.

.

ISU DAN KONTROVERSI PENDIDIKAN MALAYSIA 2016

Imbas kembali isu dan kontroversi dunia pendidikan Malaysia sepanjang 2016

80 HARI DI KOREA

Ikuti kembara saya sebagai guru pertukaran di Korea

PANDUAN LENGKAP PEMBELAJARAN ABAD 21

Menelusuri segenap sudut Pembelajaran Abad 21

PANDUAN MEMOHON GURU CEMERLANG

Panduan Memohon Guru Cemerlang : Dokumentasi dan Filing

KOLEKSI 100+ IDEA KREATIF SAINS

Dapatkan idea kreatif pengajaran dan pembelajaran Sains

Sabtu, 31 Oktober 2015

80 Hari di Korea : Hari 45 (Bercuti ke Busan)

Hari nih rasa best sungguh sebab Pengetua nak bawak ke Busan! Saya memang dah lama berhajat nak ke Busan. Apatah lagi memang alang-alang dah berada di Korea nih, mesti lah rasa rugi giler kot kalau tak sempat nak ke Busan. Maka hasrat hati disuarakan kepada Pengetua selepas beliau bertanya, mana lagi tempat yang kami nak pergi. Minggu depan dan minggu seterusnya beliau bimbang mungkin akan busy. Confident saya jawab, Busan!





Perjalananan dari Daegu ke Busan hanya mengambil masa 45 minit dengan menggunakan KTX, kereta api laju di Korea ini. Jika gunakan kereta, boleh ambil masa lebih kurang 2 jam jugaklah. Mujur juga ada parking kereta yang luas di stesyen KTX yang terletak bersebelahan sahaja dengan Dongdaegu Station. Senang urusan.

Bila saya dimaklumkan dalam KTX nih tak ada orang check tiket, maka saya memang sangat terkejut. Yer! Hanya ada satu garisan kuning yang tercatat "yang beli tiket dibenarkan masuk.." wahhhh.. nampak tak bagaimana percayanya orang Korea nih kepada rakyat-rakyat nya sehingga kan nak masuk guna pengangkutan awam macam nih pun tak ada yang akan check tiket. Menurut makluman guru mentor saya, hanya sekali sekala sahaja mereka akan mintak check jika berlaku sebarang masalah.






Dong baek Island
Kami tiba di Busan Station sejam kemudian. Dalam pukul 10 camtu. Sebelum ke Hey undae Beach, kami ke Dong Baek Island yang terletak bersebelahan. Dulunya kawasan ini adalah sebuah pulau kecil yang dipenuhi dengan pokok Dong baek nih. Pokok macam pokok bakau. Sekarang kawasan ini ditambak dan dijadikan taman rekreasi. Ada juga bangunan khas yang dijadikan sebagai pusat untuk persidangan APEC yang berlangsung pada 2 atau 3 tahun lepas di Busan.






Hey Undae Beach
Dari sana, kami berjalan kaki ke Hey Undae Beach yang terletak bersebelahan dengan Dong baek Island. Memang cantik! Kawasan pantainya yang luas memang sesuai dijadikan aktiviti keluarga. Apatah lagi saat musim-musim yang hampir dah nak masuk musim sejuk nih. Pantai dipenuhi dengan pelajar-pelajar sekolah yang sedang mengadakan lawatan ke sini.






Shinsegei Mall
Dari sana kami bergerak ke Shinsegei Department Mall. Untuk makluman, pusat membeli belah ini adalah yang terbesar di dunia. Siap ada poster besar yang dipaparkan dengan logo Guinness World Record. Memang besar giler! Tak habih pusing untuk satu hari jika berada di sini. Sempat juga saya beli bateri kamera baru. Murah sikit lah daripada harga di Malaysia.






Gamcheon Culture Village
Kemudian kami menuju ke Gamchyeon Culture Village. Kawasan ini memang menjadi idaman saya lagi jika ke Busan sebab pernah terlihat di dalam sebuah rancangan TV. Mula-mula ingatkan di Seoul, rupa-rupanya ada di Busan, Gamchyeon Village nih.

Kawasannya memang lawa dan sangat berwarna warni. Nampak comel saja. Menurut guru mentor saya, kawasan kampung ini dulu merupakan kawasan setinggan yang sangat susah. Asalnya mereka ini adalah pelarian semasa Perang Korea dahulu. Kemudian berubah dari masa ke semasa. Binaan juga diubah daripada kayu kepada batu bata. Dan sekarang menjadi antara kawasan tumpuan pelancong dari luar dan dalam negara. 













Semasa di sini juga, sempat kami bertemu dengan pelancong 2 adik beradik dari Malaysia. Memang datang untuk bercuti ke Korea. Sempat berbual untuk beberapa minit. Masih banyak tempat nak melawat kata mereka. Pelancong lain pun ada ramai kat sini.



Jagalchi Market
Selesai di Gamchyeon Culture Village, kami bergerak ke Jagalchi Market (jagalchi sijang). Disebabkan Busan nih adalah bandaraya kedua terbesar di Korea dan juga merupakan bandaraya yang terletak dekat dengan pantai, maka Jagalchi Market ini antara tempat yang patut anda lawati jika berkunjung ke Busan. 







Banyak sangat produk dan juga hasil laut yang ada dijual di Jagalchi Market. Memang sangat fresh dan juga ada sedikit berbeza daripada jenis hasil laut di Malaysia. Yang berminat nak merasa makanan seafood di Korea, sini lah tempat yang paling sesuai untuk anda.


International Market
Lebih kurang 100m dari sana, ada pula Guk Jae Market, ataupun lebih dikenali sebagai International Market. Mula-mula saya ingatkan International Market ini adalah dipenuhi dengan penjual internasional dari negara luar, rupanya nama sahaja. Market ini mendapat nama international kerana, suatu ketika dahulu, semasa Perang Korea, market ini menjadi tumpuan sebab ada menjual pelbagai barangan daripada seluruh pelosok negara oleh askar-askar UN yang datang membantu negara Korea. Nama itu kemudiannya melekat sehingga lah sekarang. 








Kami juga sempat mengunjungi sebuah kedai yang menjual pelbagai barang yang sangat popular di sini. Kedai ini popular kerana sebuah filem Korea yang box office pada tahun ini menggunakan kedai ini sebagai lokasi penggambaran untuk hampir 80% cerita tersebut. Maka ramai lah yang datang ke kedai ini untuk mengambil peluang bergambar di lokasi popular tersebut, termasuklah saya!






Chinatown
Selesai di sini kami bergerak ke Chinatown yang terletak lebih kurang 200m daripada Busan Station. Mula-mula ingatkan ada kedai-kedai China sahaja, rupanya penuh jugak dengan kedai-kedai daripada Russia dan Uzbek. Alhamdulillah, dapat juga jumpa kedai makan halal di Busan nih. Dapat ler 'membelasah' daging halal setelah hampir sebulan tak merasa. Pengetua siap tapaukan lagi untuk saya buat bekalan. Katanya susah saya nak makan daging, maka ada peluang, sila makan banyak-banyak. 


Kami berangkat pulang ke Daegu pada jam lebih kurang 9 malam. Menggunakan KTX, maka jam 10 dah sampai Daegu. Memang sangat gembira dapat ke Busan hari nih, terutamanya bila dapat sampai ke Gamchyeon Culture Village yang dah lama jadi idaman hati! Boleh tidur lena! 




Sampai di Daegu, pengetua dan guru mentor maklumkan gambar kami sekumpulan teater guru masuk dalam suratkhabar tempatan Daegu. Wahh.. best pulak rasa! 


Mae-il Shin Mun - 24 Oktober 2015

Cerita dengan tajuk "Siang Mengajar, Malam Berlatih Muzikal" ini adalah mengenai kami yang akan membuat persembahan teater muzikal bersama guru-guru lain untuk opening ceremony bagi Daegu Arts in Education Festival pada 3 November nanti. Sama-sama nantikan update yer!




Jumaat, 30 Oktober 2015

80 Hari di Korea : Hari 44 (Nangang Festival Hari 02)

Nangang Festival untuk hari kedua diteruskan macam biasa. Tapi hari nih lebih kalut untuk saya dan Hanne sebab kami perlu uruskan pelajar-pelajar kelas kami yang akan buat persembahan untuk Malaysia nanti. Maka latihan dan raptai ringkas dilakukan pada awal pagi sebelum persembahan bermula.






Sampai giliran kelas Malaysia, ramai juga yang excited nak tengok. Sebabnya ini satu-satunya kelas yang mempersembahkan majlis perkahwinan. Lagi satu sebab mereka ada 2 orang cikgu daripada Malaysia. So mestilah nak tengok apa sangat yang ada dengan Malaysia nih.





Persembahan dimulakan dengan perarakan masuk pengantin sambil diiringi muzik gamelan. Sengaja pilih lagu gamelan sebab nak bagi nampak etnik dan 'macam suci' sket. Hahaha. Selesai saja perarakan masuk, terus masuk lagu Joget. Pelajar pun dapat menari dengan baik sekalipun agak malu-malu sikit dengan kawan-kawan mereka.

Sedikit perubahan dilakukan saat akhir. Pihak sekolah mahukan kami untuk berada di pentas bagi majlis tepung tawar dan juga penutupan bersama pelajar. Mahu tak mahu, naik jugak ler pentas bersama pelajar yang lain. Bangga jugak kot sebab dapat buat demonstrasi majlis perkahwinan Melayu kat bumi Korea nih!

Sila tengok video perkahwinan di bawah nih.





Selesai semua persembahan, saya pusing-pusing sket untuk ambik video dan gambar. Disebabkan semalam dah beria-ia cuba segala macam, hari nih dah rasa bosan sikit lah. Saya banyak berada di bilik khas kami sambil berbual-bual kosong dengan beberapa rakan guru Korea yang lain.

Nangang Festival selesai pada jam 5 petang pada hari nih. Selesai saja majlis, pelajar dan guru mula lah membersihkan dan juga mengemaskan semula kelas mereka. Terus siapkan pada masa itu jugak. Memang respek. Itu lah budaya mereka. Selesai kerja, terus kemaskan.







Rabu, 28 Oktober 2015

80 Hari di Korea : Hari 43 (Nangang Festival Hari 01)

Yeay! Nangang Festival yang dinantikan. Excited jugak saya sebab nak merasa kemeriahan sambutan ini disebabkan auranya dah mula terasa sejak daripada pelajar melakukan persiapan awal lagi. Festival tahunan sekolah ini memang sangat meriah dan penuh dengan tetamu yang hadir.





Majlis bermula pada jam 10 pagi. Semua pelajar berkumpul di dewan dan menikmati persembahan daripada kelas-kelas. Persembahan pembukaan adalah daripada pelajar-pelajar 3rd grade. Macam biasa, ianya adalah tarian Kpop yang memang cukup popular dalam kalangan pelajar-pelajar di sini. Cuma pada saya, pakaian dan gerakan sesetengah nya tuh agak kurang sesuai bagi pelajar sekolah. Tapi, di Korea nih, mereka tidak ada masalah!

Untuk hari ini, giliran pelajar daripada 1st grade (Tingkatan 4) untuk memperkenalkan negara mereka. Banyak! Dimulakan dengan memperkenalkan mengenai negara tersebut, dan kemudiannya disusuli dengan persembahan yang berkaitan. Ada kelas yang mempersembahkan tarian dan ada juga yang mempersembahkan lakonan. Tapi banyaknya tarian dan nyanyian lah.











Bagi saya aktiviti ini agak bagus. Secara tak langsung, pelajar juga akan belajar mengenai negara lain secara lebih meluas. Tidak hanya pada kebudayaan melalui pameran di kelas, tetapi juga melalui aktiviti persembahan seperti ini. Saya yang cikgu pun ada juga yang baru tahu mengenai negara-negara tertentu. Hmm.. kena baca banyak Geografi nih.. 


Selesai perhimpunan di dewan, maka aktviti jualan bermula. Setiap pelajar boleh bergerak dan mengunjungi kelas-kelas lain. Ada yang jual makanan, ada permainan dan macam-macam lagi. Paling laku, tentu lah kelas yang buat rumah hantu. Beratur sampai ke hujung!









Saya ambik peluang juga mencuba banyak aktiviti dan permainan di situ. Menarik dan cute! Kadang-kadang tu tak minat sangat. Tetapi sebab nak support usaha yang dilakukan oleh pelajar, maka saya buat juga untuk ambil hati diorang. Diorang lagik lah excited. Cikgu international lah katakan! :D

























Dalam pada itu, ramai juga pengunjung daripada luar yang datang, terutamanya pelajar-pelajar lelaki. Seperti yang anda sedia maklum, sekolah ini adalah sekolah pelajar perempuan semua. Maka peluang seperti ini digunakan sepenuhnya untuk masuk dan menjelajah sekolah ini. Yang masuk nak jumpa ngan awek pun ramai! 

Di bahagian luar pulak ada guru yang memantau orang luar keluar masuk. Jika ada pelajar lelaki yang mahu masuk, pemeriksaan nya lebih teliti, terutamanya yang membabitkan rokok dan hal keselamatan pelajar. 

Agensi luar turut hadir bagi mempromosi produk dan bahan mereka. Saya dapat cuba goggle yang mirip kepada kesan minum arak kepada pemandu kereta. Pening sekejap walaupun tak mabuk! 




Pihak sekolah juga mengambil peluang untuk mempromosikan sekolah mereka kepada pihak luar melalui pameran di booth. Di Korea, sekolah High School (menengah atas) berlumba-lumba mempromosikan sekolah mereka bagi mendapatkan pelajar yang terbaik. Pelajar ini pula akan digunakan oleh sekolah sebagai modal mereka untuk menarik lebih ramai pelajar berpotensi daripada middle school.





Kemudian semua guru dan pelajar bergerak sekali lagi ke dewan. kali ini adalah untuk pertandingan karaoke dalam kalangan pelajar. Suka menyanyi rupanya diorang nih. Ada yang ok, ada yang tak ok jugak. Satu pengalaman baru untuk saya.

Sambil menunggu keputusan daripada juri, kami dihiburkan dengan persembahan daripada guru-guru baharu sekolah ini. Satu kumpulan menyanyi, satu kumpulan menari lagu kpop (cikgu perempuan) dan kumpulan cikgu lelaki pula menyanyi lagu dengan mengenakan pakaian uniform sekolah. Memang gamat jadinya. Lawak!




Untuk hari ini, majlis selesai pada jam hampir 9 malam. Di bahagian dataran di bawah, penuh dengan orang-orang luar yang datang berkunjung ke Nangang Festival. Cukup jam 9, semua orang 'dihalau' daripada kawasan sekolah. 





Saya pula balik rumah, terus tidur. Letih!



80 Hari di Korea : Hari 42 (Persiapan Untuk Nangang Festival)

Bagi sambutan dan persiapan menjelang Nangang Festival, hari nih semua pelajar dan guru bertungkus lumus di kelas masing-masing. Hari Jumaat yang dikhususkan untuk aktiviti kokurikulum, digantikan pada hari ini. Maka pelajar dan guru dapat membuat persiapan lebih rapi untuk 2 hari festival yang bakal berlangsung.




Bagi saya dan Hanne, projek bersama kami di Korea untuk program ini adalah mengadakan majlis perkahwinan Melayu. Memang kami sudah rancang sejak belum datang ke Korea lagi untuk membawa barangan yang sepatutnya. 

Kebetulan dan sungguh bernasib baik, baik Nangang Festival ini, memang ada satu kelas yang memilih Malaysia sebagai negara pilihan mereka. Maka lebih mudah untuk kami menjalankan segala aktiviti seperti yang dirancang. Memang dipermudahkan. 

Kelas tersebut dihias dengan tema perkahwinan. Barang-barang yang berkaitan dengan kebudayaan Malaysia dipamerkan dengan sebaik mungkin. Kerja-kerja menghias dibantu oleh pelajar. Sangat rajin kot. Malam pun mereka masih menolong untuk mempersiapkan segala yang perlu disediakan untuk kelas mereka.






Bagi Nangang Festival ini, selain daripada memperkenalkan budaya bagi negara yang dipilih, pelajar juga perlu membuat persembahan dan mengadakan aktviti kebudayaan dari negara tersebut. 

Untuk kelas kami, selain daripada pameran mengenai barang-barang daripada Malaysia, untuk persembahan selama 10 minit di atas pentas, kami persembahkan majlis perkahwinan Melayu. Perarakan masuk pengantin, siap dengan dulang hantaran dan bunga telur. Kemudian bersambung dengan persembahan tarian Joget daripada 6 orang pelajar.

Nak bagi cantik lagi set bunga telur tu, kami tambahkan lagi dengan bunga telur yang diperbuat daripada tisu yang kami pelajari semasa program orientasi di IPBA. Memang sangat membantu. Pelajar-pelajar Korea nih pun suka dapat buat bunga-bunga tisu camtu.

Manakala bagi aktiviti di dalam kelas pula, pelajar diajar dengan beberapa permainan tradisional Melayu, seperti congkak dan batu seremban. Korea juga ada batu seremban versi mereka yang sedikit berbeza daripada Malaysia. 

Untuk jualan pula kami pilih menjual beberapa buku nota kecil yang diperolehi daripada Tourism Malaysia. Keuntungan daripada jualan tersebut akan dimasukkan sebagai dana bagi kelas tersebut, sama ada untuk aktiviti kelas atau pun aktiviti akademik lain.














Pendek kata, semua persiapan dapat dijalankan dengan baik seperti yang kami rancangkan  dari awal lagi. Guru homeroom teacher (guru kelas) mereka juga sangat membantu. Boleh tengok video mengenai persediaan dan persiapan pelajar-pelajar sekolah Daegu Girls Commercial High School bagi menyambut Nangang Festival!




Yang paling saya kagum adalah kesungguhan pelajar dan guru dalam memberikan yang terbaik untuk Nangang Festival ini. Antaranya adalah:

1. Kelas dihias dengan super melampau. Banyak hiasan dan poster-poster serta binaan bergantung kepada kreativiti mereka.
2. Hiasan dan promosi untuk ke kelas mereka juga ditampal di luar kelas dan di merata kawasan sekolah. Hiasan seperti darah diletakkan di tingkap bagi  kelas mempromosikan rumah hantu. Saya yakin semua tu akan dibersihkan semula sebaik sahaja festival selesai.