.

.

ISU DAN KONTROVERSI PENDIDIKAN MALAYSIA 2016

Imbas kembali isu dan kontroversi dunia pendidikan Malaysia sepanjang 2016

80 HARI DI KOREA

Ikuti kembara saya sebagai guru pertukaran di Korea

PANDUAN LENGKAP PEMBELAJARAN ABAD 21

Menelusuri segenap sudut Pembelajaran Abad 21

PANDUAN MEMOHON GURU CEMERLANG

Panduan Memohon Guru Cemerlang : Dokumentasi dan Filing

KOLEKSI 100+ IDEA KREATIF SAINS

Dapatkan idea kreatif pengajaran dan pembelajaran Sains

Khamis, 30 Ogos 2018

Bengkel Untuk Jurulatih Utama IBSE Zon Kedah Selatan

Pada 27 hingga 30 Ogos yang lalu, telah berlangsung satu bengkel untuk Jurulatih Utama IBSE bagi Zon Kedah Selatan. Tempat berlangsung nya adalah di SM Sains SUltan Md Jiwa, Sungai Petani dengan melibatkan lebih 40 orang guru Sekolah Rendah dan Sekolah Menengah dari daerah Selatan Kedah seperti Kuala Muda Yan, Kulim, Baling dan beberapa lagi. 

Bengkel Untuk Jurulatih Utama IBSE Zon Kedah Selatan
Bengkel Untuk Jurulatih Utama IBSE Zon Kedah Selatan




Untuk bengkel ini juga saya bersama-sama Cikgu Rudziah Fadzil merupakan Tenaga Pengajar Utama bagi bengkel di sini. Turut dibantu oleh Dr Suhara yang merupakan pegawai daripada Pusat STEM Negara. Manakala persiapan di sekolah pula diuruskan oleh Encik Luthfi, pegawai STEM negeri Kedah.


Bengkel Untuk Jurulatih Utama IBSE Zon Kedah Selatan

Bengkel Untuk Jurulatih Utama IBSE Zon Kedah Selatan

Bengkel Untuk Jurulatih Utama IBSE Zon Kedah Selatan

Bengkel Untuk Jurulatih Utama IBSE Zon Kedah Selatan

Bengkel Untuk Jurulatih Utama IBSE Zon Kedah Selatan

Bengkel Untuk Jurulatih Utama IBSE Zon Kedah Selatan

Bengkel Untuk Jurulatih Utama IBSE Zon Kedah Selatan

Bengkel Untuk Jurulatih Utama IBSE Zon Kedah Selatan

Bengkel Untuk Jurulatih Utama IBSE Zon Kedah Selatan

Bengkel Untuk Jurulatih Utama IBSE Zon Kedah Selatan

Bengkel Untuk Jurulatih Utama IBSE Zon Kedah Selatan

Bengkel Untuk Jurulatih Utama IBSE Zon Kedah Selatan

Bengkel Untuk Jurulatih Utama IBSE Zon Kedah Selatan


Bengkel berlangsung dengan baik sekali. Ramai guru yang terpilih ini menunjukkan minat dan bakat sebagai Jurulatih Utama IBSE yang baik selepas ini. Suatu pengalaman yang sangat menarik juga buat saya dengan kumpulan guru dari latar yang pelbagai.

Harapan saya, semoga juga pendekatan IBSE ini dapat diamalkan oleh guru-guru yang datang sekaligus dapat disebarkan lagi kepada rakan guru yang lain. Barulah hebat sistem pendidikan Sains kita.  



Sabtu, 25 Ogos 2018

Tukar Bateri Huawei P9 di Aman Central

Selepas dah beberapa bulan berdepan dengan masalah bateri handset Huawei P9 saya, maka saya ambil keputusan untuk pegi tukar baterinya di Huawei Centre, Aman Central Kedah. Memang dah sangat kritikal sampai cas punya lama, last sekali guna tak sampai tiga jam bateri dah out. Memang kritikal sangat.

Itu belum lagi simptom lain bateri nak out, macam handset cepat panas, apps kerap hang dan perlu sentiasa kena cucuk saja dengan charger. Penat weyh. Tapi padan la, sebab dah guna pun sampai dah lebih dua tahun.

Camni rupanya bateri fon Huawei P9

Kedai Huawei nih ada kat Tingkat 3, Aman Central Kedah. Servis pun laju jugak la, dalam sejam lebih sikit dah boleh siap tukar. Harga dalam RM120, termasuk servis tukar bateri. Taktau ler mahal ke tak, sebab tak survey pun tenpat lain.

Tapi sayang sket je sebab warranty hanya dalam sebulan saja. Macam pendek sangat kan? So sebulan ni saya akan perhati betul-betul bateri tu. Kalau ada masalah boleh pegi tukar lagi. Sehingga separuh hari dah guna bateri baru ni, ok jer lah. Petanda baik bateri dah tip top!

Dipesan juga bateri tu jangan dibuang, dikemek, dipatahkan atau apa-apa sesuka hati sebab kandungan bahan dalam dia. Selaku guru Sains of course lah boleh faham sangat dengan pesanan tu.

Pembuangan sisa elektronik, e-waste

Mungkin lepas nih kena cari tempat pelupusan e-waste yang terdapat kat area Kedah Perlis nih. Boleh pegi buang sana saja. Lebih sistematik lah. So far, I have no idea kat mana pusat camtu.

Dan ada juga rakan yang suggest kenapa tak tukar fon baru jer. Its a NO! Sebab semua nya masih dalam keadaan ok. Apatah lagi handset Huawei P9 nih banyak jasa kot dalam merakam video dan gambar-gambar cantik sepanjang dua tahun nih.

Antara gambar pertama yang dirakamkan dengan menggunakan Huawei P9. Cantik kan?

Boleh check my instagram dan juga youtube channel untuk gambar dan video yang dirakam guna fon nih. Macam DSLR! Serius puas hati!




Rabu, 15 Ogos 2018

Kolokium STEM Zon Kelantan

Selesai perkongsian bersama sekolah angkat di SMK Pengkalan Chepa 1, esok nya saya bersedia bagi sesi bengkel untuk Kolokium STEM Zon Kelantan pula. Kali nih, di Universiti Malaysia Kelantan, dengan melibatkan lebih 500 orang guru dari seluruh negeri Kelantan.  


Kolokium STEM Zon Kelantan di Universiti Malaysia Kelantan
Kolokium STEM Zon Kelantan di Universiti Malaysia Kelantan

Sekali lagi team STEMVengers diberi kepercayaan untuk mengendalikan bengkel semasa kolokium ini berlangsung. Maka, banyak perancangan yang telah dilakukan sebagai persediaan. Mujur atas inisiatif Dr Ihsan dan pegawai Sains negeri, maka setiap guru diberi sekolah angkat yang akan membantu. 

Untuk saya, saya libatkan juga pelajar yang telah terlibat dengan bengkel STEM project-based sehari sebelumnya. Maka diorang lah yang akan membantu saya membuat persediaan sebelum, semasa dan selepas bengkel dengan guru ini.


Kolokium STEM Zon Kelantan di Universiti Malaysia Kelantan
Bersama dengan team Kedah

Kolokium STEM Zon Kelantan di Universiti Malaysia Kelantan
Guru Cemerlang Sado, Cikgu Deen (Bahasa Melayu)

Sesi petang bagi kolokium STEM di Kelantan ini dibahagikan kepada 12 kumpulan. Setiap kumpulan menerima lebih kurang 50 orang guru dengan topik perkongsian yang berbeza. Untuk saya, adalah bagi tajuk project-based learning dengan mengetengahkan tajuk penjelajahan angkasa. Tapi ramai jugak sebenarnya yang dah cabut balik. Sebabnya, dalam bilik saya hanya ada lebih kurang 20 orang sahaja. Masih ok lah.

Penerimaan guru-guru adalah sangat baik, walaupun ramai jugak yang blur-blur. Mungkin arahan saya yang kurang jelas. Tapi bila semuanya berlaku, masing-masing mula dapat rentak untuk menghasilkan apa yang dikehendaki bengkel. 

Terima kasih juga buat murid-murid SMK Pengkalan Chepa 1 yang sangat banyak membantu saya sepanjang bengkel berlangsung. Sangat-sangat membantu!


Kolokium STEM Zon Kelantan di Universiti Malaysia Kelantan

Kolokium STEM Zon Kelantan di Universiti Malaysia Kelantan

Kolokium STEM Zon Kelantan di Universiti Malaysia Kelantan

Kolokium STEM Zon Kelantan di Universiti Malaysia Kelantan
Pelajar dan guru SMK Pengkalan Chepa 1 yang membantu sepanjang bengkel berlangsung

Kolokium STEM Zon Kelantan di Universiti Malaysia Kelantan

Kolokium STEM Zon Kelantan di Universiti Malaysia Kelantan
Ini pula pembantu daripada Universiti Malaysia Kelantan

Kolokium STEM Zon Kelantan di Universiti Malaysia Kelantan
Fasa menguji produk yang dihasilkan semasa bengkel STEM

Sesi tamat pada jam 5 petang dengan semua guru bergerak ke dewan utama untuk sesi penutup. Saya rasa lega sebab semua fasa berlangsung seperti yang dirancangkan termasuk menguji produk yang dihasilkan guru. Sempat juga buat refleksi supaya guru-guru lebih jelas bagaimana pendekatan project-based learning boleh diaplikasikan dalam pengajaran STEM masing-masing. 




Khamis, 9 Ogos 2018

Bengkel Tenaga Pengajar Utama IBSE untuk Pusat STEM Negara

Alhamdulillah sebab terpilih untuk mengikuti satu bengkel Inquiry Based Science Education (IBSE) bagi Tenaga Pengajar Utama di Kelantan pada 8 sehingga 10 Ogos 2018. Bengkel IBSE ini juga merupakan bengkel pertama anjuran Pusat STEM Negara yang sudah memulakan banyak inisiatif menggalakkan STEM di seluruh negara. Pendekatan IBSE ini merupakan salah satu daripadanya.


Bengkel Tenaga Pengajar Utama IBSE untuk Pusat STEM Negara
Bengkel Tenaga Pengajar Utama IBSE untuk Pusat STEM Negara

Ini adalah kali kedua saya turut serta dalam bengkel IBSE. Kali pertama adalah bersama Akademik Sains Malaysia di Langkawi pada tahun 2016 untuk program Duta Sains MOSTI. Pemilihan Tenaga Pengajar Utama (TPU) juga adalah berdasarkan kepada rekod guru-guru atau pensyarah IPGM yang pernah terlibat dengan bengkel IBSE. Maka peluang kali nih banyak membantu saya dalam mengukuhkan kefahaman terhadap pendekatan IBSE. 

Antara yang kami jalankan semasa bengkel ini adalah menjalankan sendiri banyak aktiviti inkuiri yang menarik, supaya dapat disampaikan dengan baik oleh para TPU pada peringkat negeri kelak. Selain itu kami juga memilih aktiviti inkuiri yang sesuai dan senang dijalankan bagi mengurangkan kekeliruan tentang pendekatan Inkuiri ini.


Bengkel Tenaga Pengajar Utama IBSE untuk Pusat STEM Negara

Bengkel Tenaga Pengajar Utama IBSE untuk Pusat STEM Negara

Bengkel Tenaga Pengajar Utama IBSE untuk Pusat STEM Negara
Turut diberi slot untuk perkongsian amalan STEM dalam bilik darjah

Bengkel Tenaga Pengajar Utama IBSE untuk Pusat STEM Negara

Bengkel Tenaga Pengajar Utama IBSE untuk Pusat STEM Negara
Contoh buku catatan jurnal sains oleh anak murid Cg Alice

Bengkel Tenaga Pengajar Utama IBSE untuk Pusat STEM Negara

Bengkel Tenaga Pengajar Utama IBSE untuk Pusat STEM Negara
Bahan yang digunakan untuk Bengkel IBSE

Bengkel Tenaga Pengajar Utama IBSE untuk Pusat STEM Negara
Mengenalpasti soalan yang berpotensi untuk disiasat

Bengkel Tenaga Pengajar Utama IBSE untuk Pusat STEM Negara

Bengkel Tenaga Pengajar Utama IBSE untuk Pusat STEM Negara
Posing sket depan BTPN Kelantan

Bengkel Tenaga Pengajar Utama IBSE untuk Pusat STEM Negara


Saya sendiri secara tak langsung banyak memperolehi banyak ilmu baharu berkaitan inkuiri sepanjang mengikuti bengkel IBSE nih. Malah beberapa aktiviti sangat menarik untuk diaplikasikan sendiri dengan anak murid saya nanti, terutamanya bagi tajuk bintang dan matahari. 

Paling best juga sebab peserta Bengkel IBSE ini adalah merupakan kumpulan pertama yang menerima sijil yang dikeluarkan daripada Pusat STEM Negara. Bangga weyh!


Bengkel Tenaga Pengajar Utama IBSE untuk Pusat STEM Negara
Yeay.. kamilah Tenaga Pengajar Utama IBSE

Bengkel Tenaga Pengajar Utama IBSE untuk Pusat STEM Negara


Yang pastinya, selepas ini tak sabar nak mencurahkan ilmu kepada lebih ramai pendidik di negeri Kedah dalam misi melatih lebih ramai guru supaya mahir dengan pendekatan IBSE. Kumpulan guru yang dilatih ini pula akan menyebarkan kepada rakan guru di sekolah. Maka, lebih ramai yang akan menerima manfaat.

Malah saya percaya, sekiranya perkara ini dijalankan dengan baik, di samping pemantauan yang berterusan, inshaAllah corak pembelajaran Sains kita akan berubah 360 darjah, berbanding dulu yang sentiasa mengutamakan peperiksaan.


Bengkel Tenaga Pengajar Utama IBSE untuk Pusat STEM Negara

Bengkel Tenaga Pengajar Utama IBSE untuk Pusat STEM Negara

Bengkel Tenaga Pengajar Utama IBSE untuk Pusat STEM Negara
Bersama Dr Pajuzi Awang, teman sebilik sepanjang 4 hari bengkel di sini

Sama-sama kita bergerak ke arah membangunkan bidang STEM di negara kita. Jom kita berIBSE!




Selasa, 7 Ogos 2018

Sesi Inspirasi Bersama Guru Malaysia ke Korea KOMTEP 2018

Setelah beberapa tahun berehat daripada terlibat dengan program yang berkaitan dengan guru Malaysia ke Korea, tahun ini sekali lagi diberi peluang oleh Bahagian Pendidikan Guru untuk terlibat. Kali ini saya diberi peluang untuk membuat sedikit perkongsian sesi inspirasi bersama mereka. 

Sesi Inspirasi Bersama Guru Malaysia ke Korea KOMTEP 2018
Sesi Inspirasi Bersama Guru Malaysia ke Korea KOMTEP 2018

Sekadar maklumat, sehingga kini sudah seramai 38 orang guru Malaysia yang menerima manfaat daripada program Pertukaran Guru Malaysia ke Korea dengan kerjasama APCEIU-UNESCO. Saya merupakan kumpulan guru dari batch kedua, iaitu yang dihantar pada tahun 2015.

KOMTEP 2014 - 12 orang
KOMTEP 2015 - 10 orang
KOMTEP 2016 - 6 orang
KOMTEP 2017 - 10 orang
KOMTEP 2018 - 10 orang


Pegawai bertanggungjawab kali ini ialah Cik Noraini yang menggantikan tempat Cik Siti Maryam, koordinator program bagi batch kami pada sebelum ini. Manakala pasukan fasilitator yang membawa sesi orientasi ini pula terdiri daripada pasukan guru KOMTEP 2017 seramai 7 orang. 


Sesi Inspirasi Bersama Guru Malaysia ke Korea KOMTEP 2018


Untuk sesi saya, perkongsian adalah dengan tajuk "KOMTEP : What's Next?" di mana perkongsian adalah bagi membuka minda bakal guru Malaysia ke Korea tahun ini, dengan apa yang perlu mereka lakukan selepas sekembalinya daripada Korea nanti. Cabaran dan halangan, yang perlu mereka atasi. 

Beberapa soalan dilontarkan bagi memberi persepsi baharu kepada bagaimana cara mereka perlu bertindak selepas ini, dengan memaksimumkan pengalaman bernilai di Korea nanti. Antara soalannya, adalah:

Persoalan bagi membuka persepsi baharu kepada bakal guru Malaysia ke Korea
Persoalan bagi membuka persepsi baharu kepada bakal guru Malaysia ke Korea
 
1. Why you got selected?
2. What you will learn?
3. How can you optimise the experience?
4. When is the right time?
5. Who will get the benefits from you?
6. Where's your next destination?

Mereka juga perlu sedar bahawa setiap daripada mereka ada kekuatan masing-masing yang perlu digunakan dengan sebaiknya. Nilai tambah pada diri, perlu diperkukuhkan sepanjang 3 bulan berada di  Korea.

Cabaran sebenarnya pada saya, adalah bermula sebaik sahaja mereka kembali ke Malaysia. Cabaran dalam melaksanakan program di sekolah di Malaysia, serta juga cabaran persepsi dan high expectation daripada pelbagai pihak di sini. 


Sesi Inspirasi Bersama Guru Malaysia ke Korea KOMTEP 2018
Selamat maju jaya!

Apa pun saya ucapkan selamat maju jaya kepada adik-adik KOMTEP 2018 yang akan berangkat ke Korea pada bulan September ini. Timbalah sebanyak  mungkin ilmu dan pengalaman di sana, dan juga paling penting balik untuk dikongsikan dengan anak murid dan warga pendidik di Malaysia.






Sabtu, 4 Ogos 2018

Jom Hebat bersama Cikgu Noorjahan Sultan dan Cikgu Hailmi!

Kesempatan perkongsian di Kuantan bersama pensyarah Kolej Komuniti Paya Besar, digunakan dengan sebaiknya. Dalam masa yang kebetulan, pelawaan menyertai Program Jom Hebat Bersama Cikgu Noorjahan Sultan diusahakan oleh pihak OUM Kuantan. Memang kebetulan sangat. Apatah lagi ini adalah kali pertama saya digandingkan dengan idola pendidikan Malaysia, Cikgu Noorjahan Sultan. Excited tau dak!


Jom Hebat bersama Cikgu Noorjahan Sultan dan Cikgu Hailmi!
Jom Hebat bersama Cikgu Noorjahan Sultan dan Cikgu Hailmi!

Konsepnya mudah saja. Sesi sembang-sembang santai, menceritakan pengalaman masing-masing, onak duri suka duka dalam bidang pendidikan sebagai guru berprestasi tinggi. OUM Kuantan merasakan ramai guru sebenarnya yang mungkin berhajat nak tahu perjalanan suka duka kami berdua sebagai pendidik, yang mewakili generasi masing-masing, sehingga ke pentas dunia. 

Saya lah yang paling excited. Selalu berhubung dengan Cikgu Noorjahan Sultan atau lebih mesra membahasakan dirinya sebagai Kak Anne, tapi tak pernah pun ada peluang nak duduk sekali dan berbual panjang. Kali pertama dan terakhir kami jumpa adalah semasa program bersama PPD Kuantan di Yayasan Pahang pada awal tahun 2017. Maka peluang untuk berada pada pentas yang sama ini memang lah tak akan dipersiakan. 


Jom Hebat bersama Cikgu Noorjahan Sultan dan Cikgu Hailmi!
Idola pendidikan Malaysia, Cikgu Noorjahan Sultan

Sesi pertama dimulakan oleh Cikgu Noorjahan. Tak sangka pulak, kelakar beliau ini sebenarnya. Penyampaian yang sangat santai, sepanjang 1 jam tersebut dengan dipenuhi input dan maklumat, serta perkongsian pengalaman yang sangat menginspirasikan. Yang paling penting, penuh dengan gelak ketawa. 

Hebat perjalanan hidup beliau sebagai seorang pendidik. Kesungguhan (determination), fokus yang jelas dan juga kreativiti telah membawa beliau pergi jauh dalam bidang pendidikan sehingga memenangi beberapa anugerah tinggi pada peringkat antarabangsa. Selain daripada merupakan Ikon Guru Malaysia tahun 2016, beliau juga merupakan salah seorang finalis Top 50 Global Teacher Prize 2016 dan juga Pemenang Anugerah Pearson bagi Zon Oceania & Asia Pasific. Dahsyat kan?


Jom Hebat bersama Cikgu Noorjahan Sultan dan Cikgu Hailmi!

Jom Hebat bersama Cikgu Noorjahan Sultan dan Cikgu Hailmi!

Jom Hebat bersama Cikgu Noorjahan Sultan dan Cikgu Hailmi!
Cikgu Samuel, guru BI hebat di sekolah asli

Jom Hebat bersama Cikgu Noorjahan Sultan dan Cikgu Hailmi!


Sesi kedua pula disambung oleh saya. Untuk kali ini, saya kongsikan bagaimana pengalaman 8 tahun di sekolah pedalaman Sarawak telah berjaya memberikan kenangan indah dan berguna untuk saya menjalankan tugas dan amanah sebagai guru. 

Kemudian saya kongsikan juga bagaimana pengalaman menyertai program-program guru antarabangsa di Korea, Indonesia berjaya membuka minda saya ke arah mentransformasikan pengajaran saya. Semua nya bermula dengan pelaksanaan dalam bilik darjah, sebelum impaknya dikongsikan dengan lebih ramai audiens di peringkat lebih tinggi. 


Jom Hebat bersama Cikgu Noorjahan Sultan dan Cikgu Hailmi!
Sesi abam pula berbicara

Banyak momen-momen suka duka yang tak diketahui serta tak pernah diceritakan kepada umum, tetapi kami kongsikan juga di sini. Bukan bermaksud untuk menyembunyikan, tetapi kami percaya ada lebih banyak lagi perkara positif yang boleh dikongsikan dengan para guru lain sebagai inspirasi. 


Jom Hebat bersama Cikgu Noorjahan Sultan dan Cikgu Hailmi!
Biasanya orang nampak bila dah berjaya. Saat belum berjaya tu lagi banyak ceritanya

Yang paling penting, adalah memberi input kepada para peserta yang hadir, dan juga guru-guru lain, bahawa tidak ada kejayaan yang datang bergolek, tanpa sebarang usaha dan pengorbanan. We are also not perfect and not the greatest!  Nak sampai ke tahap ini, banyak sepak terajang dan suka duka terpaksa dilalui. Yang itu kita kena hadam elok.


Jom Hebat bersama Cikgu Noorjahan Sultan dan Cikgu Hailmi!
Sempat lagi berbual bersama dengan orang-orang hebat semasa makan malam

Penting untuk dipelajari adalah bagaimana cabaran dan ujian yang datang, telah berjaya memberi idea/ peluang yang boleh dimanipulasi dengan baik untuk membawa kami berdua ke satu tahap yang berbeza berbanding dulu. 

Sebagai penutup, marilah sama-sama kita cari jawapan kepada, "Guru yang macammana aku nak jadi akhirnya?"