.

.

ISU DAN KONTROVERSI PENDIDIKAN MALAYSIA 2016

Imbas kembali isu dan kontroversi dunia pendidikan Malaysia sepanjang 2016

80 HARI DI KOREA

Ikuti kembara saya sebagai guru pertukaran di Korea

PANDUAN LENGKAP PEMBELAJARAN ABAD 21

Menelusuri segenap sudut Pembelajaran Abad 21

PANDUAN MEMOHON GURU CEMERLANG

Panduan Memohon Guru Cemerlang : Dokumentasi dan Filing

KOLEKSI 100+ IDEA KREATIF SAINS

Dapatkan idea kreatif pengajaran dan pembelajaran Sains

Ahad, 29 April 2018

Kolokium STEM Zon Sabah 2018

Pada 28 April yang lalu telah berlangsung Kolokium STEM Zon Sabah bagi tahun 2018. Mengambil tempat di Universiti Malaysia Sabah, kolokium tersebut telah menarik penyertaan sehingga lebih 1000 orang peserta, yang terdiri daripada guru, pentadbir sekolah dan juga wakil komuniti melalui PIBG. 


Kolokium STEM Zon Sabah 2018
Kolokium STEM Zon Sabah 2018

Bagi kolokium di Sabah ini, saya masih bertindak sebagai pengendali bengkel hands on, bersama-sama 9 lagi orang rakan. Bezanya kali ini di Sabah, boss kami Dr Ihsan yang merupakan orang kuat STEM Malaysia, telah tampil dengan idea baharu yang segar. Iaitu penyertaan guru tempatan bagi sesi bengkel.

Guru STEM Sabah yang terpilih untuk kali ini adalah Cikgu Nadia Richard, Cikgu Eddy Hanafiah dan juga Cikgu Anuthra. Kesemuanya orang-orang hebat yang banyak terlibat dengan benda inovasi dan perkembangan bidang STEM di negeri ini. Memang tak salah lagi pelibatan mereka dalam kolokium kali ini.


Kolokium STEM Zon Sabah 2018

Orang kuat STEM Malaysia, Dr Ihsan dan Datin Kasmah daripada Bahagian Dasar (EPRD)

Kolokium STEM Zon Sabah 2018
Kumpulan guru yang terlibat sebagai pengendali bengkel hands on
 






Satu lagi perkara yang menarik untuk kolokium kali ini adalah VVIP utama adalah Ketua Pengarah Pendidikan Malaysia, iaitu Datuk Dr Amin Senin. Maka kesempatan semasa beliau melawat booth yang ada di foyer UMS, sempat lagi kami selfie bersama. Tak lupa juga saya hadiahkan buku Pembelajaran Abad  ke-21 dan buku STEM saya untuk beliau sebagai tanda penghargaan. 


Bersama Datuk Dr Amin Senin, Ketua Pengarah Pendidikan Malaysia

 
Kolokium STEM Zon Sabah 2018


Sesi bengkel pada sebelah petang berlangsung di dewan kuliah di bawah dewan besar. Sangat besar untuk kapasiti peserta bengkel yang berjumlah 40-60 orang. Jadi kami hanya gunakan bahagian depan sahaja.

Persiapan untuk bengkel kali ini dibantu oleh rakan guru dari sekolah angkat saya di Sabah, iaitu guru-guru SMK Bandaraya Kota Kinabalu. Memang sangat terbaik lah! Terima kasih banyak-banyak daripada saya. 


guru-guru SMK Bandaraya Kota Kinabalu

Sesi bengkel hands on STEM project based learning

Sesi bengkel hands on STEM project based learning

Sesi bengkel hands on STEM project based learning

Sesi bengkel hands on STEM project based learning


Sesi bengkel hands on STEM project based learning


Memandangkan Kolokium STEM Sabah melibatkan semua daerah dalam negeri Sabah, maka pihak JPN membuat keputusan mengagihkan guru-guru kepada bengkel mengikut daerah. Jadinya dalam setiap bengkel, ada sekurang-kurangnya seorang wakil daripada setiap daerah untuk balik dan buat perkongsian dengan rakan guru yang tidak berpeluang. 

Jadinya untuk bengkel saya kali ini tak seramai peserta semasa di Kolokium STEM Sarawak. Tetapi peserta di Sabah ini menunjukkan penuh minat terhadap perkongsian. Seperti biasa topik bengkel saya adalah project based learning, pendekatan yang saya kira masih agak asing dalam kalangan pendidik kita. 



Bersama rakan kumpulan guru yang terbang jauh dari Sandakan

Bersama Cikgu Adzuandy dan Cikgu Dayang



Poster memperkenalkan saya sebagai pengendali bengkel hands on

Tak sah lah kalau datang ke KK tak makan-makan. Sedappp!
 
Bersama anak murid kesayangan semasa di Sarawak, Muhammad Dian Nin

Maklumbalas Cikgu Feqah selepas menghadiri sesi bengkel hands on semasa Kolokium STEM Sabah

Sesi berlangsung dengan sangat baik. Saya selitkan juga beberapa perkongsian amalan terbaik saya supaya dapat disesuaikan dengan keperluan guru yang menghadiri bengkel hands on saya. Sesi Q&A selepas bengkel juga sangat membantu untuk kita saling menambah kefahaman terhadap pengamalan STEM dalam bilik darjah. 

Secara keseluruhannya saya ucapkan selamat maju jaya buat semua guru di Sabah dalam memartabatkan bidang STEM selepas ini. Best of luck!


Sabtu, 28 April 2018

Peer Coaching Project based learning di SMK Bandaraya Kota Kinabalu

Menariknya penyertaan saya dalam Kolokium STEM Sabah kali ini adalah kami diberikan sekolah angkat di Sabah bagi membantu persiapan bahan untuk kegunaan bengkel hands on nanti. Sekolah angkat saya, SMK Bandaraya Kota Kinabalu terletak di Bandar Menggatal yang lebih kurang 45 minit perjalanan dari bandar Kota Kinabalu. 


Peer Coaching Project based learning di SMK Bandaraya Kota Kinabalu
Peer Coaching Project based learning di SMK Bandaraya Kota Kinabalu

Banyak sejarah sekolah ini yang dulunya dikenali sebagai SMK Menggatal. Dengan jumlah murid yang sangat ramai dan guru yang mencecah lebih 100 orang, sekolah ini menjadi pilihan utama murid di kawasan sekitar. Cuma bangunan sekolah yang sedikit uzur, nampak kesian pulak nak uruskan jumlah pelajar yang sebegitu ramai. 


Salah seorang pengendali bengkel di Kolokium STEM Sabah ini juga merupakan guru di sini, iaitu Cikgu Nadia Richard. Guru hebat ini saya sudah kenali sewaktu sama-sama mengikuti Persidangan Antarabangsa STEM di UPSI pada tahun lepas. Jadi mudah saya berurusan dengan beliau. 


Jadi bagi memberikan situasi win-win antara pengendali dan juga sekolah angkat, maka kami diberikan peluang untuk membuat perkongsian bersama warga guru SMK Bandaraya KOta Kinabalu. Selepas persetujuan bersama, maka kami bersetuju dengan sesi peer coaching bagi tajuk penggunaan project based learning. 




Peer Coaching Project based learning di SMK Bandaraya Kota Kinabalu



Antara yang saya minta guru-guru sains SMK Bandaraya Kota Kinabalu untuk perhatikan semasa pdpc inkuiri ini adalah bagaimana teknik penyoalan yang betul boleh merangsang murid untuk terus bermotivasi mencari ilmu. Tak juga dilupakan peranan yang betul bagi guru sebagai fasilitator. 

Malah saya cuba perjelaskan lagi kepada mereka bagaimana penggunaan Model Pembelajaran 5E boleh membantu mereka merancang aktiviti pembelajaran yang mantap, serta bagaimana pendekatan Pembelajaran Abad ke-21 dan pendekatan STEM dapat diselitkan di situ.



Peer Coaching Project based learning di SMK Bandaraya Kota Kinabalu


Secara keseluruhan, saya rasakan sesi perkongsian ini sangat memberi manfaat juga kepada saya sendiri. Menguruskan murid yang pertama kali bertemu dengan saya, bukan lah sesuatu perkara yang mudah. (Sebab mereka belum faham cara kerja dan arahan saya) 

Tetapi di situ lah juga membuka ruang dan peluang untuk saya sendiri belajar kaedah terbaik yang disesuaikan dengan pengalaman sendiri semasa dalam bilik darjah.


Apa pun saya ucapkan terima kasih yang tak terhingga buat rakan guru Sains SMK Bandaraya Kota Kinabalu yang sudi membantu saya untuk persiapan bagi bengkel di Kolokium STEM Sabah. Semoga kita sama-sama dapat manfaat daripada perkongsian hari ini. Sampai bertemu lagi ya!



Jumaat, 27 April 2018

Panelis Untuk Forum Hari Guru 2018 Anjuran JPN Perak

Selaku tuan rumah pada tahun ini, PPD Manjung dengan dibantu oleh JPN Perak telah menganjurkan Forum Hari Guru sebagai satu aktiviti sambutan. Alhamdulillah saya diberi peluang bermakna sekali lagi untuk muncul sebagai salah seorang ahli panel bagi Forum Hari Guru 2018 anjuran JPN Perak di Manjung. 


Panelis Untuk Forum Hari Guru 2018 Anjuran JPN Perak
Panelis Untuk Forum Hari Guru 2018 Anjuran JPN Perak

Mewakili guru muda, saya rasa sangat bangga apabila dapat bergandingan dengan ahli panel yang hebat-hebat. Antaranya adalah Prof Yahya pakar motivasi yang juga bekas pensyarah universiti di Amerika Syarikat selama bertahun², dan juga bersama mantan Pengetua Cemerlang JUSA C, Puan Hajjah Khuzaimah yang juga Tokoh Guru Kebangsaan 2017, memang rasa kerdil sangat lah. 


Panelis Untuk Forum Hari Guru 2018 Anjuran JPN Perak

Panelis Untuk Forum Hari Guru 2018 Anjuran JPN Perak

Panelis Untuk Forum Hari Guru 2018 Anjuran JPN Perak

Panelis Untuk Forum Hari Guru 2018 Anjuran JPN Perak


Ambik peluang untuk sedut ilmu dan inspirasi mereka, moga saya pun boleh pegi jauh camtu jugak. Tak lupa, moderator forum yang hebat, iaitu tuan Timbalan PPD Manjung, Encik Muzaffar Shah yang cukup petah berkata-kata.


Terima kasih buat JPN Perak, serta PPD Manjung yang beri peluang untuk saya berkongsi buah fikiran dan aspirasi bagi mewakili suara guru muda dalam forum ini. Sayang sikit sebab tak dapat nak luangkan lebih banyak masa selepas forum kerana terpaksa berkejaran ke stesyen bas Ipoh untuk kejar flight ke Sabah sebelah petang nya. 


Panelis Untuk Forum Hari Guru 2018 Anjuran JPN Perak


Apa pun, semoga peserta forum mendapat manfaat daripada perkongsian kecil saya pada hari tersebut.


Ahad, 22 April 2018

Kenali Gaya Belajar Murid Dengan Ujian VARK

Salah satu perkara menarik yang saya belajar baru-baru ini adalah berkaitan dengan gaya pembelajaran murid yang berbeza-beza. Adalah sangat membantu guru menggunakan pendekatan yang sesuai, jika guru tahu dan dapat kenalpasti gaya pembelajaran murid yang berbeza beza tersebut.

Kenali Gaya Belajar Murid Dengan Ujian VARK
Kenali Gaya Belajar Murid Dengan Ujian VARK

Secara mudahnya, gaya pembelajaran murid dapat dibahagikan kepada empat jenis, iaitu VARK, iaitu visual, audio, reading dan kinestetik.

Visual adalah gaya belajar dengan cara melihat. Audio pula gaya belajar dengn cara mendengar. Reading pula adalah gaya belajar dengan membaca. Dan kinestetik pula adalah gaya belajar dengan cara pergerakan.


Empat jenis gaya pembelajaran murid

Untuk mengenalpasti gaya belajar murid kita bolehlah gunakan Ujian VARK yang boleh dicapai di http://vark-learn.com/the-vark-questionnaire/ . Sangat mudah. Hanya jawab beberapa soalan yang berkaitan, dan akhirnya kita akan dapat penilaian terhadap gaya belajar kita.

Saya cuba uji dengan 23 orang murid kelas 2 Arif saya. Ternyata hasilnya sangat membantu saya mengenalpasti gaya belajar mereka.

Kumpulan murid dengan gaya pembelajaran secara Visual
Kumpulan murid dengan gaya pembelajaran secara Visual

Kumpulan murid dengan gaya pembelajaran secara Audio
Kumpulan murid dengan gaya pembelajaran secara Audio

Kumpulan murid dengan gaya pembelajaran secara Reading
Kumpulan murid dengan gaya pembelajaran secara Reading

Kumpulan murid dengan gaya pembelajaran secara Kinestetik
Kumpulan murid dengan gaya pembelajaran secara Kinestetik 

Majoriti boleh saya katakan merupakan murid dengan gaya pembelajaran secara visual. Sesuai dengan kebanyakan gaya murid sekarang yang lebih gemar melihat video dan juga kurang suka membaca. Hehee..

Kesimpulannya, Ujian VARK telah membantu saya mengenalpasti gaya pembelajaran murid saya, sekaligus dapat membantu saya untuk memilih pendekatan dan kaedah belajar yang sesuai dengan mereka. Saya galakkan juga para guru lain mencuba Ujian VARK ini dengan anak murid masing-masing. Semoga membantu!


Khamis, 19 April 2018

Perkongsian PAK21 di IPG Kampus Dato Razali Ismail

Satu lagi peluang yang tiba pada tahun ini adalah peluang perkongsian bersama bakal guru di IPG Kampus Dato Razali Ismail. Perkongsian ini adalah bersempena dengan penganjuran Karnival Akademik 2018 yang padat dengan aktiviti pengisian termasuk inovasi dan pameran. 



Perkongsian PAK21 di IPG Kampus Dato Razali Ismail


Perkongsian PAK21 di IPG Kampus Dato Razali Ismail


Perkongsian PAK21 di IPG Kampus Dato Razali Ismail


Terima kasih atas peluang yang diberikan oleh IPG Kampus Dato Razali Ismail, terutamanya pensyarah Encik Pajuzi yang menguruskan kehadiran saya ke sini bagi perkongsian. Semoga ramai yang mendapat manfaat daripada sesi ini. 




Isnin, 16 April 2018

Semai Minat STEM dengan Permainan mySTEMville

Baru-baru ini saya berkesempatan ikut serta dalam Kolokium STEM Zon Sarawak yang diadakan di UNIMAS, Sarawak. Dijemput sebagai salah seorang pengendali bengkel hands on bersama 9 orang guru hebat lain, peluang ini juga saya gunakan untuk mempromosikan buku tulisan saya yang terbaharu, STEM : Amalan Terbaik Bilik Darjah.


Semai Minat STEM dengan Permainan mySTEMville
Bersama Encik Faizal, Pegawai BTP bagi mempromosikan mySTEMville




Banyak agensi dan sekolah yang turut serta, termasuklah bahagian Kementerian Pendidikan Malaysia yang turut sama menjalankan inisiatif STEM di Malaysia sepanjang tahun 2017 hingga 2018. Antaranya adalah Bahagian SBP dan SKK dengan Video STEM KPM dan Modul Multimedianya.

Tapi yang paling menarik perhatian saya pada kali ini adalah inisiatif STEM yang dimainkan oleh Bahagian Teknologi Pendidikan, iaitu dengan penghasilan aplikasi permainan mySTEMville.








Memang saya suka sangat!! Sebabnya usaha ini sangat sesuai dengan trend budak zaman sekarang yang memang suka main games di telefon pintar masing-masing. Selain daripada menyediakan games yang bercirikan STEM, kandungan nya juga adalah bersifat lokal, iaitu sesuai dengan kandungan Malaysia.

Jadi mak ayah dan cikgu cikgu dah boleh ambil peluang ini untuk install kat smart phone masing-masing supaya boleh digunakan bagi tujuan menanam minat pelajar kepada bidang STEM. Mudah saja, download di Google Playstore, dengan membuat carian "mySTEMville". Pasang dan berhiburlah dengan hiburan STEM anda!

Buku tulisan Cikgu Hailmi
Dapatkan buku STEM di pasaran