.

.

ISU DAN KONTROVERSI PENDIDIKAN MALAYSIA 2016

Imbas kembali isu dan kontroversi dunia pendidikan Malaysia sepanjang 2016

80 HARI DI KOREA

Ikuti kembara saya sebagai guru pertukaran di Korea

PANDUAN LENGKAP PEMBELAJARAN ABAD 21

Menelusuri segenap sudut Pembelajaran Abad 21

PANDUAN MEMOHON GURU CEMERLANG

Panduan Memohon Guru Cemerlang : Dokumentasi dan Filing

KOLEKSI 100+ IDEA KREATIF SAINS

Dapatkan idea kreatif pengajaran dan pembelajaran Sains

Isnin, 31 Ogos 2015

Idea P&P Sains : Uji Kestabilan Guna Straw, Lidi dan Benang

Idea kreatif Sains ini dikongsikan oleh Cikgu Nur Adilah Che Arif dalam group Cikgu Sains Kreatif. Aktiviti adalah di bawah tajuk Kestabilan dalam tingkatan 2. Dengan hanya menggunakan bahan yang mudah diperolehi, pelajar akan menggunakan straw, lidi dan juga benang untuk menguji ketahanan struktur binaan dengan menggunakan pemberat.


Idea P&P Sains : Uji Kestabilan Guna Straw, Lidi dan Benang


Idea P&P Sains : Uji Kestabilan Guna Straw, Lidi dan Benang


Idea P&P Sains : Uji Kestabilan Guna Straw, Lidi dan Benang


Idea P&P Sains : Uji Kestabilan Guna Straw, Lidi dan Benang


Idea P&P Sains : Uji Kestabilan Guna Straw, Lidi dan Benang





Idea P&P Sains : Bina Model Kapal Selam

Idea kreatif sains ini dikongsikan oleh Cikgu Mazreena dari SMK Bukit Sagu. Aktiviti bagi Sains Tingkatan 1 di bawah tajuk Ketumpatan, pelajar dikehendaki membina Model Kapal Selam. Cikgu Mazreena turut berkongsikan beberapa langkah semasa mengajar untuk aktiviti ini.


Idea P&P Sains : Bina Model Kapal Selam


1. Hari pertama - Pelajar dibahagikan kepada beberapa kumpulan

2. Hari kedua - pelajar dibawa ke makmal komputer bagi mencari video mengenai model kapal selam. 
3. Pelajar diminta untuk berbincang dan meluki draf. Barang yang perlu dibawa juga perlu dirancang dengan baik.

4. Hari ketiga - aktiviti berlangsung dalam kelas lebih kurang 30 minit. Model yang siap kemudiannya duji.



Idea P&P Sains Ketumpatan : Bina Model Kapal Selam


Idea P&P Sains Ketumpatan : Bina Model Kapal Selam


Idea P&P Sains Ketumpatan : Bina Model Kapal Selam


Idea P&P Sains Ketumpatan : Bina Model Kapal Selam


Beberapa cadangan penambahbaikan juga boleh diadakan. Antaranya adalah:

1. Adakan pertandingan supaya pelajar lebih bersemangat untuk menghasilkan model kapal selam yang terbaik.

2. Tuliskan juga penerangan mengenai aplikasi konsep ketumpatan yang telah pelajar belajar. Ini membantu memudahkan pelajar semasa menjawab soalan berbentuk KBAT nanti. 


Selamat mencuba!



Idea P&P Sains : Kesan Haba Terhadap Gas

Idea kreatif sains ini dikongsikan oleh Cikgu Razmin al-Muallim dalam group Cikgu Sains Kreatif. Idea aktiviti adalah olahan daripada aktiviti sedia ada Tingkatan 1 dalam Bab 6 (Haba) kerana makmal yang tak cukup radas. Lebih menarik lagi sebab aktiviti boleh diulang untuk aktiviti bagi pembelajaran Tingkatan 2 untuk Bab 6 (Tekanan Udara).


Idea P&P Sains : Kesan Haba Terhadap Gas


Ini sedikit penjelasan yang dikongsikan oleh Cikgu Razmin bagi memudahkan guru lain memahami apa yang cuba ditunjukkan nya. Nih adalah bahan-bahan yang digunakan oleh beliau.


Idea P&P Sains : Kesan Haba Terhadap Gas


Idea P&P Sains : Kesan Haba Terhadap Gas


Rod kuprum dimasukkan dalam straw supaya straw tak kemik. Rod kaca boleh digunakan. Botol plastik boleh digunakan juga. Tapi perlu dipesan kepada pelajar, supaya jangan ditekankan botol tersebut. Tujuan asal yang dikehendaki adalah untuk memerhatikan pewarna naik kerana udara mengecut, dan bukan kerana botol ditekan atau dilepas.


Idea P&P Sains : Kesan Haba Terhadap Gas


Idea P&P Sains : Kesan Haba Terhadap Gas


Tuala sejuk (direndam dalam air sejuk) diletakkan (atau dibalut) pada botol untuk menyejukkan udara dalam botol. Kalau nak dipanaskan botol, boleh guna haba tangan pun dah boleh hasilkan gelembung.




Ceramah Sains PT3 di SMK Bertam Indah

Jemputan untuk sesi perkongsian bersama anak-anak SMK Bertam Indah ini sebenarnya datang melalui seorang kawan lama. Setelah menyatakan persetujuan untuk menghadiri ceramah di SMK Bandar Baru Perda, Pulau Pinang, mungkin berita ini turut dikongsikan oleh rakan saya dengan rakan nya yang lain di SMK Bertam Indah. Disebabkan lokasi kem yang diadakan adalah tidak lah jauh sangat dengan tempat saya, maka saya terima jemputan mereka.


Ceramah Sains PT3 di SMK Bertam Indah di Merdeka Beach Resort


Sesi perkongsian ini berlangsung di Merdeka Beach Resort. Hebat diorang. Buat kem akademik sampai ke Kedah. Siap dok resort lagi. Tahniah untuk sekolah atas usaha menganjurkan kem-kem sebegini ke tempat-tempat best camnih. Baru pelajar ada semangat nak belajar dan berusaha untuk sepanjang kem. Mudah-mudahan.


Ceramah Sains PT3 di SMK Bertam Indah di Merdeka Beach Resort


Ceramah Sains PT3 di SMK Bertam Indah di Merdeka Beach Resort


Ceramah Sains PT3 di SMK Bertam Indah di Merdeka Beach Resort


Bilangan pelajar boleh tahan ramai. Penuh dewan. Saya anggarkan dalam 170 orang macam tu. Susunan meja dan jumlah pelajar yang ramai menggurangkan sket gerakan saya dalam dewan. Sedikit terbatas. Tapi saya cuba sebaik mungkin untuk berada sehampir mungkin dengan pelajar.


Ceramah Sains PT3 di SMK Bertam Indah di Merdeka Beach Resort


Ceramah Sains PT3 di SMK Bertam Indah di Merdeka Beach Resort


Ceramah Sains PT3 di SMK Bertam Indah di Merdeka Beach Resort


Ceramah Sains PT3 di SMK Bertam Indah di Merdeka Beach Resort



Beberapa pelajar di bahagian hadapan kelihatan begitu bersemangat menjawab soalan. Dari jawapan mereka juga didapati beberapa orang berpotensi mendapat keputusan yang baik dalam PT3 nanti. Tahniah atas usaha guru dan juga pelajar tersebut. Mudah-mudahan mendapat A nanti.

Sesi perkongsian tamat pada jam hampir 4 petang. Disebabkan sesi saya adalah sesi yang terakhir, maka sebaik saja selesai ceramah, pelajar terus bergegas keluar dan menaiki bas. Agak kalut jugak lah sebab masing-masing dah tak sabar nak balik rumah. Rindu ngan mak ayah lah tu.. ;)


Ceramah Sains PT3 di SMK Bertam Indah di Merdeka Beach Resort


Apa-apa pun saya ucapkan terima kasih banyak-banyak atas jemputan daripada pihak sekolah SMK Bertam Indah. Saya ambil kesempatan juga untuk doakan kejayaan adik-adik Bertam Indah dalam PT3 bulan Oktober nanti. Dan semoga mendapat kejayaan yang cemerlang, terutamanya bagi subjek Sains! 



Isnin, 24 Ogos 2015

Ceramah Sains PT3 di SMK Paya Kemunting

Kembara ilmu saya kali ini membawa ke sebuah lagi sekolah di dalam daerah Kubang Pasu, iaitu SMK Paya Kemunting. Sekolah ini terletak di Jitra, dengan jarak lebih kurang 40 minit perjalanan daripada sekolah saya. Kedatangan ke sini juga adalah disebabkan jemputan seorang rakan Guru Cemerlang Sains, iaitu Cikgu Nurulhizan.


Cikgu Hailmi Ceramah Sains PT3 di SMK Paya Kemunting


Kunjungan ini juga adalah kunjungan pertama saya ke sekolah ini. Kebetulan pula ketika sesi perkongsian diadakan, dewan yang sepatutnya menjadi venue ceramah telah dikuarantinkan bagi digunakan untuk Ujian Mendengar PT3. Maka terpaksalah menggunakan dewan terbuka. 


Berceramah di dewan terbuka nih, banyak sikit cabarannya. Apatah lagi kehadiran beberapa kelompok pelajar yang membuat persediaan untuk persembahan Merdeka, serta waktu yang cun untuk tidur tengahari, maka saya cuba melakukan yang terbaik dalam merangsang pelajar untuk terus bersama saya.


Cikgu Hailmi Ceramah Sains PT3 di SMK Paya Kemunting


Respon pelajar agak baik, walaupun sebahagian mereka masih blur-blur nak menangkap apa yang saya cakap dan juga melihat paparan yang kecil di hadapan. Aktviti perbincangan bersama rakan lebih banyak membantu. Di sesi ini juga banyak membantu saya untuk mengenalpasti kelemahan pelajar dalam memahami konsep sains yang sebenar. 

Seperti kebanyakan sekolah-sekolah yang saya pergi, rata-rata pelajar mampu menyatakan konsep Sains yang terlibat. Cuma mereka bermasalah ketika menghuraikan atau menceritakan bagaimana konsep tersebut digunapakai dalam situasi yang diberi. Di situ lah guru-guru perlu berperanan. Membetulkan semula salah faham pelajar dan juga melatih pelajar untuk mahir mengaplikasi konsep yang betul pada situasi yang diberikan.


Cikgu Hailmi Ceramah Sains PT3 di SMK Paya Kemunting


Sesi selesai pada jam hampir  5 petang. Jutaan terima kasih juga saya ucapkan kepada Panitia Sains SMK Paya Kemunting yang menjemput saya untuk berkongsi sedikit ilmu saya. Terutamanya Cikgu Nurulhizan yang turut membantu pelajar SPM sekolah saya. Semoga perkongsian bijak ini mampu menjana impak dan hasil yang lebih besar kepada kemajuan sekolah.


Cikgu Hailmi Ceramah Sains PT3 di SMK Paya Kemunting Cikgu Nurul Hizan


Untuk adik-adik di SMK Paya Kemunting, saya ucapkan Selamat maju Jaya dan juga semoga mendapat keputusan yang cemerlang bagi subjek Sains PT3.



Sabtu, 22 Ogos 2015

Penempatan Sekolah Saya di Korea

Selang beberapa minggu selepas mendapat keputusan dan berita baik mengenai pemilihan sebagai salah seorang peserta Program Pertukaran Guru Korea -Malaysia (KOMTEP) bagi tahun 2015, kali ini saya menerima satu lagi surat. Surat penempatan sekolah di Korea nanti. Ini yang paling berdebar memandangkan sebelum ini kami hanya diberitahu tentang akan ditempatkan di sekolah-sekolah sekitar Seoul, Gyeonggi dan juga Daegu.


Peta Korea Selatan : Seoul Daegu Gyeonggi Busan Incheon Jeju


Sejujurnya saya tidak mengharapkan sekolah yang terletak di tengah-tengah bandar besar seperti Seoul. Tentu kehidupan di situ lebih sesak dan menyesakkan. Ada peserta KOMTEP 2014 yang berkongsikan gambar bilik kediaman beliau sepanjang 3 bulan di Seoul, dengan ayat "bilik besar sket daripada keranda".. ha ha ha.. yer memang kecik sangat!

Dan dalam masa yang sama juga saya tak mengharapkan mendapat sekolah yang terletak jauh daripada pusat bandar Seoul. Susah nak ke sana ke sini dan susah juga nak dapat masa untuk berkumpul dan berhimpun dengan yang lain. Ha ha ha.. Banyak songeh plak kan?  


Akhirnya, nah terpampang nama bakal sekolah saya di Korea nanti, iaitu Daegu Girls Commercial High School. Saya ditempatkan di sekolah tersebut bersama seorang lagi cikgu dari Pulau Pinang, Cikgu Hanne. Daegu?? Girls?? Commercial?? High School??


Penempatan Guru Pertukaran Korea Malaysia KOMTEP2015 di Korea


Bila disiasat dengan rakan yang lain, maka sahlah hanya kami sahaja kumpulan yang mendapat penempatan paling jauh dari Seoul. 2 lagi kumpulan mendapat sekolah di Seoul dan 2 lagi kumpulan mendapat sekolah di Gyeonggi. Hu hu hu. Sedihnya.. Kena belajar survive sendiri ler pasnih! 

Banyak juga perkara yang bermain di minda saya nih. Yang paling nombor satu sekali tentulah bab makanan. Pasti sukar untuk saya mencari makanan halal nanti. Memang kena bawak banyak makanan yang tahan lama lah nih. Silap haribulan, tukar diet jadi vegetarian plak pasnih. Balik confirm kurus. Confirm Kpop! hu hu hu.


Disebabkan kurang familiar dengan nama Kota Daegu nih, maka saya mulakan research saya di Google dan Wikipedia bagi mencari maklumat lain mengenai Daegu. Dari sana barulah tahu Daegu adalah Kota Metropolitan ke-4 terbesar di Korea, selepas Seoul, Busan dan Incheon. Jika dari Seoul, lebih kurang 3 jam perjalanan menaiki keretapi laju. Daegu lebih dekat dengan Busan dan juga Jeju Island! He he he.. Semangat naik balik.


Penempatan Sekolah Saya di Korea


Tempat-tempat menarik di Daegu


Daegu ini juga terkenal sebagai bandar epal, atau bandar tekstil. Maknanya industri fesyen berkembang pesat di Daegu nih dan menjadi penyumbang kepada industri fesyen di Korea. Tempat-tempat menarik di Daegu lebih kepada tempat-tempat bersejarah seperti pagoda dan kuil-kuil serta tanah tinggi yang merupakan bentuk muka bumi utama di Daegu.

Antara tempat menarik yang perlu dikunjungi di Daegu adalah Daegu Art Museum dan juga Seomun Market yang merupakan antara pasar yang terbesar dan terlama di Korea! Ok. Tazzabar nak pergi! 

Dan oleh kerana saya akan ke Daegu pada musim Autumn (luruh), maka saya belanja sket gambar-gambar dari internet pada musim luruh di sana. Lawa ooo... ;)


Daegu di Musim Luruh (Daegu Autumn)


Daegu di Musim Luruh (Daegu Autumn)



Yang paling saya suka sebab di Daegu juga ada Stadium Besbol bagi pasukan besbol antara yang terpopular di Korea, iaitu Samsung Lions. Ha ha ha. Yeay! Ini mesti jadi satu daripada senarai tempat untuk saya kunjungi, termasuk menonton pertandingan besbol live di stadium tersebut! Tunggu update yer..


Mengenai sekolah "Daegu Girls Commercial High School" pula, tak banyak maklumat yang saya perolehi. Hanya sebuah laman web rasmi sekolah dengan sepenuhnya menggunakan Hangul (Bahasa Korea). Nampaknya kena ke sana dulu baru boleh dapat gambaran sebenar mengenai sekolah tersebut.


Daegu Girls Commercial High School


Walaubagaimanapun, saya bernasib baik kerana dapat berkenalan dengan seorang guru dari Korea yang kini sedang menjalani KOMTEP 2015 di Malaysia. Menurut beliau, jika di Korea, sekolah yang bermula dengan "Girls Commercial" merupakan sebuah sekolah vokasional. Pelajar-pelajar ini disediakan dengan kemahiran yang mencukupi untuk mengisi tempat kerja sebaik sahaja tamat persekolahan. 

Ok. 

Maklumat-maklumat ini memang membantu saya dalam membuat persediaan untuk ke Korea nanti pada bulan September ini. Alhamdulillah, kerjasama daripada rakan-rakan yang turut akan ke sana juga, sangatlah menggalakkan. So tunggu lepas nih saya kongsikan pula apa persediaan yang telah kami buat untuk persiapan ke Korea nanti. Tungguuu... ;)



Jumaat, 21 Ogos 2015

Ceramah Sains PT3 di SMK Bandar Baru Darulaman

Kali ini kembara perkongsian ilmu saya kembali ke daerah Kubang Pasu, iaitu di SMK Bandar Baru Darulaman. Beberapa kali saya sudah ke sini bagi mesyuarat Panitia Sains Kubang Pasu. Tetapi kedatangan kali ini, dengan visi dan misi yang berbeza. Ketua Panitia Sains, Cikgu Mashittah juga merupakan seorang guru yang aktif dalam memberikan sumbangan kepada panitia daerah. Maka tak sampai pula rasa hati nak menolak permintaan beliau.


Ceramah Sains PT3 di SMK Bandar Baru Darulaman, Kedah


Disebabkan jumlah pelajar Tingkatan 3 yang mencecah sehingga lebih 300 orang, maka sesi perkongsian diadakan pada kelompok pertama pelajar terlebih dahulu. Kalau tak salah saya, sesi ini melibatkan 6 kelas pertama. Bakinya akan diadakan pada sesi kedua yang belum dirancang lagi. 

Perkongsian diadakan dalam Bilik Seminar. Memang selesa. Lengkap dengan kemudahan audio dan video, serta air cond. Suasana menjadi sangat terkawal. Dan yang paling penting pelajar dapat belajar dengan persekitaran yang sangat kondusif.


Ceramah Sains PT3 di SMK Bandar Baru Darulaman, Kedah


Ceramah Sains PT3 di SMK Bandar Baru Darulaman, Kedah


Ceramah Sains PT3 di SMK Bandar Baru Darulaman, Kedah


Ceramah Sains PT3 di SMK Bandar Baru Darulaman, Kedah


Respon pelajar ternyata memang baik. Keadaan disiplin juga sangat terkawal. Memang baik sungguh budak-budak nih. Dan yang paling saya suka sebab mereka sangat aktif ketika pembelajaran berlangsung. Tak ler saya boring bercakap sorang-sorang kat depan tu. 


Ceramah Sains PT3 di SMK Bandar Baru Darulaman, Kedah


Ceramah Sains PT3 di SMK Bandar Baru Darulaman, Kedah


Ceramah Sains PT3 di SMK Bandar Baru Darulaman, Kedah


Ceramah Sains PT3 di SMK Bandar Baru Darulaman, Kedah



Kehadiran guru-guru Sains yang lain juga memudahkan kawalan pelajar dilakukan. Terima kasih kerana menjemput saya untuk berkongsi sedikit ilmu. Walaupun kebanyakan daripada mereka terdiri daripada guru-guru senior, tetapi mereka sangat menghormati saya sebagai junior yang baru belajar nak menapak dalam dunia pendidikan nih. Terima kasih banyak-banyak!


Ceramah Sains PT3 di SMK Bandar Baru Darulaman, Kedah


Ceramah Sains PT3 di SMK Bandar Baru Darulaman, Kedah


Ceramah Sains PT3 di SMK Bandar Baru Darulaman, Kedah


Tak lupa juga kepada adik-adik SMK Bandar Baru Darulaman yang merupakan calon PT3 pada bulan Oktober nanti. Saya ucapkan Selamat Maju Jaya dan semoga mendapat keputusan cemerlang. Sains wajib dapat A! Amin!



Ceramah Sains PT3 di SMK Bandar Baru Perda

Kali ini jemputan ceramah adalah ke sebuah sekolah di negeri Pulau Pinang. Atas jemputan seorang kawan lama semasa bersekolah dulu, Cikgu Ernyza maka dapat juga saya menjejakkan kaki ke SMK Bandar Baru Perda ini. Tak susah nak cari sekolahnya, lagi-lagi dengan menggunakan Waze.

Bilangan pelajar yang menjadi calon PT3 agak ramai juga, dalam 150 orang. Sesi perkongsian diadakan di dewan pada tingkat 2, bersebelahan dengan Bilik Guru. Kekok jugak setiap kali bercakap melihat guru keluar masuk dari Bilik Guru berkenaan. Tapi saya hayun bagi ceramah sama saja. Hahahaha.


Ceramah Sains PT3 di SMK Bandar Baru Perda, Pulau Pinang


Sesi berjalan dengan baik. Beberapa orang pelajar yang berada di bahagian hadapan cukup aktif ketika menjawab soalan sepanjang ceramah berlangsung. Paling saya teringat, seorang pelajar bernama, Aiman. Memang aktif sungguh. Sampai saya tanya orang lain pun, dia jugak yang jawab. 

Pelajar-pelajar perempuan di barisan hadapan juga menunjukkan respon yang sangat baik. Ramai jugak daripada mereka yang mengenali saya daripada blog saya nih, www.cikguhailmi.com. Alhamdulillah, ada kesempatan juga nak bertemu sendiri dengan mereka dan mendapat input maklumbalas terus daripada diorang.


Ceramah Sains PT3 di SMK Bandar Baru Perda, Pulau Pinang


Ceramah Sains PT3 di SMK Bandar Baru Perda, Pulau Pinang


Ceramah Sains PT3 di SMK Bandar Baru Perda, Pulau Pinang


Tahniah dan terima kasih juga untuk rakan guru Sains dari SMK Bandar Baru Perda yang menunjukkan sokongan dan komitmen yang tinggi kepada anak didik mereka. Boleh dikatakan sepanjang 2 jam sesi berlangsung, mereka berada bersama pelajar di dewan. Secara tak langsung, disiplin pelajar lebih terkawal dan pelajar pun nampak bersemangat nak belajar dan menuntut ilmu. Tahniah cikgu!


Ceramah Sains PT3 di SMK Bandar Baru Perda, Pulau Pinang


Ceramah Sains PT3 di SMK Bandar Baru Perda, Pulau Pinang


Ceramah Sains PT3 di SMK Bandar Baru Perda, Pulau Pinang


Dan kepada adik-adik di SMK Bandar Baru Perda yang juga merupakan calon PT3 bagi tahun 2015, saya ucapkan Selamat Maju Jaya. Semoga mendapat keputusan yang terbaik bagi Ujian Bertulis PT3 yang akan berlangsung pada bulan Oktober nanti, terutamanya bagi subjek Sains! Amin!