.

.

ISU DAN KONTROVERSI PENDIDIKAN MALAYSIA 2016

Imbas kembali isu dan kontroversi dunia pendidikan Malaysia sepanjang 2016

80 HARI DI KOREA

Ikuti kembara saya sebagai guru pertukaran di Korea

PANDUAN LENGKAP PEMBELAJARAN ABAD 21

Menelusuri segenap sudut Pembelajaran Abad 21

PANDUAN MEMOHON GURU CEMERLANG

Panduan Memohon Guru Cemerlang : Dokumentasi dan Filing

KOLEKSI 100+ IDEA KREATIF SAINS

Dapatkan idea kreatif pengajaran dan pembelajaran Sains

Selasa, 14 November 2017

Pengalaman Sertai Hour of Code 2017

Pada 13 November yang lalu, Unit ICT SMK Jerlun telah menjalankan program Coding global, Hour of Code. Inisiatif ini dijalankan selepas KPM mula mengeluarkan iklan di laman web dan juga perkongsian rakan guru ICT di facebook. Penyelaras ICT, Cg Suharni Hussin merangka pelaksanaan seperti dicadangkan, dan saya pula membantu menguruskan pelajar. 


Pengalaman Sertai Hour of Code 2017
Pengalaman Sertai Hour of Code 2017

Walaupun, agak skeptikal pada awalnya, tetapi di akhir program seramai 145 orang murid SMK Jerlun, yang terdiri daripada 6 buah kelas telah berjaya menjayakan program ini.


Apa Itu Hour of Code?
Hour of Code merupakan kempen kesedaran yang bertujuan memberikan pendedahan awal dan meningkatkan kesedaran murid terhadap Coding, pengaturcaraan dan sains komputer. Kempen ini adalah selari dengan pelaksanaan KSSR Teknologi Maklumat dan Komunikasi (TMK) Semakan dan KSSM baru bagi mata pelajaran Asas Sains Komputer (ASK) dan Sains Komputer (SK) yang menerapkan elemen Pemikiran Komputasional dan Komputer Sains.


Pengalaman Sertai Hour of Code 2017
Pendedahan awal kepada dunia Coding
 
Kempen ini juga ialah salah satu komponen strategik di bawah pelaksanaan #mydigitalmaker . Hour of Code juga merupakan inisiatif 1 jam, yang telah dijayakan oleh lebih daripada 461 juta murid di seluruh dunia. 



Tutorial Untuk Hour of Code

Langkah 1. Kaedahnya mudah saja.  Pastikan pelajar mempunyai peralatan yang lengkap. Boleh saja gunakan tablet, laptop, komputer desktop atau pun telefon pintar mereka. Kemudian, buka link https://hourofcode.com/us 



Pengalaman Sertai Hour of Code 2017
Laman web rasmi Hour of Code


Langkah 2. Pilih tab Activities untuk memilih aktiviti Coding yang bersesuaian dengan anak murid kita. Boleh ikut umur, tahap belajar atau pun jenis tema yang mereka minat. Untuk pelajar SMK Jerlun, kami tetapkan kepada Minecraft.


Pengalaman Sertai Hour of Code 2017
Pelbagai aktiviti Coding yang sesuai dengan murid

Langkah 3. Ada dua aktiviti Coding yang ditawarkan. Kami pilih Minecraft Designer untuk pelajar berjinak dengan coding. 




Pengalaman Sertai Hour of Code 2017
Pilihan untuk Coding Minecraft


Kumpulan pertama murid bertindak sebagai fasilitator kepada kumpulan seterusnya. Maka masa untuk kumpulan kedua adalah lebih cepat berbanding sebelumnya. Disebabkan adanya pembantu pelajar, pengurusan dan kawalan murid jadi lebih baik dan membolehkan lebih ramai murid yang turut serta.


Pengalaman Sertai Hour of Code 2017
 











Pengalaman Sertai Hour of Code 2017


Ternyata perkara Coding bukanlah sesuatu yang sukar sangat buat pelajar zaman sekarang. Mengambil kira latar belakang murid di sini, tak sangka jugak saya apabila ada antara mereka, yang berjaya menyiapkan tugasan tak sampai 1 jam.

Kami juga terkejut apabila pada akhirnya, seramai 145 orang murid SMK Jerlun yang berjaya menyiapkan tugasan, walaupun pada awalnya jangkaan hanya mahu 1 kelas sahaja. Jumlah 145 tersebut adalah 1 per 3 daripada jumlah keseluruhan murid SMK Jerlun yang kami ada.  



Pengalaman Sertai Hour of Code 2017
Sijil Hour of Code


Selain daripada mendapat pendedahan mengenai ilmu Coding, murid juga mendapat sijil percuma daripada code.org yang menyatakan mereka telah berjaya menyiapkan tugasan tersebut.

Terima kasih untuk peluang yang sebegini. Semoga pendedahan seperti ini mampu memberi sudut pandang baru kepada murid-murid di Malaysia!



Ahad, 12 November 2017

Kolokium STEM Zon Selatan 2017

Pada 11 November yang lalu, saya berkesempatan untuk menyertai satu lagi program berkaitan dengan STEM, iaitu Kolokium STEM bagi Zon Selatan yang dianjurkan di UTHM, Batu Pahat. 


Kolokium STEM Zon Selatan 2017


Terima kasih juga kepada KPM, melalui Dr Ihsan yang mempelawa saya untuk berkongsikan amalan terbaik STEM saya bersama warga pendidik di Selatan, yang merangkumi guru dari Melaka dan Johor. 

Dari Kuala Lumpur, saya bersama Cikgu Aman yang popular dengan Digital Inknya menuju ke Batu Pahat. Sempat juga kami bertemu dengan Puan Norwani, di Bahagian SBP dan SK Cyberjaya untuk mengambil bahan-bahan pameran bagi Video STEM KPM.







Sedikit berbeza dengan Kolokium STEM Utara di USM, Pulau Pinang; Kolokium STEM Zon Selatan ini memberikan lebih banyak peluang kepada warga guru sendiri untuk berkongsi pengetahuan STEM bersama warga pendidik. 

Antara guru lain yang terlibat bersama saya adalah, Cikgu Yasmin (Global Teacher Prize 2015), Cikgu Aman (Digital Ink), Cikgu Sarifah (GC Maths Jusa C) dan juga Cikgu Mohsin (Guru Video). 


Kolokium STEM Zon Selatan 2017


Sambil menunggu perkongsian untuk sesi break out pada sebelah petang, sempat juga saya berada di booth Video STEM KPM, bersama Cikgu Aman. Sempat juga kami berdua beramah mesra dengan pengunjung ke Kolokium STEM Zon Selatan ini. 








Oh ya. Untuk Zon Selatan ini juga, bahagian pameran dibuka untuk dikunjungi oleh orang luar yang tidak terlibat. Maka lebih ramai lah guru dan pelajar yang dapat manfaat daripada pameran yang diadakan. 

Saya sendiri juga sempat berkunjung ke booth yang disediakan. Memang menarik pameran STEM yang diadakan di sini. Paling menarik perhatian saya, tentulah pameran daripada adik-adik pelajar dari sekolah sekitar Melaka dan Johor. Memang terbaik lah diorang nih. Tahniah!














Sesi break out pada sebelah petangnya berlangsung di bilik tutorial yang terletak bertentangan dengan dewan utama UTHM. Sangat selesa, bersaiz besar, lengkap fasiliti dan juga berhawa dingin. 

Sesi saya dikendalikan oleh Puan Rudziah Fadil, yang juga merupakan seorang Guru Cemerlang Sains. Sangatlah baik hati orangnya, dengan tutur kata yang lemah lembut. Rasa sangat dialu-alukan di bumi Batu Pahat ini.





 
Bagi sesi saya, seramai hampir 40 orang guru terlibat. Saya masih menggunakan modus operandi yang sama, iaitu sesi bengkel hands on bagi aktiviti inkuiri untuk STEM, dengan dalam masa yang sama menerangkan elemen Pembelajaran Abad ke-21 pada setiap fasa yang dijalankan.












Kolokium STEM Zon Selatan 2017



Alhamdulillah sesi berjalan dengan lancar. Bengkel dua jam tersebut berakhir dengan sesi q&a daripada para guru dan pegawai JPN yang ada. Sudah tentu soalan tentang pelaksanaan Pembelajaran Abad ke-21, cabaran dan penyelesaian yang saya gunakan untuk membudayakannya di sekolah.




Kolokium STEM Zon Selatan 2017


Selesai saja sesi bergambar, saya terus bergegas balik menuju KLIA2 bersama Pegawai Sains Negeri Kedah, Encik Luthfi untuk perjalanan balik ke Alor Setar. Alhamdulillah, sempat saja kami kejar flight jam 8.30 malam tersebut, walaupun jam 4.30 petang baru bertolak dari UTHM Batu Pahat. 







Terima kasih untuk kenangan indah di Johor. Ada rezeki, pasti akan datang lagi!




Rabu, 8 November 2017

Pengalaman Siapkan Kursus Online Bahasa Inggeris Untuk DLP

Pengalaman menyiapkan kursus online bersama Futurelearn.com untuk topik STEM, mendorong saya untuk mendaftarkan diri dengan kursus online Bahasa Inggeris bagi guru DLP anjuran ELTC (English Language Teaching Centre).

Kursus online Bahasa Inggeris untuk Dual Language Programme (DLP)
Kursus online Bahasa Inggeris untuk Dual Language Programme (DLP)

Selain daripada keinginan nak menambah koleksi sijil saja, kursus online sebegini juga mampu menambahbaik penguasaan Bahasa Inggeris saya, terutamanya dari segi skill memberi arahan dalam bilik darjah.

Saya sendiri yang mengisi permohonan untuk mengikuti kursus online ini pada awal tahun. Sukarela, tanpa paksaan walaupun sebenarnya sekolah saya tidak menawarkan pun DLP untuk pelajar.


Guna Smartphone
Oleh sebab kursusnya online, maka saya lebih suka jika kursus dijalankan melalui telefon pintar saya saja. Mudah! Hanya perlu install Canvas, dan register menggunakan emel anda, semuanya nanti akan tersedia.


Platform Canvas untuk kursus atas talian DLP
 
Kursus dijalankan mengikut module. Dan semuanya berkait, maksud saya lepas siapkan satu module, satu module lain pula yang akan keluar. Dalam sesetengah module tu ada beberapa tugasan yang perlu dilakukan.

Sebagai contohnya, anda perlu terlibat dalam aktviti Discussions, atau pun menjawab soalan kuiz, atau pun menonton video di Youtube yang berkaitan. 






Pengalaman Siapkan Kursus Online Bahasa Inggeris Untuk Dual Language Programme (DLP)


Sayangnya, saya hanya mampu dapat siapkan separuh jalan (hanya 2 daripada 4 kursus), dek kerana sibuk dengan aktiviti dan tugasan lain. Hahahaha.. macam biasa lah kan..

Akhirnya, terlupa cam tu je.. huhuhu


Tapi mujurlah minggu lepas, datang surat daripada JPN Kedah yang telah mengambil inisiatif mengadakan bengkel 2 hari untuk menyiapkan kursus online ini di PKG Hosba. Baru lah senang sket nak fokus dan bagi tumpuan nak uruskan kursus ini. Terbaiklah!


Pengalaman Siapkan Kursus Online Bahasa Inggeris Untuk Dual Language Programme (DLP)
Taklimat oleh Encik Aziz, Pegawai Sains JPN Kedah

 
Guna Website
Kali ini saya gunakan website Canvas pula untuk menyiapkan kursus. Pada pandangan saya, ini lebih mudah untuk kita surfing around, dan pilih tugasan yang kita nak siapkan. Paparan antaramukanya adalah lebih baik dan lebih mesra pengguna.

Lebih mudah untuk saya siapkan tugasan seperti upload rakaman suara, hasil kerja powerpoint dan words.






Alhamdulillah berjaya juga saya siapkan kursus online tersebut, yang separuh jalan siap tu dalam masa satu hari. Mujurlah pegawai Sains JPN Kedah, Encik Abdul Aziz dan juga fasilitator kami, Puan Sharon Taty daripada SMK Changlun, sangat banyak membantu dalam memastikan kursus online tersebut dapat diselesaikan dengan baik.

Saya dimaklumkan bahawa bagi kursus online tersebut yang berjaya disiapkan, guru akan diberikan 12 hari waktu berkursus LADAP dan akan menerima sijil daripada ELTC kerana menamatkan kursus.  

Yeayyy!!!..

Pengalaman Siapkan Kursus Online Bahasa Inggeris Untuk Dual Language Programme (DLP)
Pastikan peralatan cukup ok!

Tips and Tricks
Oh ya, nasihat saya kepada guru yang betul-betul fokus nak siapkan kursus online ini, pastikan semua peralatan ada semasa anda jalankan kursus. Ini bagi memastikan semua tugasan dapat dijalankan dengan lancar, tanpa sebarang gangguan.

Antara alatan yang saya nasihatkan untuk ada bersama adalah, komputer yang berkuasa, Internet yang okay, dan headphone yang ada mic. Senang kerja nanti!  



Terjumpa tanpa sengaja di PKG Hosba dengan Penyelaras FrogAsia Kedah, Cik Azima


So bagi guru yang berminat nak tambah lagi ilmu, nak tambah sijil, nak tambah lagi kemahiran, boleh lah mendaftar di http://eltc.moe.edu.my/dlp/   . Pembelajaran kan untuk sepanjang hayat! ;)




Selasa, 7 November 2017

Anugerah Pembestarian 2017 Negeri Kedah

Pada 6 November yang lalu telah berlangsung majlis gilang gemilang Anugerah Pembestarian 2017 bagi peringkat Negeri Kedah. Pengiktirafan diberikan kepada murid, guru dan sekolah yang terlibat aktif dalam membudayakan amalan Pembestarian menggunakan Teknologi Maklumat di sekolah.


Anugerah Pembestarian 2017 Negeri Kedah



Alhamdulillah, saya juga terpilih sebagai salah seorang penerima Anugerah untuk majlis tersebut. Saya sendiri tak menduga bahawa akan dipilih untuk menerima Anugerah Ikon Teknologi Pendidikan bagi Negeri Kedah untuk tahun 2017! Pengiktirafan atas usaha dalam penggunaan teknologi pendidikan dalam bilik darjah dengan meningkatkan penglibatan murid dalam dunia digital.

Selain itu, antara anugerah lain yang turut disampaikan dalam majlis tersebut adalah Anugerah Ikon Guru Perpustakaan dan Media, Anugerah Pemimpin ICT dan juga Anugerah NILAM. 






Anugerah Pembestarian 2017 Negeri Kedah




Sehubungan dengan penganugerahan ini juga, saya juga telah terpilih sebagai calon akhir bagi Anugerah Ikon Guru Teknologi Pendidikan Peringkat Kebangsaan, mewakili negeri Kedah bagi bersaing dengan calon guru dari negeri lain. 




Anugerah Pembestarian 2017 Negeri Kedah


Sebelah pagi sebelum majlis berlangsung, saya juga telah didatangi oleh pegawai sebagai wakil BTP, Puan Fadzliaton dari Bukit Kiara yang menilai usaha pembestarian yang saya lakukan di sekolah. Alhamdulillah, perbincangan bersama pentadbir sekolah juga memberikan perspektif bagaimana perkara tersebut diluaskan lagi skala pelaksanaan. 

Untuk tersenarai sebagai salah seorang finalis bagi anugerah berprestij ini ke peringkat kebangsaan juga sudah merupakan pencapaian yang terbaik buat saya. Semoga kejayaan ini menjadi inspirasi kepada ramai lagi guru di luar sana untuk menggunakan teknologi dalam bilik darjah.

Selamat maju jaya!