memastikan kali terakhir penderma mendermakan darah adalah sekurang-kurangnya 90 hari yang lalu. 


Langkah 2
Penderma akn mendermakan darah. Darah yang didermakan adalah lebih kurang 400 cm3. Darah diambil melalui vena pada lengan. Darah kemudiannya disimpan dalam beg darah yang berisi natrium sitrat. Tujuannya adalah bagi menghalang pembekuan darah. Masa yang diambil bagi menyalurkan satu beg darah adalah kira-kira 5-10 minit.

Beg darah mengandungi 400cm3 darah


Langkah 3
Darah yang diderma kemudiannya akan diuji bagi menentukan kumpulan darah ABO. Ini adalah langkah penting bagi memastikan kesesuaian darah penderma dengan darah pesakit yang bakal menerima darah tersebut. Jika tidak memastikan kumpulan yang betul, proses pemindahan darah akan bertambah sulit.


Langkah 4
Saringan darah dilakukan bagi sebarang tanda penyakit seperti Hepatitis B dan C, AIDS dan penaykit pemindahan darah yang lain. Kehadiran virus seperti virus imunodefesiensi manusia (HIV) dan bahan yang tidak dikehendaki juga akan dikenalpasti. Beg darah yang dicemari akan disingkirkan.

Darah yang diderma perlu diuji


Langkah 5
Setelah dipastikan darah adalah benar-benar bersih dan sihat, maka darah akan disimpan dalam peti sejuk pada suhu 4 C selama 5  - 10 hari ataupun lebih lama setelah ditambahkan dengan glukosa. Secara spesifiknya komponen darah boleh disimpan seperti berikut:
Sel darah merah - dalam peti sejuk selama 42 hari
Platlet - pada suhu bilik selama 5 hari
Plasma - dibekukan selama 1 tahun

Darah yang didermakan dipindah melalui vena pada lengan


Langkah 6
Langkah terakhir adalah pesakit menerima darah yang diderma. Tetapi sebelum itu, bagi memastikan tahap kebersihan dan kesihatan, maka darah tersebut diuji lagi sekali. Kemudiannya proses pemindahan darah ini diteruskan pada kadar dan suhu yang betul juga adalah melalui vena pada lengan.


Catat Komen

76 Ulasan

  1. ciyess...baru tahu pasal camne penympanan darah ni..huuu

    BalasPadam
    Balasan
    1. yuhuuuuu seronok nyaaaaaa

      Padam
  2. Alhamdulilah ... Terima ksih cikgu .. :)

    BalasPadam
  3. terima kasih cikgu....

    BalasPadam
  4. good job cikgu!!!

    BalasPadam
  5. thanks cikgu ^_^

    BalasPadam
  6. Terima kasih sangat-sangat cikgu.
    #PBS susah lahhh>_<

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betull 2..
      Memenatkan juga :-(

      Padam
    2. HAVOC HAVOC HAVOC QWERTYUIOP

      Padam
  7. assalamualaikum,,,
    alhamdulillah,, siap suda pbs B6D3E1... yeahhh,,, rasa mcm merdeka pulak,,,hehe
    tengs ckgu ats bntuan yg d beri

    p/s: hope ckgu menang untuk BEST EDUCATIONAL BLOG dalam Malaysia Social Media Week 2014.

    BalasPadam
  8. Waalaikumsalam.. TQ Nisa.. Jom pergi VOTE k! ;)

    BalasPadam
  9. assalamualaikum...cikgu..
    terima kasih sebab tlg saye siapkan kerja...
    syukron..

    BalasPadam
  10. THANKS .. akhirnye siap jugek PBS SCIENCE FORM 3 NIE

    BalasPadam
  11. Thank you so much Cikgu Halimi ! Ia dapat membantu saya menyiapkan artikel sains PBS form 3

    BalasPadam
  12. cikgu macam mana nak vote yg ckgu tercalon dlm educational blog tu,,, vote tu tertutup oleh banner nuffnang ,,:(

    BalasPadam
  13. kerajaan takmarah ker ni, dah bagi siap siap jawapan and evidens ?

    BalasPadam
  14. Nk marah ape nye ? Ad0yya -,-

    BalasPadam
  15. Terima kasih cikgu ! sangat membantu kami pelajar form 3 :)

    BalasPadam
  16. Form 3 dah macam PRA-U .. ): banyaak gilaaaa kerja ..

    BalasPadam
  17. ASSALAMMUALIKUM CIKGU
    thank you so much for almost a lot of the science information you provided :D Minta izin untuk curi2 ambik informasi :D I am a form 3 student :D

    BalasPadam
  18. ASSALAMMUALIKUM CIKGU
    thank you so much for almost a lot of the science information you provided :D Minta izin untuk curi2 ambik informasi :D I am a form 3 student :D

    BalasPadam
  19. your information are totally complete ! AWESOME!!!
    thank for helping me finishing me project >W<~~

    BalasPadam
  20. Terima Kasih Banyak2 cikgu :)

    BalasPadam
  21. thank you!! senang gila kerja kitaorg sekarang hhaha

    BalasPadam
  22. Terima Kasih Cikgu ! :) Saya Dapat Menyiapkan pbs bab ni dgn kadar yng segera .
    Terima Kasih Banyak2 cikgu ..

    BalasPadam
  23. terima kasih semua yang kat atas sebab jadikan blog cikgu sebagai rujukan.. semoga mendapat ilmu bermanfaat.. kongsikan blog nih dengan kawan2 lain kat sekolah semoga dapat membantu.. ;)

    BalasPadam
  24. sangat membantu! alhamdulillah, siap kerja :D haha!

    BalasPadam
  25. assalamualaikum cikgu , selesai sudah pbs band 6 nie .. bak kate cikgu yang mengajar saya , kalau nak belajar kita haruslah berdikari sendiri usaha sendiri barulah namanye berkat ilahi .. kalau berjaya senang hati sendiri ..
    #bersusah-susah dahulu , bersenang-senang kemudian .. btol tak ?

    BalasPadam
  26. folio pbs band 6 siap yay u_______u

    BalasPadam
  27. cikgu hailmi .. pbs sains tajuk nie boleh ke dngan buat buku skrap ?? harap cikgu balas .. penting nie ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setahu aku tak. Sebab semua murid kene buat dalam buat dengan tangan ataupun buat dalam bentuk karangan.

      Padam
  28. hanya allah yg mampu membalas....alhamdulillah....dgn kehendakNYA dia telah mengutus cikgu utk menyampaikan ilmu ....inshaallah ....suatu hari nanti kesenangan bersama dgn mu.....peace from samttaj

    BalasPadam
  29. terima kasih cikgu! dngan adanya prtolongan cikgu,PBS dah jdi snang. haha ^^

    BalasPadam
  30. Mlmh Fatimah marah nnti...

    BalasPadam
  31. terima kasih bnyak2 ckgu..smoga ckgu sihat slalu..cyunk ckgu!!

    BalasPadam
  32. TERIMA KASIH CIKGU!!! Banyak maklumat yang saya dapat... semua kawan2 saya pun suka...

    BalasPadam
  33. semoga semua dapat manfaat yer! ;)

    BalasPadam
  34. Akhirnya,PBS b6d3e1 dah siap trimas cikgu

    BalasPadam
  35. ARIGATOUGOZAIMAS PADA CIKGU PBS B6D3E1 DAPAT DISELESAIKAN DALAM SATU HARI SAHAJA. TERIMA KASIH BANYAK BANYAK CIKGU

    BalasPadam
  36. terbaekk la blog ni...thanks cikgu..pbs ni pun senang untuk dibuat kalau dah ade jawapan..

    BalasPadam
  37. bast nye senang cari jawapan terima kasih cikgu

    BalasPadam
  38. Terima kasih cikgu. Cikgu dah banyak tolong kitorang yakni mangsa2 pbs. Cikgu dah meringankan beban kami. Moga2 Allah permudahkan segala urusan cikgu :)

    BalasPadam
  39. TERIMA KASIH CIKGU!!!

    BalasPadam
  40. buat dalam buku skrap ke ape ? tolong jawab cikgu

    BalasPadam
  41. cikgu,saya nak tanya..kan cikgu cakap ada tulis yg
    Sel darah merah - dalam peti sejuk selama 42 hari
    Platlet - pada suhu bilik selama 5 hari
    Plasma - dibekukan selama 1 tahun
    ~knp sl drh mrh,platlet n plasma ni kena smpn untuk bbrpa hari dan masa utk dismpn x sma..plasma 1 thn mnkla sel drh merah 42 hari..knp ckgu?blh cikgu terangkan.terima kasih

    BalasPadam
  42. Terima kasih cikgu !! akhirnya dapat siap jugak pbs ni

    BalasPadam
  43. Ahaks,bru nk start wat.dgn adny blog ny sng kje.tqvm.pbs mmmm boring.tp nk jd plajo cmrlg kne wat gk.

    BalasPadam
  44. P-prmdhkn
    B- bg
    S- sy
    YaAllah prmdhknlh bg kmi plajr batch pbs untk mghdpi PBSMR.tngknlh hati kmi.jdknlh iany brmnfaat.briknlh kmi kputsn yg cmrlg.AMIN.!

    BalasPadam
  45. ok, cikgu tolong doakan sama yer... Amiin!!!

    BalasPadam
  46. cikgu terima kasih.....

    BalasPadam
  47. ya ALLAH........trima kasih krana kau permudahkan sgalanya.......c'gu, trima kasih bnyk-bnyk......YESSSSSSSSSS.

    BalasPadam
  48. I love You cikgu! nak dapat band 6 senang ah cenggini uii xD

    BalasPadam
  49. cikgu..kenapa sebelum derma darah kena ada kaunseling?

    BalasPadam
  50. terima kasih cikgu

    BalasPadam
  51. terima kasih cikgu.... banyak membantu saya

    BalasPadam
  52. terima kasih cikgu hailmi.rujukan ini membantu saya untuk membuat projek saya

    BalasPadam
  53. Alhamdulillah . syukran atas bantuan cikgu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. harap dapat membantu lagi dengan PBS yang akan datang !
      waduh_waduhh~~
      #-#

      Padam
  54. THANKZ..sye dpt bnyk maklumat dr sini..

    BalasPadam
  55. terima kasih banyak-2 cikgu . akhirnya pbs saya siap pon .

    BalasPadam
  56. saya suka darah. Warna dia merah. Saya suka merah. Yay.

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pun suka darah jugakk yayyy kita sama aaa lep lep

      Padam
    2. kenapa suka warna merah pula

      Padam
  57. cuba letak kaedah pengurusan darah yang diterima (penyipanan dan perstoran)
    untuk orang yang membuat projek sains tingkatan 3

    BalasPadam