.

.

ISU DAN KONTROVERSI PENDIDIKAN MALAYSIA 2016

Imbas kembali isu dan kontroversi dunia pendidikan Malaysia sepanjang 2016

80 HARI DI KOREA

Ikuti kembara saya sebagai guru pertukaran di Korea

PANDUAN LENGKAP PEMBELAJARAN ABAD 21

Menelusuri segenap sudut Pembelajaran Abad 21

PANDUAN MEMOHON GURU CEMERLANG

Panduan Memohon Guru Cemerlang : Dokumentasi dan Filing

KOLEKSI 100+ IDEA KREATIF SAINS

Dapatkan idea kreatif pengajaran dan pembelajaran Sains

Sabtu, 25 Ogos 2018

Tukar Bateri Huawei P9 di Aman Central

Selepas dah beberapa bulan berdepan dengan masalah bateri handset Huawei P9 saya, maka saya ambil keputusan untuk pegi tukar baterinya di Huawei Centre, Aman Central Kedah. Memang dah sangat kritikal sampai cas punya lama, last sekali guna tak sampai tiga jam bateri dah out. Memang kritikal sangat.

Itu belum lagi simptom lain bateri nak out, macam handset cepat panas, apps kerap hang dan perlu sentiasa kena cucuk saja dengan charger. Penat weyh. Tapi padan la, sebab dah guna pun sampai dah lebih dua tahun.

Camni rupanya bateri fon Huawei P9

Kedai Huawei nih ada kat Tingkat 3, Aman Central Kedah. Servis pun laju jugak la, dalam sejam lebih sikit dah boleh siap tukar. Harga dalam RM120, termasuk servis tukar bateri. Taktau ler mahal ke tak, sebab tak survey pun tenpat lain.

Tapi sayang sket je sebab warranty hanya dalam sebulan saja. Macam pendek sangat kan? So sebulan ni saya akan perhati betul-betul bateri tu. Kalau ada masalah boleh pegi tukar lagi. Sehingga separuh hari dah guna bateri baru ni, ok jer lah. Petanda baik bateri dah tip top!

Dipesan juga bateri tu jangan dibuang, dikemek, dipatahkan atau apa-apa sesuka hati sebab kandungan bahan dalam dia. Selaku guru Sains of course lah boleh faham sangat dengan pesanan tu.

Pembuangan sisa elektronik, e-waste

Mungkin lepas nih kena cari tempat pelupusan e-waste yang terdapat kat area Kedah Perlis nih. Boleh pegi buang sana saja. Lebih sistematik lah. So far, I have no idea kat mana pusat camtu.

Dan ada juga rakan yang suggest kenapa tak tukar fon baru jer. Its a NO! Sebab semua nya masih dalam keadaan ok. Apatah lagi handset Huawei P9 nih banyak jasa kot dalam merakam video dan gambar-gambar cantik sepanjang dua tahun nih.

Antara gambar pertama yang dirakamkan dengan menggunakan Huawei P9. Cantik kan?

Boleh check my instagram dan juga youtube channel untuk gambar dan video yang dirakam guna fon nih. Macam DSLR! Serius puas hati!




Selasa, 7 Ogos 2018

Sesi Inspirasi Bersama Guru Malaysia ke Korea KOMTEP 2018

Setelah beberapa tahun berehat daripada terlibat dengan program yang berkaitan dengan guru Malaysia ke Korea, tahun ini sekali lagi diberi peluang oleh Bahagian Pendidikan Guru untuk terlibat. Kali ini saya diberi peluang untuk membuat sedikit perkongsian sesi inspirasi bersama mereka. 

Sesi Inspirasi Bersama Guru Malaysia ke Korea KOMTEP 2018
Sesi Inspirasi Bersama Guru Malaysia ke Korea KOMTEP 2018

Sekadar maklumat, sehingga kini sudah seramai 38 orang guru Malaysia yang menerima manfaat daripada program Pertukaran Guru Malaysia ke Korea dengan kerjasama APCEIU-UNESCO. Saya merupakan kumpulan guru dari batch kedua, iaitu yang dihantar pada tahun 2015.

KOMTEP 2014 - 12 orang
KOMTEP 2015 - 10 orang
KOMTEP 2016 - 6 orang
KOMTEP 2017 - 10 orang
KOMTEP 2018 - 10 orang


Pegawai bertanggungjawab kali ini ialah Cik Noraini yang menggantikan tempat Cik Siti Maryam, koordinator program bagi batch kami pada sebelum ini. Manakala pasukan fasilitator yang membawa sesi orientasi ini pula terdiri daripada pasukan guru KOMTEP 2017 seramai 7 orang. 


Sesi Inspirasi Bersama Guru Malaysia ke Korea KOMTEP 2018


Untuk sesi saya, perkongsian adalah dengan tajuk "KOMTEP : What's Next?" di mana perkongsian adalah bagi membuka minda bakal guru Malaysia ke Korea tahun ini, dengan apa yang perlu mereka lakukan selepas sekembalinya daripada Korea nanti. Cabaran dan halangan, yang perlu mereka atasi. 

Beberapa soalan dilontarkan bagi memberi persepsi baharu kepada bagaimana cara mereka perlu bertindak selepas ini, dengan memaksimumkan pengalaman bernilai di Korea nanti. Antara soalannya, adalah:

Persoalan bagi membuka persepsi baharu kepada bakal guru Malaysia ke Korea
Persoalan bagi membuka persepsi baharu kepada bakal guru Malaysia ke Korea
 
1. Why you got selected?
2. What you will learn?
3. How can you optimise the experience?
4. When is the right time?
5. Who will get the benefits from you?
6. Where's your next destination?

Mereka juga perlu sedar bahawa setiap daripada mereka ada kekuatan masing-masing yang perlu digunakan dengan sebaiknya. Nilai tambah pada diri, perlu diperkukuhkan sepanjang 3 bulan berada di  Korea.

Cabaran sebenarnya pada saya, adalah bermula sebaik sahaja mereka kembali ke Malaysia. Cabaran dalam melaksanakan program di sekolah di Malaysia, serta juga cabaran persepsi dan high expectation daripada pelbagai pihak di sini. 


Sesi Inspirasi Bersama Guru Malaysia ke Korea KOMTEP 2018
Selamat maju jaya!

Apa pun saya ucapkan selamat maju jaya kepada adik-adik KOMTEP 2018 yang akan berangkat ke Korea pada bulan September ini. Timbalah sebanyak  mungkin ilmu dan pengalaman di sana, dan juga paling penting balik untuk dikongsikan dengan anak murid dan warga pendidik di Malaysia.