.

.

ISU DAN KONTROVERSI PENDIDIKAN MALAYSIA 2016

Imbas kembali isu dan kontroversi dunia pendidikan Malaysia sepanjang 2016

80 HARI DI KOREA

Ikuti kembara saya sebagai guru pertukaran di Korea

PANDUAN LENGKAP PEMBELAJARAN ABAD 21

Menelusuri segenap sudut Pembelajaran Abad 21

PANDUAN MEMOHON GURU CEMERLANG

Panduan Memohon Guru Cemerlang : Dokumentasi dan Filing

KOLEKSI 100+ IDEA KREATIF SAINS

Dapatkan idea kreatif pengajaran dan pembelajaran Sains

Sabtu, 14 Julai 2018

Pertemuan Istimewa ke Kedutaan Amerika Syarikat

Sekembalinya saya daripada program HESA 2018, saya telah dihubungi oleh pihak Kedutaan Amerika Syarikat. Mula-mula tu agak skeptikal dan curiga, tapi lepas tu datang perasaan nervous takut pun ada. Ye lah daripada Kedutaan Amerika kot. Entah-entah saya ada buat silap ke bocor maklumat ke apa.


Jemputan Istimewa ke Kedutaan Amerika Syarikat
Pertemuan Istimewa ke Kedutaan Amerika Syarikat

Tapi setelah pegawai tersebut memperkenalkan dirinya dan juga menceritakan bagaimana semuanya bermula, maka saya lebih bersedia untuk lebih terbuka. Rupanya maklumat kepergian saya ke Amerika Syarikat bagi HESA 2018 diketahui melalui artikel yang dikeluarkan oleh suratkhabar SInar Harian. Maka dari sana, pihak Kedutaan Amerika Syarikat berminat menjemput saya bagi membuat perkongsian dengan mereka. Teruja saya!

Maka pada 13 Julai, selepas solat Jumaat di Masjid Tabung Haji, terus saya bergerak ke Kedutaan Amerika Syarikat yang terletak berhampiran. Proses kali ini lebih mudah berbanding kunjungan saya masa kali pertama dulu bagi memproses visa ke US. Maklumlah, ada pegawai kedutaan, Encik Hisham bersama saya. 

Kalau dulu rasa berdebar saja, kali nih rasa best pulak. Sebabnya saya dibawa ke sekitar pejabat kedutaan. Bukan senang kan? Kalau datang untuk buat visa, dah tentu tak dibawa berjalan-jalan sekitar bangunan nih.Cumanya tak boleh tangkap gambar, sebab fon semua dah diambil masa kat pagar utama. 


Cikgu Hailmi gah berdiri depan Kedutaan Amerika Syarikat
Gambar gah berdiri depan Kedutaan Amerika Syarikat

Saya kemudiannya dibawa berjumpa dengan Ketua bahagian Media, iaitu Mr Morgan. Beliau seorang yang sangat peramah, dan sopan. Saya diminta untuk menceritakan pengalaman saya di Amerika Syarikat dan apa yang saya dah buat sepanjang saya balik dari sana. 

Bagusnya, Mr Morgan juga membantu memberikan beberapa idea kepada saya, dan seboleh mungkin cuba membantu. Beliau turut berkongsikan beberapa inisiatif yang berkaitan dengan Amerika Syarikat seperti program Fullbright, dan AFS (Pertukaran Pelajar). 


Mr Morgan, Cikgu Hailmi, Mdm Sarah, Mr Hisham
Mr Morgan, Cikgu Hailmi, Mdm Sarah, Mr Hisham

Sebelum keluar dari bilik beliau, sempat Mr Morgan menghadiahkan saya satu lencana yang terdiri daripada bendera Amerika Syarikat dan Malaysia yang berkibaran. Hadiah ekslusif saya anggap daripada Kedutaan Amerika Syarikat.

Sebagai rekod dan kenangan, maka kami merakamkan gambar kenangan di hadapan  bangunan utama Kedutaan, dengan logo negara Amerika Syarikat. Gambar tersebut kemudiannya digunakan sebagai bahan sebaran untuk media sosial Kedutaan Amerika Syarikat.

Bagi yang berminat dengan info seperti biasiswa Fullbright dan program pertukaran pelajar AFS, maka boleh follow media sosial rasmi Kedutaan Amerika Syarikat seperti berikut:






Facebook : https://www.facebook.com/usembassykl/
Twitter : https://twitter.com/usembassykl?lang=en
Instagram : https://www.instagram.com/usembassykl/


Bagi saya pula, kenangan dijemput ke Kedutaan Amerika Syarikat ini merupakan satu pengalaman yang sangat bermakna buat saya. Saya yakin, tak semua orang berpeluang untuk merasa pengalaman berharga ini. Tak pernah termimpi, tapi tak mustahil untuk kita capai!





Isnin, 2 Julai 2018

Google Form : Soalan Sains SPM Sebenar Kertas 1 [2017 - 2003]

Google Form memang merupakan satu platform yang baik untuk menggalakkan penyertaan murid dalam menjawab soalan Sains SPM Kertas 1. Malah inisiatif ini sudah terbukti kepada murid saya sendiri sejak beberapa tahun mula berkenalan dengan Google Form. Kaedah pelaksanaan secara teratur dan bersistem, mampu memberikan impak tinggi kepada murid.


Google Form : Soalan SPM Sebenar Kertas 1 [2017 - 2003]
Google Form : Soalan SPM Sebenar Kertas 1 [2017 - 2003]

Justeru itu, saya ucapkan jutaan Tahniah kepada usaha kolaboratif guru-guru Sains seluruh Malaysia yang telah menyiapkan set soalan SPM Sebenar dari tahun 2017 hingga 2003 dalam bentuk Google Form bagi membantu anak-anak Malaysia. Semoga Allah jualah yang membalas jasa baik kalian. 

Saya kumpulkan dan letakkan dalam artikel ini bagi membantu memudahkan lebih ramai murid untuk mendapat manfaat daripada usaha guru-guru hebat ini. Di bawah ini adalah link kepada Google Form tersebut. Semoga membantu!


GOOGLE FORM SOALAN SAINS SPM SEBENAR

Kertas 1 Soalan SPM 2017
Kertas 1 Soalan SPM 2016 [Cg Ruheil Fathein Mohamad]
Kertas 1 Soalan SPM 2015 [Cg Roslaini binti Zali]
Kertas 1 Soalan SPM 2014 [Cg Sharifah Ros Aznira]
Kertas 1 Soalan SPM 2013 [Cg Syahida binti Omar]
Kertas 1 Soalan SPM 2012  [Cg Nordiana binti Ahmad]
Kertas 1 Soalan SPM 2011 [Cg Suhailah binti Nor Asim]
Kertas 1 Soalan SPM 2010 [Cg Mohd Sharul Hafez]
Kertas 1 Soalan SPM 2009 [Cg Suhaina Khalid]
Kertas 1 Soalan SPM 2008 [Cg Azlina Latif]
Kertas 1 Soalan SPM 2007 [Cg Suriati Nasir]
Kertas 1 Soalan SPM 2006 [Cg Syahida binti Omar]
Kertas 1 Soalan SPM 2005 [Cg Faridah Derani]
Kertas 1 Soalan SPM 2004 [Cg Syahida binti Omar]
Kertas 1 Soalan SPM 2003 [Cg Syahida binti Omar]
         

Saya kongsikan juga beberapa manfaat yang saya dapat daripada menggunakan kaedah Google Form ini sebagai sebahagian daripada program meningkatkan akademik Sains SPM di sekolah saya. Ternyata, keputusan Sains SPM semakin meningkat pada setiap tahun. Gred purata mata pelajaran yang semakin dan juga peratusan murid yang mendapat A juga bertambah setiap tahun.


Keputusan Sains SPM di sekolah saya
Keputusan Sains SPM di sekolah saya


KAEDAH PELAKSANAAN
1. Murid menjawab set soalan sehingga mendapat markah 40 dan ke atas
2. Jika gagal mencapai sasaran, murid perlu jawab semula sehingga tercapai
3. Murid perlu screenshot / printscreen sebagai evidens telah menyelesaikan tugasan
4. Murid lengkapkan 10 set soalan Google Form bagi melengkapkan tugasan



KELEBIHAN MENGGUNAKAN GOOGLE FORM
1. Melatih murid menjawab lebih banyak set soalan. Cuba bayangkan murid dah jawab 10 set soalan secara online, maka bermaksud juga murid sudah menjawab 500 soalan objektif. Kekangan masa jika nak buat benda yang sama secara bukan online. 

2. Pembelajaran kendiri. Kaedah ini membolehkan murid belajar di rumah mengikut keupayaan masing-masing. Bila-bila masa, dan di mana saja.

3. Dengan kekangan masa semasa berada di sekolah, guru boleh fokus pada Kertas 2 di sekolah, yang memerlukan bimbingan secara face to face dengan murid.

4. Peningkatan prestasi pada Kertas 1 juga menyumbang kepada peningkatan markah pada Kertas 2 secara tak langsung, terutamanya pada Bahagian B yang banyak memfokuskan kepada fakta sains.