.

.

ISU DAN KONTROVERSI PENDIDIKAN MALAYSIA 2016

Imbas kembali isu dan kontroversi dunia pendidikan Malaysia sepanjang 2016

80 HARI DI KOREA

Ikuti kembara saya sebagai guru pertukaran di Korea

PANDUAN LENGKAP PEMBELAJARAN ABAD 21

Menelusuri segenap sudut Pembelajaran Abad 21

PANDUAN MEMOHON GURU CEMERLANG

Panduan Memohon Guru Cemerlang : Dokumentasi dan Filing

KOLEKSI 100+ IDEA KREATIF SAINS

Dapatkan idea kreatif pengajaran dan pembelajaran Sains

Sabtu, 28 Julai 2018

Perkongsian Amalan PAK21 bersama guru SMK Padang Tembak

Pada 28 Julai yang lalu, saya berkesempatan membuat perkongsian amalan terbaik Pembelajaran Abad ke-21 bersama guru SMK Padang Tembak, Kuala Lumpur. Ceritanya, berkebetulan saya ada majlis kenduri keluarga di Kuala Lumpur, maka perkongsian ini dirancang dengan tanpa sengaja.


Perkongsian Amalan PAK21 bersama guru SMK Padang Tembak, Kuala Lumpur
Perkongsian Amalan PAK21 bersama guru SMK Padang Tembak, Kuala Lumpur

Ini juga sebenarnya kali kedua perkongsian di Kuala Lumpur. Sebelum ini di SMK Convent Jalan Peel yang juga merupakan sekolah transformasi. 

Seperti biasa, saya mulakan dengan perkongsian amalan Pembelajaran Abad ke-21 di Bilik Mesyuarat. Saya kongsikan bagaimana pengalaman di Korea yang sangat membantu mencorakkan pengajaran saya kini, selain daripada apa yang saya dah buat dalam bilik darjah dan impaknya kepada anak murid saya di SMK Jerlun. 

Pada pandangan saya, ramainya guru Malaysia yang taknak buat PAK21 bukanlah kerana mereka menolak amalan baik PAK21 ini. Ramai yang sebenarnya yakin bahawa PAK21 boleh memberikan input atau kemahiran tambahan kepada murid, terutamanya Kemahiran 4K1N.

 
Amalan Pembelajaran Abad ke-21 memupuk kemahiran komunikasi murid
Amalan Pembelajaran Abad ke-21 memupuk kemahiran komunikasi murid


Amalan Pembelajaran Abad ke-21 memupuk kemahiran berkolaboratif murid
Amalan Pembelajaran Abad ke-21 memupuk kemahiran berkolaboratif murid


Akan tetapi antara yang menjadi halangan mereka adalah:
1. Maklumat PAK21 yang disampaikan dengan salah / kurang tepat menyebabkan amalan PAK21 tidak dapat diamalkan dengan baik oleh guru. Salahfaham maklumat ini menyebabkan guru rasa terbeban dengan apa yang 'dihajatkan' dalam PAK21 (versi salah faham).


Selesai perkongsian di bilik mesyuarat, kami bergerak ke  dewan terbuka bagi sesi bengkel. Dengan ruang yang lebih luas, maka lebih mudah untuk guru berkerjasama dalam kumpulan untuk merancang PdPc. Bagi sesi ini, guru dikehendaki merancang Pdpc yang berpusatkan murid, dengan memasukkan amalan 4K1N dengan dibantu tools PAK21 yang sesuai. 

Pastinya juga elemen Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) juga perlu ada dalam setiap PdPc yang dirancang. Maka sudah tentulah penggunaan Model Pembelajaran 5E adalah sangat disyorkan kepada rakan guru-guru, walaupun bagi subjek bukan Sains. 


Perkongsian Amalan PAK21 bersama guru SMK Padang Tembak, Kuala Lumpur
Perkongsian Amalan PAK21 bersama guru SMK Padang Tembak, Kuala Lumpur

Sesi berakhir dengan sangat baik pada pandangan saya. Saya gembira perkongsian dengan guru-guru SMK Padang Tembak, Kuala Lumpur ini memberikan maklumbalas yang sangat baik kepada kedua belah pihak. Semoga perkongsian ini memberi inspirasi kepada rakan guru untuk mengamalkan PAK21 dalam kelas.




Jumaat, 20 Julai 2018

Bengkel PBL STEM di SMK Bandar Puteri Jaya

Hubungan saya dengan sekolah SMK Bandar Puteri Jaya memang cukup erat sejak PAK21 diperkenalkan lagi. Sebanyak dua kali saya telah dijemput untuk perkongsian dengan guru-guru sekolah ini berhubung dengan PAK21, dan amalan terbaik. Kali ini, ada lagi jemputan untuk Bengkel Project-based Learning STEM bagi murid-murid tingkatan 2.


Bengkel Project-based Learning STEM di SMK Bandar Puteri Jaya
Bengkel Project-based Learning STEM di SMK Bandar Puteri Jaya

Bengkel ini bertitik tolak daripada perbualan saya dengan tuan Pengetua SMK Bandar Puteri Jaya, Tuan Haji Osman berkaitan dengan kemahiran berfikir aras tinggi murid. Beliau menyatakan hasrat beliau untuk melihat saya melaksanakan pembelajaran STEM dalam kelas, bagi dikongsikan juga dengan guru-guru STEM di sekolah ini. Maka pada tarikh yang dipersetujui, berlangsunglah bengkel dengan jayanya. 


Bengkel Project-based Learning STEM di SMK Bandar Puteri Jaya
Tuan Haji Osman, Pengetua SMK Bandar Puteri Jaya

Seperti biasa saya akan bawa beberapa orang murid saya bagi memberi pendedahan kepada mereka juga. Di samping dapat berkenalan dengan rakan baru, mereka juga berpeluang untuk belajar memimpin rakan sepasukan bila diperlukan. Skil yang amat mereka perlukan bila keluar dari sekolah nanti.

Bagi sesi bengkel, saya cuba jalankan pendekatan project-based learning bagi tajuk Kaedah rawatan air. Yang mana tugasannya, adalah murid dikehendaki menghasilkan produk yang boleh menapis air dengan bersih secara berpasukan. 


Bengkel Project-based Learning STEM di SMK Bandar Puteri Jaya

Bengkel Project-based Learning STEM di SMK Bandar Puteri Jaya

Bengkel Project-based Learning STEM di SMK Bandar Puteri Jaya

Dapatkan buku STEM : Amalan Terbaik Bilik Darjah secara online
Dapatkan buku STEM : Amalan Terbaik Bilik Darjah secara online

Bengkel Project-based Learning STEM di SMK Bandar Puteri Jaya


Murid dirangsang dengan proses perancangan yang menggunakan kemahiran berfikir kreatif dan kritis. Saya tekankan pada teknik penyoalan dan kebebasan idea supaya murid dapat keluarkan idea-idea menarik mereka serta berfikir di luar kotak. 

Bagi sesi perkongsian guru pula, saya tekankan pada bagaimana kaedah saya membimbing murid sepanjang proses berlaku. Terutamanya cara saya menyoal murid. Malah kami turut ada sesi perkongsian amalan STEM, dan bersoal jawab bagi guru yang mahu mendapatkan maklumat lebih lanjut tentang STEM dan amalan project-based learning. 


Bengkel Project-based Learning STEM di SMK Bandar Puteri Jaya

Bengkel Project-based Learning STEM di SMK Bandar Puteri Jaya
Bersama Pengetua dan 16 guru STEM SMK Bandar Puteri Jaya yang terlibat bengkel

Secara keseluruhannya, bagi saya bengkel sebegini adalah sangat menyeronokkan. Bukan sahaja murid yang mendapat peluang untuk belajar dengan pendekatan STEM seperti project-based dan lain-lain, tetapi perkara ini juga dapat dikongsikan bersama-sama guru-guru STEM yang lain. 

Semoga perkongsian ini memberi input berguna dan membantu guru-guru untuk melaksanakan pendekatan STEM dalam bilik darjah dengan lebih baik.





Sabtu, 14 Julai 2018

Pertemuan Istimewa ke Kedutaan Amerika Syarikat

Sekembalinya saya daripada program HESA 2018, saya telah dihubungi oleh pihak Kedutaan Amerika Syarikat. Mula-mula tu agak skeptikal dan curiga, tapi lepas tu datang perasaan nervous takut pun ada. Ye lah daripada Kedutaan Amerika kot. Entah-entah saya ada buat silap ke bocor maklumat ke apa.


Jemputan Istimewa ke Kedutaan Amerika Syarikat
Pertemuan Istimewa ke Kedutaan Amerika Syarikat

Tapi setelah pegawai tersebut memperkenalkan dirinya dan juga menceritakan bagaimana semuanya bermula, maka saya lebih bersedia untuk lebih terbuka. Rupanya maklumat kepergian saya ke Amerika Syarikat bagi HESA 2018 diketahui melalui artikel yang dikeluarkan oleh suratkhabar SInar Harian. Maka dari sana, pihak Kedutaan Amerika Syarikat berminat menjemput saya bagi membuat perkongsian dengan mereka. Teruja saya!

Maka pada 13 Julai, selepas solat Jumaat di Masjid Tabung Haji, terus saya bergerak ke Kedutaan Amerika Syarikat yang terletak berhampiran. Proses kali ini lebih mudah berbanding kunjungan saya masa kali pertama dulu bagi memproses visa ke US. Maklumlah, ada pegawai kedutaan, Encik Hisham bersama saya. 

Kalau dulu rasa berdebar saja, kali nih rasa best pulak. Sebabnya saya dibawa ke sekitar pejabat kedutaan. Bukan senang kan? Kalau datang untuk buat visa, dah tentu tak dibawa berjalan-jalan sekitar bangunan nih.Cumanya tak boleh tangkap gambar, sebab fon semua dah diambil masa kat pagar utama. 


Cikgu Hailmi gah berdiri depan Kedutaan Amerika Syarikat
Gambar gah berdiri depan Kedutaan Amerika Syarikat

Saya kemudiannya dibawa berjumpa dengan Ketua bahagian Media, iaitu Mr Morgan. Beliau seorang yang sangat peramah, dan sopan. Saya diminta untuk menceritakan pengalaman saya di Amerika Syarikat dan apa yang saya dah buat sepanjang saya balik dari sana. 

Bagusnya, Mr Morgan juga membantu memberikan beberapa idea kepada saya, dan seboleh mungkin cuba membantu. Beliau turut berkongsikan beberapa inisiatif yang berkaitan dengan Amerika Syarikat seperti program Fullbright, dan AFS (Pertukaran Pelajar). 


Mr Morgan, Cikgu Hailmi, Mdm Sarah, Mr Hisham
Mr Morgan, Cikgu Hailmi, Mdm Sarah, Mr Hisham

Sebelum keluar dari bilik beliau, sempat Mr Morgan menghadiahkan saya satu lencana yang terdiri daripada bendera Amerika Syarikat dan Malaysia yang berkibaran. Hadiah ekslusif saya anggap daripada Kedutaan Amerika Syarikat.

Sebagai rekod dan kenangan, maka kami merakamkan gambar kenangan di hadapan  bangunan utama Kedutaan, dengan logo negara Amerika Syarikat. Gambar tersebut kemudiannya digunakan sebagai bahan sebaran untuk media sosial Kedutaan Amerika Syarikat.

Bagi yang berminat dengan info seperti biasiswa Fullbright dan program pertukaran pelajar AFS, maka boleh follow media sosial rasmi Kedutaan Amerika Syarikat seperti berikut:






Facebook : https://www.facebook.com/usembassykl/
Twitter : https://twitter.com/usembassykl?lang=en
Instagram : https://www.instagram.com/usembassykl/


Bagi saya pula, kenangan dijemput ke Kedutaan Amerika Syarikat ini merupakan satu pengalaman yang sangat bermakna buat saya. Saya yakin, tak semua orang berpeluang untuk merasa pengalaman berharga ini. Tak pernah termimpi, tapi tak mustahil untuk kita capai!





Rabu, 11 Julai 2018

Perkongsian PAK21 di SM Pendidikan Khas Vokasional Indahpura

Kedatangan saya ke Johor bagi Bengkel bersama Guru Sekolah Orang Asli rupanya dihidu dengan cepat oleh beberapa sekolah sekitar Kulai. Namun tindakan pantas Guru Cemerlang SM Pendidikan Khas Vokasional Indahpura, Cikgu Rohaya menjemput saya bagi tujuan perkongsian amalan terbaik Pembelajaran Abad ke-21 di sekolah tersebut bersama rakan guru di sini.


Perkongsian PAK21 di SM Pendidikan Khas Vokasional Indahpura
Perkongsian PAK21 di SM Pendidikan Khas Vokasional Indahpura

Kebetulan pula, sahabat saya, pegawai SISC+ Kulai iaitu Encik Heryan Syah yang juga blogger bagi mudahmengajar.com turut akan berada di sana bagi membantu memberi sokongan kepada usaha yang dijalankan oleh guru sekolah dalam daerah PPD Kulai.

Dari lapangan terbang Senai, terus kami bergerak ke sekolah tersebut. Sempat juga saya bertemu dengan anak-anak yang belajar di sini. Comei-comei semua dan baik-baik semua. Sayang sket sebab tak sempat nak beramah mesra dengan mereka.


Perkongsian PAK21 di SM Pendidikan Khas Vokasional Indahpura


Perkongsian bersama warga guru diteruskan tepat jam 2.30 petang. Ramai juga warga pendidik di sini. Serasa saya mungkin mencecah sehingga 70-80 orang. Kebanyakkannya adalah guru muda yang masih bertenaga dan bersemangat menggalas tanggungjawab sebagai guru. Kekuatan sekolah, jika dimanipulasi dengan baik.

Saya kongsikan apa yang mendorong saya melakukan transformasi dan bagaimana saya melakukannya. Seharusnya, guru-guru juga perlu ingat bahawa apa yang saya usahakan ini bukanlah dalam masa sehari dua. Sebaliknya ada usaha bertahun yang akhirnya berjaya membudayakan budaya kerja dan memberi impak.


Perkongsian PAK21 di SM Pendidikan Khas Vokasional Indahpura

Perkongsian PAK21 di SM Pendidikan Khas Vokasional Indahpura


Sebab tu penting saya selalu maklumkan bahawa, beri masa untuk murid kita belajar dengan kaedah baru, sebagaimana kita beri masa kepada diri kita sebagai guru untuk belajar kaedah mengajar yang baharu.

Sesi selama satu jam tersebut berlanjutan sehingga sejam setengah. Seronok berkongsi pengalaman dan maklumat sehingga tak sedar masa berlalu begitu cepat. Apatah lagi saya pula memang sangat jarang ke Johor, maka saya ambil peluang ini untuk digunakan dengan baik. Semoga ilmu itu berterusan dan mendapat rahmatNya.


Perkongsian PAK21 di SM Pendidikan Khas Vokasional Indahpura


Harapan saya semoga perkongsian ini mampu memberi impak dan inspirasi kepada warga guru di SMK Pendidikan Khas Vokasional Indahpura bagi memberikan yang terbaik untuk anak murid kita masing-masing.


Perkongsian PAK21 di SM Pendidikan Khas Vokasional Indahpura
Maklumbalas daripada guru-guru SMPKV Indahpura

Saya ambil kesempatan juga mengucapkan jutaan terima kasih kepada pihak sekolah SMK Pendidikan Khas Vokasional Indahpura, terutamanya Guru Cemerlang Cikgu Rohaya atas jemputan, serta kepada Pegawai SISC+ Daerah Kulai, terutamanya Encik Herryan Syah atas jasa baik sepanjang berada di Johor.

Terima kasih. InshaAllah ada rezeki kita jumpa lagi!


Isnin, 2 Julai 2018

Google Form : Soalan Sains SPM Sebenar Kertas 1 [2017 - 2003]

Google Form memang merupakan satu platform yang baik untuk menggalakkan penyertaan murid dalam menjawab soalan Sains SPM Kertas 1. Malah inisiatif ini sudah terbukti kepada murid saya sendiri sejak beberapa tahun mula berkenalan dengan Google Form. Kaedah pelaksanaan secara teratur dan bersistem, mampu memberikan impak tinggi kepada murid.


Google Form : Soalan SPM Sebenar Kertas 1 [2017 - 2003]
Google Form : Soalan SPM Sebenar Kertas 1 [2017 - 2003]

Justeru itu, saya ucapkan jutaan Tahniah kepada usaha kolaboratif guru-guru Sains seluruh Malaysia yang telah menyiapkan set soalan SPM Sebenar dari tahun 2017 hingga 2003 dalam bentuk Google Form bagi membantu anak-anak Malaysia. Semoga Allah jualah yang membalas jasa baik kalian. 

Saya kumpulkan dan letakkan dalam artikel ini bagi membantu memudahkan lebih ramai murid untuk mendapat manfaat daripada usaha guru-guru hebat ini. Di bawah ini adalah link kepada Google Form tersebut. Semoga membantu!


GOOGLE FORM SOALAN SAINS SPM SEBENAR

Kertas 1 Soalan SPM 2017
Kertas 1 Soalan SPM 2016 [Cg Ruheil Fathein Mohamad]
Kertas 1 Soalan SPM 2015 [Cg Roslaini binti Zali]
Kertas 1 Soalan SPM 2014 [Cg Sharifah Ros Aznira]
Kertas 1 Soalan SPM 2013 [Cg Syahida binti Omar]
Kertas 1 Soalan SPM 2012  [Cg Nordiana binti Ahmad]
Kertas 1 Soalan SPM 2011 [Cg Suhailah binti Nor Asim]
Kertas 1 Soalan SPM 2010 [Cg Mohd Sharul Hafez]
Kertas 1 Soalan SPM 2009 [Cg Suhaina Khalid]
Kertas 1 Soalan SPM 2008 [Cg Azlina Latif]
Kertas 1 Soalan SPM 2007 [Cg Suriati Nasir]
Kertas 1 Soalan SPM 2006 [Cg Syahida binti Omar]
Kertas 1 Soalan SPM 2005 [Cg Faridah Derani]
Kertas 1 Soalan SPM 2004 [Cg Syahida binti Omar]
Kertas 1 Soalan SPM 2003 [Cg Syahida binti Omar]
         

Saya kongsikan juga beberapa manfaat yang saya dapat daripada menggunakan kaedah Google Form ini sebagai sebahagian daripada program meningkatkan akademik Sains SPM di sekolah saya. Ternyata, keputusan Sains SPM semakin meningkat pada setiap tahun. Gred purata mata pelajaran yang semakin dan juga peratusan murid yang mendapat A juga bertambah setiap tahun.


Keputusan Sains SPM di sekolah saya
Keputusan Sains SPM di sekolah saya


KAEDAH PELAKSANAAN
1. Murid menjawab set soalan sehingga mendapat markah 40 dan ke atas
2. Jika gagal mencapai sasaran, murid perlu jawab semula sehingga tercapai
3. Murid perlu screenshot / printscreen sebagai evidens telah menyelesaikan tugasan
4. Murid lengkapkan 10 set soalan Google Form bagi melengkapkan tugasan



KELEBIHAN MENGGUNAKAN GOOGLE FORM
1. Melatih murid menjawab lebih banyak set soalan. Cuba bayangkan murid dah jawab 10 set soalan secara online, maka bermaksud juga murid sudah menjawab 500 soalan objektif. Kekangan masa jika nak buat benda yang sama secara bukan online. 

2. Pembelajaran kendiri. Kaedah ini membolehkan murid belajar di rumah mengikut keupayaan masing-masing. Bila-bila masa, dan di mana saja.

3. Dengan kekangan masa semasa berada di sekolah, guru boleh fokus pada Kertas 2 di sekolah, yang memerlukan bimbingan secara face to face dengan murid.

4. Peningkatan prestasi pada Kertas 1 juga menyumbang kepada peningkatan markah pada Kertas 2 secara tak langsung, terutamanya pada Bahagian B yang banyak memfokuskan kepada fakta sains.



Ahad, 1 Julai 2018

Perkongsian STEM Amalan Terbaik di SM Sains Kepala

Atas keperluan kepentingan pendidikan STEM dalam trend pendidikan kini, maka pihak SM Sains Kepala Batas telah mengadakan inisiatif menganjurkan Bengkel Perkongsian Amalan Terbaik STEM pada 30 Jun yang lalu.

Melalui guru Biologi, Cikgu Izani pihak sekolah telah menjemput saya sebagai penceramah dan pengendali bengkel bagi kursus STEM kepada para guru di sekitar Pulau Pinang ini.


Perkongsian STEM Amalan Terbaik di SM Sains Kepala
Perkongsian STEM Amalan Terbaik di SM Sains Kepala

Seramai hampir 100 orang guru telah menyertai bengkel STEM tersebut, dengan kebanyakan nya adalah guru STEM sekitar Kedah dan Pulau Pinang. Malahan ada juga guru yang datang sejauh dari Perak dan Johor, semata-mata bagi perkongsian amalan terbaik ini.

Berkebetulan pula, penganjuran bengkel STEM ini adalah yang pertama selepas sekembalinya saya dari kursus guru NASA di Amerika Syarikat, maka lebih banyak input STEM yang saya dapat kongsikan. Rezeki mereka betul!


Perkongsian STEM Amalan Terbaik di SM Sains Kepala


Sesi satu adalah sesi perkongsian amalan terbaik dalam kelas. Saya mulakan dengan memberi penerangan mengenai apa itu STEM, sejarah STEM di Malaysia dan seterusnya pendekatan yang saya gunakan untuk bilik darjah sebagai amalan terbaik.

Sebagai contohnya, bagaimana pendekatan inkuiri, penyelesaian masalah dan pembelajaran berasaskan projek dijalankan bersama murid saya di SMK Jerlun. Ini juga termasuk apa masalah yang saya hadapi, dan bagaimana saya mengatasi permasalahan tersebut.


Perkongsian STEM Amalan Terbaik di SM Sains Kepala


Perkongsian STEM Amalan Terbaik di SM Sains Kepala


Perkongsian STEM Amalan Terbaik di SM Sains Kepala



Sesi kedua pula sesi hands on, iaitu bagaimana guru boleh mengaplikasikan pembelajaran berasaskan projek dengan murid. Seperti biasa, dalam sesi hands on ini guru dikehendaki menyiapkan projek penapis air, dengan mempertimbangkan langkah seperti mengenalpasti pembolehubah dan memberi pertimbangan kepada perkara yang lain.

Saya biarkan peserta bengkel bereksplorasi bagi memberi ruang kreativiti kepada mereka. Saya bertindak sebagai fasilitator, dengan membimbing peserta melalui teknik penyoalan.

Selesai tugasan, dan pembentangan, maka saya mintak guru-guru membuat refleksi daripada apa yang mereka pelajari semasa proses tersebut. Antara yang perlu diberi perhatian adalah:

1. Proses murid semasa aktiviti lebih penting daripada produk akhir murid
2. Konsep asas STEM yang terlibat haruslah ditekankan guru semasa proses facilitating
3. Pembelajaran juga boleh berlaku melalui kegagalan murid menghasilkan produk

Saya menekankan juga peranan guru sebagai fasilitator yang betul semasa melakukan aktiviti. Ini penting, bagi mengelakkan masalah murid dapat buat, tetapi apa pun tak paham akhirnya.


Perkongsian STEM Amalan Terbaik di SM Sains Kepala
Perkongsian STEM Amalan Terbaik di SM Sains Kepala

Alhamdulillah semuanya selesai dengan jayanya. Harapan saya tak lain tak bukan adalah semoga selepas berakhirnya bengkel STEM ini maka lebih ramai guru yang lebih yakin untuk menggunakan pendekatan yang akhirnya boleh memberikan kemahiran penting STEM kepada murid.