.

.

ISU DAN KONTROVERSI PENDIDIKAN MALAYSIA 2016

Imbas kembali isu dan kontroversi dunia pendidikan Malaysia sepanjang 2016

80 HARI DI KOREA

Ikuti kembara saya sebagai guru pertukaran di Korea

PANDUAN LENGKAP PEMBELAJARAN ABAD 21

Menelusuri segenap sudut Pembelajaran Abad 21

PANDUAN MEMOHON GURU CEMERLANG

Panduan Memohon Guru Cemerlang : Dokumentasi dan Filing

KOLEKSI 100+ IDEA KREATIF SAINS

Dapatkan idea kreatif pengajaran dan pembelajaran Sains

Sabtu, 22 Jun 2019

5 Kontroversi Yang Berkait Dengan CERN

Sebenarnya secara peribadi, semasa saya nak mencari maklumat yang berkaitan CERN kerana terpilih bagi program guru antarabangsa di CERN, amatlah sukar saya nak jumpa maklumat yang membantu. Banyak yang saya jumpa, adalah teori konspirasi yang berkaitan dengan CERN.


Apatah lagi apabila melibatkan teknologi-teknologi yang belum terjangkau manusia biasa,  dengan banyak perkara yang tak difahami dan disembunyikan, maka banyak lah cakap-cakap yang bukan-bukan boleh timbul. Antaranya adalah:


1. Portal ke neraka / dimensi lain
Penggunaan perkataan CERN dikatakan diambil daripada nama dewa Cernunnos, dewa kesuburan dengan rupa bertanduk rusa yang dikaitkan dengan Baphomet, iaitu dewa penting dalam okult pemujaan syaitan. 


CERN membuka portal kepada dunia asing
CERN membuka portal kepada dunia asing

Apatah lagi, jika diperhatikan simbol yang digunakan oleh CERN, adalah dikatakan menyerupai simbol 666, nombor yang dikatakan sangat sinonim dengan nombor syaitan.



2. Pintu masuk Dajjal
Aktiviti yang mencurigakan di CERN juga menyebabkan ada sesetengah orang berpendapat bahawa CERN boleh menghasilkan portal bagi membawa masuk Dajjal dan entiti yang seumpamanya. Seperti travel port, maka tenaga tinggi tersebut tentu boleh saja membuka portal masuk kepada perkara yang tidak disangka. 



3. Dewa Pemusnah Shiva
Jika anda perhatikan, memang terdapat satu Replika Patung Dewa Shiva yang diletakkan di laman kompleks CERN. Bagi sesetengah orang, replika ini hanyalah sekadar satu lagi hasil seni yang telah dihadiahkan oleh negara India kepada CERN, tetapi bagi sesetengah orang, simbol Dewa Shiva menari ini memberikan petanda kehancuran dunia. 


Patung Shiva dengan tarian Nataraja
Patung Shiva dengan tarian Nataraja

Malah ada juga kejadian seperti penyembahan patung tersebut yang ditangkap melalui rakaman video. Tetapi kemudiannya dinafikan oleh pihak CERN dengan mengatakan itu hanya lah sekadar suatu gurauan dan juga aktiviti berseronok yang dilakukan oleh sebahagian peserta kem musim panas. 



4. Mesin Percepat Kiamat
Dengan eksperimen yang berskala besar dan menggunakan tenaga yang sangat tinggi, maka CERN juga dikatakan mesin yang dapat mempercepatkan lagi berlakunya kiamat. Apatah lagi cubaan menghentam zarah-zarah dengan harapan dapat meniru semula fenomena Big Bang didapati boleh memberikan kesan berbeza. 



5. Misi Mencabar Tuhan

Antara eksperimen yang dijalankan di CERN juga adalah perlanggaran zarah, yang dikatakan mensimulasikan fenomena The Big Bang, asal usul penciptaan alam semesta dan cubaan mengambil alih penciptaan Tuhan. 


Penemuan CERN dikatakan cubaan menghilangkan kepercayaan ketuhanan
Penemuan CERN dikatakan cubaan menghilangkan kepercayaan ketuhanan

Penemuan Higss Boson yang juga dikenali sebagai The God Particle, menimbulkan rasa kurang senang kerana perbuatan ini seolah cuba menyamai kuasa Tuhan dan cubaan menghilangkan kepercayaan manusia sejagat kepada kewujudan Tuhan. 




Walau apa pun kontroversi yang melanda CERN, Pusat Penyelidikan Nuklear Eropah ini telah banyak menyumbangkan jasa kepada banyak penemuan dan penciptaan saintifik kepada dunia. 
 
Mungkin sebelum kita lebih banyak berprasangka dan terikut dengan teori konspirasi ini, boleh baca dan kenal dulu CERN dan peranannya dalam meningkatkan pengetahuan manusia dalam bidang fizik zarah.





CERN: Makmal Hebat Yang Penuh Kontroversi

CERN atau Pertubuhan Penyelidikan Nuklear Eropah (Perancis: Conseil européen pour la recherche nucléaire) merupakan pusat kajian yang mempunyai makmal fizik zarah terbesar di dunia. Ditubuhkan pada 1954, organisasi yang terletak di kawasan luar bandar Geneva, bersempadan antara Switzerland dan Perancis ini mempunyai keahlian 23 buah negara. Sekalipun bukan negara ahli, tetapi Malaysia juga termasuk dalam senarai negara-negara yang mempunyai hubungan saintifik dengan CERN. 


CERN: Makmal Hebat Yang Penuh Kontroversi
CERN: Makmal Hebat Yang Penuh Kontroversi


Penemuan Saintifik
Seramai 3 penerima Nobel Fizik adalah hasil daripada eksperimen yang berlangsung di CERN. Antara pencapaian penting dalam fizik zarah yang ditemukan melalui eksperimen di sini adalah:

1973: Penemuan arus neutral dalam Gargamelle bubble chamber
1983: Penemuan Boson W dan Z di dalam Eksperimen UA1 dan UA2
1989: Penentuan nombor light neutrino families pada Large Electron-Positron Collider (LEP) yang beroperasi pada puncak boson Z
1995: Penciptaan pertama atom antihidrogen dalam Eksperimen PS210
1999: Penemuan CP Violation dalam Eksperimen NA48
2010: Pengasingan 38 atoms antihidrogen
2011: Menguruskan antihidrogen untuk lebih daripada 15 minit
2012: Penemuan Higgs Boson, yang juga dikenali sebagai 'God Particle'


Model Standard bagi Zarah asa
Model Standard bagi Zarah asas

Fungsi utama CERN adalah menyediakan pemecut zarah (particle accelerators) dan juga infrastruktur yang diperlukan bagi kaji fizik tenaga tinggi. CERN juga merupakan tempat lahir penciptaan World Wide Web.



Eksperimen dan Fasiliti di CERN
CERN mengoperasikan rangkaian yang terdiri daripada enam pemecut (accelerator) dan juga satu nyahpemecut (decelerator). Setiap mesin dalam rangkaian mampu meningkatkan tenaga zarah sebelum dihantar untuk melakukan eksperimen ataupun ke pemecut yang lebih berkuasa tinggi. 



Salah satu eksperimen yang berlaku di LHC, iaitu ALICE
Salah satu eksperimen yang berlaku di LHC, iaitu ALICE


Antara mesin yang aktif adalah:

1. LINAC 2 - pemecutan proton
2. LINAC 3 - pemecutan ion
3. LINAC 4 - pemecutan ion hidrogen negatif
4. AD (Antiproton Decelerator) - nyahpecut antiproton
5. LHC (Large Hadron Collider) - pelanggaran proton atau ion berat
6. LEIR (Low Energy Ion Ring) - pemecutan ion
7. PSB (Proton Synchrotron Booster) - pemecutan proton atau ion
8. PS (Proton Synchrotron) - pemecutan proton atau ion
9. SPS (Super Proton Synchrotron) - pemecutan proton atau ion
10. ISOLDE (On-Line Isotope Mass Separator) - mengkaji nukleus tak stabil
11. CLIC (Compact Linear Collider) - mengkaji kemungkinan projek pelanggaran linear



Pelanggar Hadron Besar
Banyak daripada aktiviti di CERN adalah melibatkan Large Hadron Collider (LHC) dan eksperimen yang berkaitan dengannya. LHC nih juga merupakan suatu projek saintififik kerjasama dunia, sama seperti ISS (International Space Station). 


Pelanggar Hadron Besar atau Larga Hadron Collider
Pelanggar Hadron Besar atau Larga Hadron Collider

Terowong LHC ini terletak 100m di bawah tanah, dan merentas sehingga 27 km. Ada tujuh eksperimen yang berlaku di sepanjang pelanggar (collider) yang mengkaji pelanggaran zarah dari pelbagai aspek, dengan pelbagai teknologi. Antaranya adalah:

1. CMS - Compact Muon Solenoid
2. ATLAS - A Toroidal LHC Apparatus
3. LHCb - LHC beauty
4. MoEDAL - Monopole and Exotics Detector At the LHC
5. TOTEM - Total Cross Section, Elastic Scattering and Diffraction Dissociation
6. LHC-f - LHC-forward
7. ALICE - A Large Ion Collider Experiment




Seperti lain-lain teknologi canggih dan terkehadapan yang lain, CERN juga tak lepas daripada dijadikan bahan dalam teori konspirasi. Jemput baca 5 Kontroversi Yang Terkait Dengan CERN untuk maklumat lanjut.




RUJUKAN : Wikipedia |   CERN   |   Particle Physics   |   Higgs Boson




Selasa, 18 Jun 2019

Terpilih Untuk HST 2019 di CERN, Geneva

Rasanya ramai yang dah tahu berita mengenai satu lagi perkembangan diri saya sebagai seorang guru, apabila semalam laman web KPM memuatnaik ucapan tahniah. Ya, alhamdulillah saya sekali lagi telah terpilih untuk mengikuti satu kursus guru antarabangsa di CERN, Geneva pada bulan Julai nanti.


Ucapan Tahniah daripada Kementerian Pendidikan Malaysia. Terima kasih KPM!
Ucapan Tahniah daripada Kementerian Pendidikan Malaysia. Terima kasih KPM!

Ceritanya bermula semasa saya mengikuti program Honeywell Educators at Space Academy 2018 di US Space and Rocket Center di Alabama, Amerika Syarikat pada bulan Jun tahun lepas. Seorang rakan guru saya dari Romania, Dorina telah memperkenalkan saya dengan suatu lagi peluang baik untuk saya cuba, iaitu program High School Teacher di CERN, Geneva. 

Yang bestnya, program latihan guru antarabangsa ini adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak CERN, dan terbuka kepada negara-negara yang ada hubungan dengan CERN. Rupanya, Malaysia juga termasuk dalam senarai negara yang mempunyai hubungan saintifik dengan CERN. Yeahhh.. Rezeki boleh mohon!



CERN tu apa?
Tahu tak CERN tu apa? CERN adalah nama pendek kepada "European Organisation for Nuclear Research". Dalam Bahasa Perancisnya, Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire. Merupakan makmal terbesar di dunia yang terletak di Switzerland dan merentas sehingga Perancis. Besar benau..  


CERN daripada atas, besar tak? Sampai cover 2 negara sekali ok
CERN daripada atas, besar tak? Sampai cover 2 negara sekali ok

Antara fakta hebat yang terkait dengan CERN adalah, tahu tak anda yang World Wide Web bermula di sini. Selain itu, penemuan Higss Boson pada tahun 2012 yang juga digelar sebagai "God Particle". Antara eksperiemen dan alat yang menjadi sebutan ramai adalah Large Hadron Collider, iaitu pemecut partikel yang terbesar dan paling berkuasa di dunia! Bab nih nanti abam cerita lain ok.. 






Sayangnya, sangat sedikit maklumat mengenai CERN dan kerja buatnya yang dapat kita temui secara online dalam Bahasa Melayu. Banyaknya adalah yang mengaitkan CERN ini dengan teori konspirasi seperti CERN merupakan portal dunia asing, kaitan dengan Dewa Shiva dan macam-macam lagi yang mengarut. 

Jadi saya anggap rezeki terpilih bagi program ini juga peluang terbaik untuk saya berkongsi mengenai CERN dan penerapan ilmu bidang fizik partikel dalam pembelajaran dan pemudahcaraaan dengan murid nanti. InshaAllah.



Permohonan
Sebenarnya ada dua program guru antarabangsa yang ditawarkan oleh CERN, iaitu International High School Teacher (HST) Programme dan International Teacher Weeks (ITW) Programme. Tujuannya adalah untuk menyokong pembangunan profesionalisme guru dalam bidang fizik partikel dan juga menggalakkan pengajaran fizik partikel di peringkat sekolah. 


CERN juga tawarkan banyak program kepada guru dan juga murid di seluruh dunia
CERN juga tawarkan banyak program kepada guru dan juga murid di seluruh dunia

Seingat saya, saya isi borang pada November tahun 2018, dan keputusannya diketahui pada bulan April 2019. Beberapa perkara saya kena buat dalam permohonan tersebut, termasuklah menulis esei dan juga menghasilkan video profile diri sendiri. Antara kandungan esei yang saya perlu tulis adalah:

1. latar belakang pendidikan
2. pengalaman kerja sebagai guru
3. amalan terbaik saya mengenai fizik partikel
4. kenapa saya nak pergi HST 2019?
5. bagaimana ilmu tersebut boleh disebarluas kepada rakan?
6. video kreatif : profil diri dan kenapa nak pergi HST2019?


Antara fasiliti yang ada di CERN
Antara fasiliti yang ada di CERN

Jadi untuk membantu saya menulis dengan baik segala keperluan dan juga kehendak CERN, maka saya buat juga bacaan dan rujukan mengenai organisasi ini dan juga ilmu fizik partikel di Internet. Pening kepala weyh... tapi, alhamdulillah, Youtube sangat membantu saya faham mengenai kuantum fizik semua nih. 

Terima kasih juga buat Sir Azrul Afeze, guru Bahasa Inggeris di SMK Keladi, Kulim yang membantu saya untuk bahagian proofreading semua esei-esei saya tu. English dia power oi!



Keputusan
Maka, apabila dapat emel daripada pihak CERN pada bulan April mengatakan bahawa saya telah terpilih dalam kalangan 49 orang guru dari 38 buah negara seluruh dunia, fuuuuhhhh.. memang rasa nak menjerit oi... Happy sangat! Kursus guru percuma, kat luar negara pulak tu.... ;)

Memang syukur sangat dengan rezeki Allah nak bagi. Sebab saya tau, bukan mudah nak menempatkan diri dalam kalangan guru-guru antarabangsa. Kena tunjukkan yang kita, guru-guru Malaysia juga setanding dan ada kebolehan sama seperti guru-guru Sains di luar negara. Perasaannya, tak tau nak cakap!

 
Program CERN bersama guru-guru dari seluruh dunia
Program CERN bersama guru-guru dari seluruh dunia



Sebab program latihan ini adalah bukan di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia, maka  langkah seterusnya yang saya perlu buat adalah mendapatkan kelulusan KPM untuk menjalankan tugas rasmi di luar negara. Seolah-olah macam menghadiri kursus yang diperakui oleh KPM. Saya pernah tulis mengenai perkara ini, jika ada guru yang juga mendapat tawaran yang sama, tapi tak tau nak buat apa.

Dengan tanpa sebarang implikasi kewangan kepada Kementerian, maka urusan nak dapatkan kelulusan tu lebih mudah. Terima kasih Bahagian Pendidikan Guru, terutamanya Puan Rosnarizah dan Encik Saifuldin yang sangat banyak membantu saya bagi urusan ini! Terima kasih!



Persediaan
Tinggal lagi beberapa minggu sebelum saya bertolak ke Geneva, Switzerland banyak persediaan yang saya dah mula buat. Ini termasuk, urusan kelulusan KPM, insuran ke luar negara, tiket penerbangan dan juga yang paling penting adalah, bahan untuk anak murid yang saya tinggalkan untuk 2 minggu ini. 


Geneva, Switzerland
Geneva, Switzerland

Nanti saya kongsikan dengan lebih lengkap dalam artikel saya yang seterusnya. Dan berita baik, inshaAllah segala pengalaman ke CERN, Geneva ini saya akan kongsikan menerusi penulisan artikel di blog saya dan juga video vlog di youtube. 

Doakan saya ada kekuatan dan kerajinan untuk menulis dan buat video untuk semua ya. Semoga ada banyak ilmu baharu dan bermanfaat yang boleh dikongsikan dengan guru-guru Malaysia. Amin!







Sabtu, 15 Jun 2019

Bengkel Video Untuk Flipped Classrom bagi Mentor Trainer Kedah

Negara seperti Jepun dan Korea, sangat banyak menghasilkan bahan dalam bahasa mereka sendiri. Samada secara online, mahupun offline. Sebab tu mereka tak perlu bergantung sangat kepada bahasa Inggeris pun untuk mereka maju. Sebab semuanya ada dalam bahasa mereka sendiri.

 
Bengkel Video Untuk Flipped Classrom bagi Mentor Trainer Kedah
Bengkel Video Untuk Flipped Classrom bagi Mentor Trainer Kedah


Hari ini saya sangat gembira, bila diberi peluang oleh JPN Kedah untuk berkongsi amalan terbaik pendekatan Flipped Classroom. Sempat juga diselitkan bengkel untuk peserta hasilkan video pendek mereka sebagai bahan contoh untuk Flipped Classroom. Guna smartphone masing-masing jer! 


Walaupun bengkelnya tak sampai sejam, tapi hasil kerja guru nih sangat lah mengkagumkan. Dah macam video TV Pendidikan saya tengok. Padahal semuanya kali pertama belajar edit video. Pastu jadi macam ketagih plak nak edit lagi.. 🤣   


Bengkel Video Untuk Flipped Classrom bagi Mentor Trainer Kedah

Bengkel Video Untuk Flipped Classrom bagi Mentor Trainer Kedah

Bengkel Video Untuk Flipped Classrom bagi Mentor Trainer Kedah

Bengkel Video Untuk Flipped Classrom bagi Mentor Trainer Kedah

Bengkel Video Untuk Flipped Classrom bagi Mentor Trainer Kedah



InshaAllah semoga dengan adanya bengkel-bengkel sebegini, mampu mendorong cikgu-cikgu kita menghasilkan lebih banyak bahan pendidikan secara online, bagi digunakan oleh murid dan guru di Malaysia.

Saya bangga sebab jadi sebahagian daripada inisiatif ini! 😊

P/s: Swipe ke kiri untuk tengok Video-video yang di hasilkan peserta bengkel tadi. OK tak? Komen sket.. 

#FlippedClassroom #klikdenganbijak @ BTPN Kedah




Isnin, 10 Jun 2019

Submit Gambar, dan Jadi Sebahagian Daripada The People's Moon!

Semalam saya menerima satu komen di ruangan Instagram saya, https://www.instagram.com/cikguhailmi/ pada sekeping gambar semasa saya menyertai program Beyond the Moon. Program anjuran Kedutaan Amerika Syarikat, MDEC dan Perpustakaan Kedah itu adalah bersempena Sambutan 50 Tahun Ulangtahun kejayaan Apollo 11 mendarat di bulan.

 
Jom join misi menjadi sebahagian daripada The People's Moon
Jom join misi menjadi sebahagian daripada The People's Moon


Menyahut cabaran daripada The People's Moon untuk menjadi sebahagian daripada mereka pula, maka saya submit gambar tersebut untuk satu projek mega mereka. Iaitu nak hasilkan mozek gambar gergasi daripada gambar-gambar yang dihantar. Dan istimewanya semua berkongsi rasa dan keghairahan yang sama bagi jelajah manusia ke angkasa. Nih projek global tau!

Mozek gambar ini akan dipublish pada 20 Julai 2019, di  lokasi popular yang bakal dimaklumkan kemudian. Surprise katanya. Plak dah.. Jadi, bagi yang juga berminat nak submit gambar anda yang berkaitan dengan tema, maka saya mudahkan dengan 4 langkah mudah berikut.


01 - Buka web The People's Moon
Taip https://thepeoplesmoon.com/ dan klik Participate Here . Muka depan laman web. So boleh explore untuk nak tahu lebih lanjut inisiatif yang page nih jalankan. 

The People's Moon
The People's Moon
 

02 - Isi Maklumat
Maklumat yang diminta mudah saja. Nama penuh anda, emel dan lokasi. Upload gambar, dan sedikit kata-kata atau kisah anda yang berkaitan dengan kenangan pendaratan bulan. Atau apa-apa saja kisah yang berkaitan bulan dan peristiwa tersebut. Dah siap isi tekan SUBMIT.

Isi maklumat asas, upload gambar dan sedikit kisah kenangan anda
Isi maklumat asas, upload gambar dan sedikit kisah kenangan anda



03 - Tunggu Pengesahan
Selepas dah submit, tunggu lah sampai penganjur review dan semak dulu kesesuaian gambar anda. Kalau semuanya ok, penganjur akan emel semula kepada anda notifikasi memaklumkan penyertaan anda berjaya. 


Notifikasi gambar dah berjaya disahkan sebahagian daripada The People's Moon
Notifikasi gambar dah berjaya disahkan sebahagian daripada The People's Moon

Gambar saya yang dah siap disubmit dan disahkan!
Gambar saya yang dah siap disubmit dan disahkan!


Bersama notifikasi tersebut juga ada link disertakan kepada gambar anda yang berjaya tadi. Tengok ler, cantik ke hensem ke idak. Kena redho jer. Sebab, lepas tu dah tak boleh buat apa dah.. Hahahaha


04 - Semak Gallery
Kalau berminat nak tengok penyertaan-penyertaan lain, anda boleh jer klik ke GALLERY di pautan https://thepeoplesmoon.com/gallery/ dan lihat orang lain dari negara lain di seluruh dunia.

Gallery the People's Moon pun dah ada muka abam
Gallery the People's Moon pun dah ada muka abam

Nampak tak gambar saya kat situ?!! Bangga lah jugak bila tengok gambar saya pun ada bersama-sama gambar orang lain. Mestilah depa ingat, angkasawan manaaaa lah nih! hahahahahhaa..


OK, jom kita ramaikan lagi penyertaan rakyat Malaysia dengan misi global nih. Cari gambar yang sesuai dan submit. Tunjukkan juga bahawa kita juga punya rakyat yang cakna dan ghairah dengan angkasa dan teknologinya. Jom!




Sabtu, 8 Jun 2019

Eksperimen Wajib Sains KSSM

Bagi Kurikulum Standard Sekolah Menengah KSSM, menyenaraikan dalam Dokumen Standard Kurikulum dan Pentaksiran bahawa terdapat  eksperimen wajib untuk dijalankan oleh pelajar Sains Tingkatan 1, 2 dan 3. 


Eksperimen Wajib Sains KSSM
Eksperimen Wajib Sains KSSM
 

Rujuk 
Eksperimen Wajib Sains Tingkatan 1 - 8 eksperimen
Eksperimen Wajib Sains Tingkatan 2 - 6 eksperimen
Eksperimen Wajib Sains Tingkatan 3  7 eksperimen


Semua penyiasatan saintifik / eksperimen yang dinyatakan juga WAJIB dilaksanakan menggunakan pendekatan inkuiri. Senarai penyiasatan saintifik / eksperimen bagi setiap tema ditunjukkan dalam jadual di bawah.



Eksperimen Wajib Sains Tingkatan 1
Eksperimen Wajib Sains Tingkatan 1

Eksperimen Wajib Sains Tingkatan 1
 
 
 
Eksperimen Wajib Sains Tingkatan 2
Eksperimen Wajib Sains Tingkatan 2
 
 
Eksperimen Wajib Sains Tingkatan 3
Eksperimen Wajib Sains Tingkatan 3
 
 

Walau bagaimanapun pentaksiran bagi kemahiran saintifik serta nilai dan amalan akan ditaksir sebanyak dua kali dalam setahun bagi mana-mana tema dengan merujuk kepada DSKP.





Eksperimen Wajib Sains Tingkatan 1

Bagi Kurikulum Standard Sekolah Menengah KSSM, menyenaraikan dalam Dokumen Standard Kurikulum dan Pentaksiran bahawa terdapat  8 eksperimen wajib untuk dijalankan oleh pelajar Sains Tingkatan 1. 


Rujuk 
Eksperimen Wajib Sains Tingkatan 1
Eksperimen Wajib Sains Tingkatan 2
Eksperimen Wajib Sains Tingkatan 3


Semua penyiasatan saintifik / eksperimen yang dinyatakan juga WAJIB dilaksanakan menggunakan pendekatan inkuiri. Senarai penyiasatan saintifik / eksperimen bagi setiap tema ditunjukkan dalam jadual di bawah.



Eksperimen Wajib Sains Tingkatan 1
Eksperimen Wajib Sains Tingkatan 1


Eksperimen 1.6
Eksperimen bagi menggunakan langkah dalam penyiasatan saintifik
 
Eksperimen 2.2
Eksperimen menunjukkan keperluan fotosintesis
Eksperimen 3.1
Eksperimen untuk menunjukkan  bagaimana tindakan biologi memberi 
gerak balas kepada perubahan untuk menstabilkan badan
Eksperimen 4.7
Eksperimen untuk menentukan syarat percambahan biji benih
 
Eksperimen 5.2.3
Eksperimen menentukan kadar resapan
Eksperimen 5.2.5
Eksperimen menyiasat takat suhu didih semasa perubahan fizikal air

Eksperimen 8.3
Eksperimen untuk membuktikan Hukum Pantulan
 
Eksperimen 8.4
Eksperimen untuk mengkaji hubungan sudut tuju, i dan sudut biasa, r 
apabila cahaya melalui medium yang berlainan ketumpatan
Walau bagaimanapun pentaksiran bagi kemahiran saintifik serta nilai dan amalan akan ditaksir sebanyak dua kali dalam setahun bagi mana-mana tema dengan merujuk kepada DSKP.




 

Eksperimen Wajib Sains Tingkatan 3

Bagi Kurikulum Standard Sekolah Menengah KSSM, menyenaraikan dalam Dokumen Standard Kurikulum dan Pentaksiran bahawa terdapat  7 eksperimen wajib untuk dijalankan oleh pelajar Sains Tingkatan 3. 


Rujuk 
Eksperimen Wajib Sains Tingkatan 1
Eksperimen Wajib Sains Tingkatan 2
Eksperimen Wajib Sains Tingkatan 3


Semua penyiasatan saintifik / eksperimen yang dinyatakan juga WAJIB dilaksanakan menggunakan pendekatan inkuiri. Senarai penyiasatan saintifik / eksperimen bagi setiap tema ditunjukkan dalam jadual di bawah.


Eksperimen Wajib Sains Tingkatan 3
Eksperimen Wajib Sains Tingkatan 3


Eksperimen 1.3.3
Menjalankan eksperimen mengkaji gerak balas 
tumbuhan terhadap pelbagai rangsangan








Eksperimen 2.1.2
Menjalankan eksperimen mengkaji perbezaan kandungan gas 
dalam udara sedutan dan udara hembusan





Eksperimen 2.3.2
Menjalankan eksperimen untuk menunjukkan 
kesan merokok terhadap peparu


Eksperimen 3.2.3
Menjalankan eksperimen untuk mengkaji faktor 
yang mempengaruhi kadar denyutan nadi




Eksperimen 3.4.2
Menjalankan eksperimen untuk mengkaji faktor 
yang mempengaruhi kadar transpirasi


Eksperimen 5.1.3
Menjalankan eksperimen untuk membanding dan membeza
tindak balas eksotermik dengan tindak balas endotermik


Eksperimen 6.2.1
Menjalankan eksperimen membina 
transformer injak naik dan injak turun



Walau bagaimanapun pentaksiran bagi kemahiran saintifik serta nilai dan amalan akan ditaksir sebanyak dua kali dalam setahun bagi mana-mana tema dengan merujuk kepada DSKP. OK, Semoga membantu!




Rabu, 22 Mei 2019

Guru Adiwira Yang Mana Satu?

Ramai yang pm abam tanya yang Hari Guru baru-baru nih Adiwira mana plak. Nape orang dia tak sama? Meh chek nak jawab naa..



GURU ADIWIRA
Pengiktirafan oleh KPM melalui Bahagian Pendidikan Guru untuk mengangkat guru-guru yang go extra miles dengan 5 kriteria yang ditetapkan. Pencalonan melalui JPN, dan Anugerah dah disampaikan kepada 16 guru mengikut negeri masing-masing semasa sambutan Hari Guru Kebangsaan di Pulau Pinang yang lalu. 



16 Guru Adiwira mewakili negeri masing-masing
16 Guru Adiwira mewakili negeri masing-masing

16 Guru Adiwira mewakili negeri masing-masing
16 Guru Adiwira mewakili negeri masing-masing


ADIWIRA PAK21
Pertandingan amalan terbaik oleh PADU Education dalam usaha mencari pengamal Pembelajaran Abad ke-21 dalam kalangan guru. Majlis Anugerah dah diadakan di Cyberjaya pada awal April dengan 10 orang guru diangkat sebagai Finalis. 



10 Finalis Adiwira PAK21
10 Finalis Adiwira PAK21

Saya dan Cikgu Samuel Isaiah merupakan antara 10 Finalis Adiwira PAK21
Saya dan Cikgu Samuel Isaiah merupakan antara 10 Finalis Adiwira PAK21

Dan kebetulan ada dua orang guru yang berada dalam kedua-dua kumpulan Adiwira, iaitu Cikgu Samuel Isaiah dan saya sendiri.

So taknak confuse lagi pasnih OK!

#AdiwiraPAK21 #adiwira #PAK21 #guruAdiwira