.

.

ISU DAN KONTROVERSI PENDIDIKAN MALAYSIA 2016

Imbas kembali isu dan kontroversi dunia pendidikan Malaysia sepanjang 2016

80 HARI DI KOREA

Ikuti kembara saya sebagai guru pertukaran di Korea

PANDUAN LENGKAP PEMBELAJARAN ABAD 21

Menelusuri segenap sudut Pembelajaran Abad 21

PANDUAN MEMOHON GURU CEMERLANG

Panduan Memohon Guru Cemerlang : Dokumentasi dan Filing

KOLEKSI 100+ IDEA KREATIF SAINS

Dapatkan idea kreatif pengajaran dan pembelajaran Sains

Ahad, 31 Ogos 2014

Modul Ulangkaji SPM 2014 [Afterschool.my]

Afterschool.my dengan tema Higher Education Advisor sekali lagi tampil membantu calon-calon SPM 2014 dengan menghasilkan modul ulangkaji SPM bagi 11 matapelajaran. Kiranya, ini boleh juga dikatakan sebagai Soalan Ramalan SPM 2014 jugak lah, dengan soalan-soalan ulangkaji yang diberi adalah daripada topik yang perlu diberi penekanan pada tahun ini. Jom kita download!

Modul Ulangkaji SPM 2014 [Afterschool.my]
Modul Ulangkaji SPM 2014 daripada Afterschool.my

Selain daripada soalan latihan dan jawapan yang disediakan, analisis peperiksaan SPM tahun-tahun lalu turut disediakan. Maka dapatlah para pelajar memberi tumpuan dan fokus yang lebih baik kepada topik panas dan topik yang penting untuk SPM 2014. 




Modul Ulangkaji SPM 2014 [Afterschool.my]

SOALAN
Klik link di atas untuk download
[26 mb]


JAWAPAN
Klik link di atas untuk download
[21 mb]






Berikut adalah senarai matapelajaran yang terdapat dalam Modul Ulangkaji SPM 2013 daripada Afterschool.my :
1) Bahasa Melayu
2) Bahasa Inggeris
3) Matematik
4) Sejarah
5) Sains
6) Matematik Tambahan
7) Fizik
8) Kimia
9) Biologi
10) Prinsip Perakaunan
11) Perdagangan


Bagi calon-calon SPM 2014, boleh juga download Jadual SPM 2014 untuk membantu anda merancang ulangkaji anda bermula daripada sekarang. Ingat, sesal dahulu pendapatan,sesal kemudian tidak berguna!

Yang nak mendapatkan Modul Ulangkaji SPM Afterschool.my bagi tahun 2013, boleh klik di SINI





Jumaat, 29 Ogos 2014

Jadual Waktu SPM 2014

Berikut adalah jadual waktu SPM bagi tahun 2014 yang akan berlangsung selama sebulan bermula daripada 3 November sehingga 3 Disember 2014. Bagi anda yang tercari-cari jadual waktu SPM ini, maka boleh download dengan klik pautan di bawah. 


Jadual Waktu SPM 2014
Semoga berjaya yer calon-calon SPM 2014!

Jadual SPM 2014
http://apps2.moe.gov.my/lponline/v1/images/bahan/spm/2014/jadual/JW%20SPM%202014%206%20AUGUST.pdf


Guna dengan sebaiknya jadual tersebut dalam merancang strategi pembelajaran anda menjelang SPM nanti. Ibu bapa dan guru juga boleh membantu pelajar dalam menguruskan masa belajar dengan berkesan. Selamat merancang!




Khamis, 28 Ogos 2014

JEREBU : Teater Eksperimen Yang Penuh Berjerebu!

Sejak mula berkenal-kenal dengan budak-budak ASWARA nih, makin kerap pula saya didedahkan dengan hal-hal seni persembahan nih. Tak ler serasi sangat dengan jiwa saya nih. Tapi boleh masyuk lah, memandangkan saya juga ada lah minat sket-sket dengan perkara-perkara seni nih. Nak merasai tu boleh lah. Tapi tahap penghayatan tu kureng ar, sebab jiwa tak cukup mendalam.. hu3..

JEREBU : Teater Eksperimen Yang Penuh Berjerebu!
Teater Eksperimen Jerebu

Apa pun, saya nak ajak para penggemar seni teater untuk menonton satu lagi teater eksperimen oleh pelajar-pelajar ASWARA yang bertajuk 'JEREBU'. Teater eksperimen ini adalah sebuah kolaborasi idea pelajar Ijazah Sarjana Muda Fakulti Teater tahun pertama di bawah bimbingan Shahrul Mizad dan Iefiz Alaudin.



Poster Teater Eksperimen Jerebu
Poster Teater Eksperimen Jerebu

So, apa maksud Teater Eksperimen nih sebenarnya?


Teater Eksperimen adalah satu bentuk teater yang baru, yang cuba untuk melakukan pembaharuan kepada sesuatu karya, dalam bentuk yang berbeza daripada yang diketahui umum sebelum ini. 

Aiseh! Pandai-pandai lak saya mendefinisikan sendiri maksud Teater Eksperimen tu. Itu dari apa yang saya faham ler.. Hu3.. Pakar-pakar teater, sila betulkan yer kalau salah.. ;)


Ok, berbalik kepada Teater Eksperimen Jerebu tadi, secara ringkasnya menceritakan mengenai 3 buah cerita dengan kisah yang tersendiri. Kisah mengenai sifat individualistik manusia sehinggakan komunikasi tak lagi penting, sampai kita mengabaikan orang sekeliling. Cerita-cerita ini kemudiannya disatukan melalui gerak-gerak fizikal, muzik dan visual yang perlu difahami. So, perlukan lebih banyak penghayatan ler kalau nak faham cerita.



JEREBU : Teater Eksperimen Yang Penuh Berjerebu!
Tu dia.. Jenuh nak menghayati nih.. ;)

Bagi mereka yang berjiwa seni, tentu tak ada masalah sangat. Makanan diorang. Tapi, jangan risau. Untuk mereka yang tak cukup 'deep' jiwanya pun masih boleh faham. Sebab semua yang digambarkan adalah perkara biasa yang kita boleh lihat di dunia nyata. 

Kita tengok sket gambar-gambar preview sebahagian daripada persembahan Teater Eksperimen Jerebu di bawah nih.



Orang di belakang tabir Teater Eksperimen Jerebu
Orang kuat di belakang tabir Teater Eksperimen Jerebu

Team Teater Eksperimen Jerebu
Team Teater Eksperimen Jerebu

So nak bagi faham lagi, jom kita pi tengok teater Jerebu nih yang akan dipentaskan pada 6  September jam 3.00pm & 8.30pm dan  pada 7 September 2014 jam 3.00pm di Blackbox Aswara. Tiket berharga Rm15 (dewasa) dan RM10 (pelajar). Tak mahal pun kan?. 

Kalau ada sebarang pertanyaan, boleh hubungi Alia di talian 017 3809959 atau lawati laman Facebook Teater_Jerebu , Twitter dan Instagram Jerebu (Teater_jerebu).




p/s: Kalau saya ada di KL masa nih, confirm saya dah pegi tengok! Nak cadangkan pada Tuan Director dia, sila buat masa cuti sekolah. Boleh saya pegi, siap bawak anak sedara, anak murid semua.. ;(


KPM Menang Anugerah Inovasi VMWARE di VMworld 2014

Teradici(R), pemaju teknologi PCoIP(R) terkemuka industri untuk ruang kerja maya, hari ini mengumumkan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) adalah antara senarai terpilih penerima anugerah pada Anugerah Inovasi VMware pada VMworld(R) 2014.

KPM diiktiraf untuk "Transformasi IT dengan Menentang Konvensi" melalui pengerahan 25,000 komputer meja maya di 1,250 buah sekolah di seluruh negara dengan peranti VMware Horizon(TM) dan Teradici PCoIP Zero Client sebagai sebahagian daripada usaha kebangsaan untuk memodenkan pendidikan dan merapatkan jurang digital bandar-luar bandar.



Anugerah Inovasi VMware yang dimenangi oleh KPM

Pelaburan dalam teknologi infrastruktur komputer meja maya (VDI) memberikan kanak-kanak sekolah akses kepada komputer yang berkualiti tinggi dan sumber pendidikan digital - tanpa mengira lokasi, sambungan atau peranti pengguna akhir - dalam beberapa kes untuk kali yang pertama.

"Anugerah Inovasi VMware 2014 mengiktiraf organisasi yang melaksanakan teknologi baharu untuk meningkatkan kerjasama dan memacu inovasi sepanjang tahun lepas," kata Dan Cordingley, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Teradici.

"Kami berbesar hati untuk mengucapkan tahniah kepada KPM sebagai mengiktiraf penggunaan berdaya cipta mereka teknologi komputer meja maya untuk memberi kesan mendalam kepada kehidupan kanak-kanak sekolah di Malaysia dan untuk mengubah pengalaman pendidikan pelajar, guru dan pentadbir,” katanya.

Permohonan dinilai mengikut kriteria ketat panel pakar Computerworld dan VMware, yang memilih lima organisasi pemenang - Agensi Sumber Asli California, Universiti Indiana, KPM, TIAA-CREF IT Production Services dan Perubatan/SpaWar Tentera Laut Amerika Syarikat.

Kementerian mewujudkan untuk prasekolah melalui pendidikan universiti dalam Pelan Induk Pembangunan Pendidikan Malaysia, 2013-2025. Ia dijangka memberi kesan kepada kira-kira 6 juta pelajar di 10,000 sekolah, matlamatnya adalah untuk meningkatkan hasil pendidikan pelajar, memajukan daya saing negara dalam pasaran buruh global dan membawa pariti pendidikan ke sekolah bandar dan luar bandar.

Bersama Bitara Induk, sebuah penyepadu sistem terkemuka, Teradici dan VMware bekerjasama untuk membantu Malaysia memenuhi wawasannya.

Sehingga Mac 2014, pelajar, guru dan pentadbir mendapat akses kepada komputer meja, aplikasi dan data menggunakan infrastruktur komputer meja maya. Dengan persediaan IT yang minimum di lokasi atau pengubahsuaian kepada persekitaran bilik darjah, pengkomputeran berprestasi tinggi dan sumber pendidikan disampaikan kepada pelajar dan guru. – Bernama, 28 Ogos, 2014






Innity vs Komli : Anda Pilih?

Ini adalah hasil eksperimen saya setelah hampir 2 tahun bersama dengan Nuffnang, Komli dan juga Innity. Seperti pada entri saya yang sebelum ini, saya sudah membandingkan pendapatan yang diperolehi bagi iklan Nuffnang dan juga Komli. Ternyata pulangan lebih lumayan pada Komli jika nak dibandingkan dengan Nuffnang. Pendapatan setahun Nuffnang adalah bersamaan dengan pendapatan 6 bulan menggunakan Komli.

Innity vs Komli: Pilihan di tangan anda
Innity vs Komli: Pilihan di tangan anda

Pada masa itu, permohonan Innity saya sudah hampir beberapa kali ditolak. Saya sendiri pun pelik, sedangkan blog saya sudah mencukupi syarat seperti yang dikehendaki. Namun berkat ajaran daripada seorang rakan blogger, saya cuba beranikan diri untuk memohon sekali lagi. Maka tetiba plak permohonan Innity saya diterima kali ini dalam tempoh tak sampai 2 hari. Terima kasih yer!


Seperti yang kita tahu, Innity menetapkan syarat yang jauh lebih tinggi jika dibandingkan dengan Komli dan Nuffnang. Trafik bulanan mestilah sehingga 200, 000 dan unique visitor mesti melebihi 40,000!  Maka tak hairanlah kenapa banyak blog yang tidak berjaya memohon Innity, termasuk blog-blog hebat dengan traffik yang kencang.

Maka sebaik saja saya menerima code untuk iklan, maka bermulalah eksperimen saya terhadap Innity dan Komli pula. Saya beranikan diri juga bertukar kepada Innity, sekalipun pendapatan  Komli pada ketika itu sudah agak stabil. Tetapi disebabkan feedback bagus yang saya terima daripada rakan blogger dan juga melalui bacaan di blog, maka saya beranikan diri mencuba Innity pula.


Feedback yang bagus mengenai iklan Innity
Feedback yang bagus mengenai iklan Innity

Antara kelebihan Innity adalah iklan yang lebih banyak dan bayaran yang lebih tinggi berbanding Komli dan Nuffnang. Selain itu Innity juga boleh diintegrasikan dengan iklan lain. Bermaksud kita boleh pasang iklan Komli dan Nuffang dan lain-lain pada Innity. Dan jika tiada iklan Innity di siarkan, maka iklan-iklan alternatif daripada Komli dan Nuffnang akan tersiar.

Pendapatan pada seminggu pertama agak mengkagumkan! Tapi kemudiannya turun kepada biasa, namun masih ok jugaklah. Macam tak adillah pulak kalau nak dinilai hanya kerana performance yang beberapa hari. Maka saya teruskan juga misi saya dengan target saya yang masih sama, iaitu mencapai Rm260. 


Saya pilih sasaran RM260 kerana ini adalah nilai yang saya perolehi ketika setahun bersama Nuffnang, dan 6 bulan bersama Komli. Maka saya nak tengok, berapa lama masa yang saya perlukan untuk mencapai RM260 bagi bersama Innity pulak.

Tanpa disangka, sasaran RM260 telah dicapai setelah HANYA 2 BULAN saya memasang iklan Innity! Cepat giler!


Pendapatan dengan Innity untuk tempoh tak sampai 2 bulan
Income dengan Innity untuk tempoh tak sampai 2 bulan

Wah.. Ini yang buat saya excited untuk terus kekal bersama Innity. Buat masa sekarang, maka saya simpulkan bahawa Innity adalah lebih baik berbanding Komli dan Nuffnang. Saya juga percaya kalau biarkan beberapa ketika lagi, pendapatan Innity pasti akan lebih stabil dan lebih masyuk. Pendapatan dari Komli dan juga Nuffnang masih terus bergerak kerana diintegrasi pada Innity. 

Tak ler banyak mana sangat pada sesetengah orang. Tapi pada saya, eksperimen ini boleh menjadi bukti dan rujukan kepada mereka yang perlu memilih iklan mana yang boleh memberikan mereka pendapatan yang paling besar. Eksperimen dengan bukti. Bukan sekadar main cakap saja.


Dan


Saya tahu, iklan AdSense jauh lebih menguntungkan jika dipasang berbanding kesemuanya. Tapi dengan blog berBahasa Melayu dan beberapa kali gagal memohon, saya dah hampir putus asa dengan AdSense. Bersyukur sajalah dengan Innity dan yang lain-lain. Tapi kalau ada yang kat luar sana yang nak cuba membantu saya mendapatkan akaun AdSense, khidmat anda sangat dialu-alukan! ;)



Rabu, 27 Ogos 2014

Masih Ada Lagikah KPLI dan DPLI?

Dalam keadaan sekarang ini, ramai sebenarnya yang berminat nak menjadi guru. Masing-masing punya alasan tersendiri. Ada yang kata minat dari dulu, tapi terjebak ke bidang lain. Ada juga yang mula jatuh cinta lepas dah mula jadi cikgu sandaran atau cikgu ganti. Dan ada juga yang nak memilih menjadi cikgu sebab dah tak ada kerja lain yang sesuai. Maka KPLI atau pun DPLI merupakan satu pilihan paling dinanti untuk direbut. Mai saya nak ceritakan dulu beberapa persoalan yang mungkin boleh membantu anda.



Masih Ada Lagikah KPLI / DPLI?



Sebelum kita pergi lebih jauh, jom kita tengok dulu sedikit latar belakang KPLI dan DPLI supaya anda boleh faham situasi.

KPLI adalah Kursus Perguruan Lepasan Ijazah yang disediakan bagi pemegang ijazah yang berminat menjadikan perguruan sebagai bidang kerjaya pilihan mereka. Untuk alasan apa, saya rasa tak perlu kita perbincangkan di sini. Namun itu lah tujuan KPLI dilaksanakan, iaitu bagi memberi peluang kepada mereka yang nak jadi cikgu. 

Program ini juga sebenarnya dilaksanakan sebab nak mencukupkan bilangan guru yang kurang mencukupi pada ketika itu terutamanya bagi subjek kritikal, seperti subjek Sains dan Bahasa Inggeris. Maknanya KPLI ini adalah lebih kurang macam pusat untuk melahirkan 'guru segera' yang mempunyai kelayakan ijazah.



Masih Ada Lagikah KPLI / DPLI?


Namun kebelakangan ini, atas kesedaran lambakan graduan yang menganggur dan tak bekerja, maka bidang perguruan menjadi pilihan utama pelajar dan ibubapa. Dengan alasan, confirm keluar jadi cikgu, dan dah tentu ada kerja dan pendapatan yang stabil. Maka berduyun-duyunlah orang berebut untuk melanjutkan pelajaran ke bidang perguruan. 

Untuk menangani isu itu juga, dan bagi menambahbaik kualiti profesional perguruan, maka Maktab Perguruan Sultan Idris juga diupgrade menjadi sebuah universiti pendidikan di samping universiti lain seperti USM, UNIMAS, UUM dan lain-lain masih menawarkan bidang perguruan mereka masing-masing.



Universiti pendidikan sultan idris UPSI


Saban tahun bilangan yang memohon untuk KPLI nih memang boleh tahan. Lepas memohon, perlu menduduki Ujian Bertulis Mtest yang kini juga dikenali sebagai Ujian MEdSi. Ala-ala ujian personaliti nak melihat samada calon mempunyai ciri-ciri dan personaliti seorang guru. 

Jika lulus ujian ini, maka anda akan dipanggil untuk sesi temuduga yang juga mencabar. Tak semua orang terpilih. Paling kesian, kaum perempuan yang terpaksa bersaing sengit. Yang lelaki masih ok, sebab keperluan ke atas pengambilan guru lelaki bagi mengimbangi bilangan guru perempuan yang sedia ada di sekolah. Maka ramai jugaklah yang frust menonggeng kerana tak berjaya dipanggil temuduga atau tak lepas temuduga.

Kemudiannya, trend pengambilan mula berubah dari masa ke semasa. Dalam 4 5 tahun kebelakang nih, iklan KPLI masih dibuka, namun hanya menetapkan keperluan kepada beberapa subjek kritikal sahaja, seperti Bahasa Inggeris, Geografi, KHB, Sejarah dan 2 3 subjek lagi. Tiada lagi untuk Sains, memandangkan guru Sains sekarang ini pun sudah berlebihan. Maka peluang memohon jauh lebih mencabar!

Pada tahun 2007 pula, KPLI dibahagi kepada 2, iaitu KPLI yang dilaksanakan di IPGM (Maktab) bagi keperluan untuk guru di sekolah rendah dan DPLI (Diploma Perguruan Lepasan Ijazah) yang dilaksanakan di universiti bagi keperluan untuk guru di sekolah menengah. Subjek yang ditawarkan juga masih kekal hanya subjek kritikal. Maka peluang jadi semakin mengecil.



tertekan sebab KPLI DPLI


Untuk tahun 2014 ini, sehingga pada bulan Ogos ini, belum ada apa-apa berita atau iklan mengenai KPLI atau DPLI lagi. Dengan lambakan graduan pendidikan yang sehingga kini belum dipostingkan, maka harapan semakin pudar.

Daripada makluman seorang rakan yang baru saja dipostingkan, terdapat hampir 1500 orang lagi graduan pendidikan yang diletakkan sebagai 'Calon Simpanan' walaupun berjaya dipanggil temuduga baru-baru ini. Ini belum ditambah dengan mereka yang belum dipanggil temuduga.

Maka tak hairan lah UPSI, universiti pendidikan sendiri pun sekarang ini menawarkan kursus 'open market' yang tidak menjanjikan lagi sebarang penempatan kepada graduannya! Kalau ada, akan dipanggil. Kalau tak ada, pandai-pandai lah cari kerja sendiri.

Maka atas dasar ini dan mengambil kira tempoh masa yang hanya tinggal 4 bulan lagi di tahun 2014, saya rasa berkemungkinan besar KPLI dan DPLI sudah tidak akan ditawarkan lagi untuk tahun ini. Dan lebih parah, tak mustahil juga tidak akan ditawarkan lagi buat selama-lamanya.

Masih boleh berharap, tapi sebaiknya anda usahakan sesuatu yang lebih memberi peluang besar di masa depan. Jika ada iklan, inshaAllah saya akan kongsikan di blog ini. Yang masih berminat nak menjadi guru atau pendidik, mungkin boleh sambung ke pengajian Master, dan memohon sebagai pensyarah.




Kepentingan Memulihara Elektrik

Ada 2 perkara yang diberi perhatian dalam memulihara elektrik, iaitu mengurangkan pembaziran dan juga meningkatkan kecekapan penggunaan tenaga. Di sini saya kongsikan beberapa cara untuk menjimatkan penggunaan tenaga elektrik dan apa kesan jika berlakunya kekurangan tenaga elektrik. Jom kita tengok.


Kepentingan Memulihara Elektrik


Cara Menjimatkan Elektrik
1. Mematikan peralatan elektrik apabila tidak digunakan
2. Guna lampu pendarfluor bagi menggantikan mentol filamen


Guna lampu pendarfluor bagi menggantikan mentol filamen

3. Beli peralatan elektrik berkecekapan tinggi yang menggunakan kuasa rendah
4. Tutup tingkap dan pintu jika menggunakan penyaman udara
5. Bina bangunan pejabat dengan siling yang rendah supaya menjimatkan kos penggunaan penyaman udara dan kipas


Kesan Kekurangan Tenaga Elektrik
1. Hidup tak selesa di rumah
2. Tidak dapat menggunakan peralatan moden


kesan kekurangan tenaga elektrik

3. Menganggu industri makanan yang melibatkan penggunaan suhu tinggi
4. Ekonomi negara terganggu
5. Komunikasi berteknologi tinggi menjadi sia-sia
6. Sektor pengeluaran akan kerugian banyak duit dan faedah





Selasa, 26 Ogos 2014

Alam Semesta Adalah Anugerah Tuhan

Melalui Teori Letupan Besar (Big Bang Theory), alam semesta ini dikatakan telah berusia hampir 15 bilion tahun. Saiz yang sangat besar ini adalah kerana dipercayai bahawa alam semesta mengembang dengan sangat pesat selepas berlakunya letupan tersebut.


Alam Semesta Tidak Kekal
Menurut ahli kosmologi, alam semesta bergantung kepada tarikan graviti ke dalam dan pengembangan alam semesta. Pada suatu ketika, graviti akan menjadi kuat, jirim dalam alam semesta akan dibawa kembali dan menjadi lebih tumpat dan seterusnya akan runtuh dan membentuk lohong hitam.

Teori Letupan Besar The Big Bang Theory


Walaubagaimanapun, pertimbangan dari sudut agama perlulah diambil kira apabila bercerita mengenai kewujudan dan kemusnahan alam semesta ini. 

Tidaklah kita ketahui apa-apa yang akan berlaku pada alam semesta ini. Namun haruslah bersyukur kerana dikurniakan alam semesta ini.


Kepentingan Bulan dan Matahari
1. Matahari adalah sumber utama tenaga bagi bumi
2. Matahari secara tak langsung mengekalkan kelangsungan hidupan di Bumi
3. Matahari juga menyediakan haba mencukupi bagi kehidupan


Bulan dan Matahari


4. Bulan pula mempengaruhi fenomena Pasang Surut yang membantu pergerakan air laut
5. Bulan dijadikan sebagai panduan bagi menentukan tarikh dan kalender
6. Bulan menggalakkan perkembangan teknologi berdasarkan pergerakan bulan




Wayar Bumi dan Fungsinya

Wayar bumi adalah wayar yang disambungkan kepada bumi. Wayar ini bertujuan untuk mencegah berlakunya kejutan elektrik jika dawai 240 V menjadi 'hidup'. Wayar bumi ini juga mempunyai rintangan yang rendah. 

Wayar Bumi dan Fungsinya


Situasi 1
a) Wayar bumi disambung kepada seterika elektrik dan wayar hidup menyentuh selongsong logam.

Nealofa tidak mengalami apa-apa kecederaan sekalipun ada wayar hidup yang bersambung pada besi seterika. Ini kerana, arus elektrik yang terkena pada dirinya dapat dikembalikan kepada bumi melalui wayar bumi. Faham dok?

Wayar Bumi dan Fungsinya


Situasi 2
b) Wayar bumi tidak disambung kepada seterika eletrik dan wayar hidup menyentuh selongsong logam.

Nealofa mengalami kejutan elektrik. Ini kerana, arus elektrik yang bocor tadi tidak dapat dikembalikan kepada bumi melalui wayar bumi. Faham dok?

Wayar Bumi dan Fungsinya





Isnin, 25 Ogos 2014

Fius dan Fungsinya

Dalam plug 3 pin, biasanya kita akan melihat 1 komponen elektrik yang agak cantik binaannya, iaitu fius. Fius adalah komponen elektrik yang digunakan bagi mengawal arus elektrik berlebihan dengan cara memutuskan litar apabila perlu. 

Dawai yang digunakan mempunyai takat lebur tertentu dan akan melebur sebaik sahaja arus berlebihan mengalir melalui dawai fius tersebut. Dengan ini, akan mencegah kerosakan pada barangan elektrik apabila ada arus berlebihan yang mengalir.


Fius dan Fungsinya


Fius terbahagi kepada 2 jenis, iaitu Fius Dawai Boleh Ganti dan Fius Katrij


Fius Dawai Boleh Ganti
Fius Dawai Boleh Ganti adalah fius yang biasa kita tengok pada suis utama di rumah. Jika wayar itu terbakar dan memutuskan litar elektrik, maka kita hanya perlu gantikan wayar tersebut.

Fius dan Fungsinya


Fius Kartrij
Fius katrij adalah fius yang biasa dipasang pada plug 3 pin. Jika terbakar, maka kia perlukan gantikan dengan fius kartrij yang baru, yang berkadar yang sama.

Fius dan Fungsinya



Jumaat, 22 Ogos 2014

7 Kelebihan Jadi Guru Cemerlang

Kerap juga saya mendapat soalan sebegini apabila ditanya mengenai apa kelebihan menjadi Guru Cemerlang. Ramai juga yang nak tahu apa sebenarnya yang kita dapat jika kita menjadi seorang Guru Cemerlang. Saya kongsikan sedikit beberapa kelebihan bergelar Guru Cemerlang, berdasarkan kepada pengetahuan saya dan pendapat rakan guru yang lain.


7 Kelebihan Menjadi Guru Cemerlang


1. Kenaikan Pangkat Lebih Cepat
Laluan kecemerlangan ini merupakan laluan fast-track yang paling laju jika anda berhajat untuk naik pangkat dengan paling cepat. Untuk DG41, kebiasaannya kita perlukan 8 tahun perkhidmatan untuk kenaikan pangkat secara time-based ke DG44. Itupun mesti melalui TBBK, Time-Based Berasaskan Kecemerlangan yang perlu melalui proses yang lebih kurang sama dengan memohon Guru Cemerlang, iaitu perlukan dokumentasi apa yang kita buat 3 tahun kebelakang. Itupun kenaikan bukan secara automatik. Maka adalah juga kes yang gagal TBBK. Jadi, jangan seronok sangat.



7 Kelebihan Menjadi Guru Cemerlang


Boleh juga tengok jadual perbandingan di atas bagi mendapatkan maklumat yang lebih jelas mengenai tempoh tahun perkhidmatan. Dalam kes saya, saya dilantik DG44, 2 tahun lebih awal berbanding rakan-rakan yang memilih laluan timebased walaupun kami sama-sama posting pada tahun 2007. Malah ketika mereka sedang mengumpul bahan untuk memohon TBBK bagi gred DG44, saya pula sudah layak untuk memohon Guru Cemerlang bagi gred DG48!


2. Gaji Besar
Ini juga antara motivasi utama bagi sesetengah orang yang memohon Guru Cemerlang. Dengan gred yang lebih besar, sudah tentu kita akan mempunyai gaji yang lebih besar, secara logiknya. Dengan kenaikan 2 tahun lebih awal bagi gred DG44, ataupun 5/6 tahun bagi gred DG48, maka sudah tentu ini merupakan galakan terbaik bagi guru yang berhajat nak menambah pendapatan sebagai guru dengan cara yang lebih cepat.



7 Kelebihan Menjadi Guru Cemerlang


Kenaikan tahunan juga akan berubah. Semasa di gred DG41, kenaikan tahunan adalah sebanyak RM225. Bagi gred DG44 pula, kenaikan tahunan adalah sebanyak RM250. Dan bagi gred DG48 pula, kenaikan tahunan adalah RM275. Ini bermakna, beza gaji hampir RM1000 bagi tahun ke-8 untuk 2 orang yang posting pada tahun yang sama, tetapi dengan laluan timebased dan laluan kecemerlangan. Tepuk dada, tanya selera.


3. Gelaran Guru Cemerlang
Ada juga yang memohon laluan kecemerlangan ini untuk gelaran Guru Cemerlang tersebut. Mungkin pada beliau, ini merupakan satu cara yang boleh menunjukkan status beliau pada guru-guru lain. Kalau tidak masakan, ada sesetengah Guru Cemerlang yang dengan bangganya sekali asyik mengaku Guru Cemerlang, setiap kali berjumpa dengan guru-guru lain di mesyuarat, bengkel atau apa-apa lain. Untuk tujuan apa tak pasti. Tapi saya mohon berlindung dengan Allah, semoga dijauhkan dengan perasaan ujub dan syok sendiri ini. Amin!


7 Kelebihan Menjadi Guru Cemerlang


Betulkan niat, inshaAllah pasti apa yang anda dapat itu dapat dimanfaatkan dengan sebaiknya dengan rakan guru yang lain. Anda jangan risau, spesies yang sebegini tak banyak. Tapi kalau anda berpeluang berjumpa, maka ambil masa dan Selamat Berkenalan.. ;)


4. Tidak Terlibat Pentadbiran
Ada juga mereka yang memohon Guru Cemerlang kerana tidak mahu terlibat dengan bidang pentadbiran. Maknanya guru ini hanya mahu memfokuskan kepada kerja mengajar sahaja. Kerja pentadbiran yang saya maksudkan di sini adalah kerja pentadbiran hierarki tinggi seperti Ketua Bidang, dan Guru Penolong Kanan. Ini kerana, bagi mereka yang dilantik sebagai Guru Cemerlang, mereka perlu melepaskan jawatan tersebut jika permohonan mereka sebagai Guru Cemerlang berjaya. 



7 Kelebihan Menjadi Guru Cemerlang


Bermaksud juga mereka yang sudah dilantik sebagai Guru Cemerlang, tidak boleh dilantik sebagai Ketua Bidang atau Penolong Kanan di sekolah. Manakala bagi Ketua Bidang dan Penolong Kanan yang berjaya dalam permohonan mereka sebagai Guru Cemerlang, perlulah meletakkan jawatan mereka.

Ini juga antara sebab kenapa saya memohon Guru Cemerlang. Sebab saya tak berminat dalam bidang pentadbiran, dan rasanya kurang berkemahiran. Maka lebih baik untuk saya fokuskan kepada kerja-kerja mengajar yang saya suka. Tahukah anda, menguruskan 1000 orang murid adalah jauh lebih mudah daripada menguruskan 10 orang cikgu? ;)


5. Berkongsi Pengetahuan
Ini juga antara sebab kenapa saya memohon Guru Cemerlang. Iaitu bagi tujuan untuk berkongsi pengetahuan saya dengan rakan guru yang lain. Diulangi yer, berkongsi. Bukan mengajar guru-guru lain. Saya percaya, setiap guru ada kaedah mereka sendiri. Ada yang berkesan, ada yang kurang berkesan. Sama juga yang berlaku pada saya. Maka, jika kita ada sedikit kaedah yang boleh membantu, apa salahnya jika kita berkongsi dengan rakan guru yang lain demi kebaikan pelajar. 



7 Kelebihan Menjadi Guru Cemerlang


Dengan gelaran Guru Cemerlang juga maka lebih mudah anda dikenalpasti oleh sekolah dan pihak-pihak lain bagi dijemput untuk berkongsi pengetahuan. Maka gunakan peluang ini dengan sebaik mungkin bagi mencurahkan ilmu dan pengetahuan anda kepada mereka yang memerlukan. InshaAllah peluang untuk anda berkongsi ilmu akan lebih terbuka luas apabila anda bergelar seorang Guru Cemerlang.


Pelik juga apabila ada sesetengah guru yang suka betul "simpan ilmu" dan tak mahu berkongsi dengan rakan guru yang lain, demi nak memastikan peratus kejayaan di sekolahnya adalah yang paling tinggi. Kedekut dan kejam! Jika ada dalam kalangan kita yang bersikap begitu, maka buanglah jauh-jauh sifat tersebut. Percayalah, ilmu akan lebih banyak bertambah, jika kita lebih banyak memberi.


6. Motivasi Bekerja Lebih Kuat
Gelaran Guru Cemerlang ini juga boleh menjadi sumber motivasi kepada kita untuk bekerja dengan lebih kuat. Sudah tentu kita nak menghasilkan sesuatu yang lebih luar biasa bagi memenuhi tanggungjawab sebagai Guru Cemerlang. Secara tak langsung ini mendorong kita untuk menghasilkan kaedah mengajar, teknik, dan inovasi yang lebih berkesan dalam pdp. Perkara ini kemudiannya dikongsikan dengan rakan guru yang lain dan dapat juga menggalakkan rakan guru untuk turut serta menghasilkan perkara-perkara luar biasa.


7. Idola Kepada Rakan Guru Lain
Dengan mutu kerja yang hebat dan status Guru Cemerlang sebagai bukti kecemerlangan anda, maka tak mustahil anda menjadi idola dan ikutan kepada rakan guru yang lain yang juga mahu berjaya seperti anda. Kehebatan anda di bilik darjah dan di luar, perlulah cukup mengkagumkan guru-guru lain. Baru sesuai gelaran tersebut dengan anda.



7 Kelebihan Menjadi Guru Cemerlang


Maka untuk itu, saya menyeru kepada semua rakan Guru Cemerlang menunjukkan mutu kerja yang betul-betul cemerlang, sesuai dengan gelaran yang anda perolehi. Gelaran Guru Cemerlang bukan satu lesen untuk kita duduk selesa tanpa perlu berusaha apa-apa lagi. Masih banyak perkara yang perlu dilakukan. Masih banyak tanggungjawab dan amanah yang perlu ditunaikan. Maka bekerja lah dengan sebaik mungkin.


Walau apa pun alasan anda, saya yakin bahawa anda mempunyai alasan anda yang tersendiri untuk memohon Guru Cemerlang. Berusahalah sebaik mungkin jika ada peluang. Peluang perlu direbut, sebab peluang tak akan datang banyak kali. Jika gagal, maka berusahalah lagi. Jangan cepat putus asa. Dan jika berjaya, tunaikanlah tanggungjawab dan amanah anda sebagai Guru Cemerlang dengan sebaik mungkin!


p/s: Bagi yang berminat nak memohon Guru Cemerlang, anda boleh teruskan bacaan entri ini untuk Panduan Memohon Guru Cemerlang



Rabu, 20 Ogos 2014

Beza Antara Politeknik Premier, Konvensional dan METrO

Ramai juga yang tak tahu bahawa sekarang nih dah ada banyak jenis Politeknik kat Malaysia. Ada Politeknik Premier, ada Politeknik Konvensional dan juga Politeknik METrO. Nama tak sama, tapi fungsi masih sama seperti dulu, iaitu bertujuan melahirkan para lulusan di peringkat separa profesional dalam bidang kejuruteraan, perdagangan, hospitaliti, ICT dan perkhidmatan serta menyediakan laluan alternatif ke pendidikan tinggi, iaitu ke IPTA atau pun IPTS untuk pelajar lepasan menengah iaitu Sijil Pelajaran Malaysia dan Sijil Pelajaran Malaysia (Vokasional) serta lulusan politeknik dan kolej komuniti.

Jom kita tengok apa sebenarnya beza antara Politeknik Premier, Politeknik Konvensional dan Politeknik METrO.


Beza Politeknik Premier, Konvensional dan METrO



Politeknik Premier
Politeknik Premier adalah politeknik yang setanding dengan universiti. Pengambilan pelajar hanya menerima pelajar yang mendapat keputusan yang cemerlang dalam SPM. Politeknik Premier juga menjalankan program pengajian pada peringkat Diploma, Diploma Lanjutan dan juga Ijazah Sarjana.Permohonan adalah melalui UPU Online dan juga terbuka kepada golongan sepenuh masa dan separuh masa.

1. Politeknik Ungku Omar, Perak (PUO)
2. Politeknik Sutan Salahudin Abdul Aziz Shah, Selangor (PSA)
3. Politeknik Ibrahim Sultan, Johor (PIS)



Politeknik Konvensional
Politeknik Konvensional adalah politeknik biasa seperti yang kita kenali sebelum ini. Pengambilan adalah pelajar lepasan SPM, yang menawarkan program pengajian pada peringkat Sijil dan juga Diploma. Terbuka kepada pelajar sepenuh masa atau pun separuh masa. Permohonan boleh dibuat melalui UPU Online.

1. Politeknik Sultan Ahmad Shah, Pahang
2. Politeknik Sultan Abdul Halim Muadzam Shah, Kedah
3. Politeknik Kota Bharu, Kelantan
4. Politeknik Kuching, Sarawak
5. Politeknik Port Dickson, Negeri Sembilan
6. Politeknik Kota Kinabalu, Sabah
7. Politeknik Seberang Perai, Pulau Pinang
8. Politeknik Kota, Melaka
9. Politeknik Kota Kuala Terengganu, Terengganu
10. Politeknik Sultan Abdul Mizan, Terengganu
11. Politeknik Merlimau, Melaka
12. Politeknik Tuanku Sultanah Bahiyah, Kedah
13. Politeknik Sultan Azlan Shah, Perak
14. Politeknik Sultan Idris Shah, Selangor
15. Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin, Perlis
16. Politeknik Muadzam Shah, Pahang
17. Politeknik Mukah, Sarawak
18. Politeknik Balik Pulau, Pulau Pinang
19. Politeknik Jeli, Kelantan
20. Politeknik Nilai, Negeri Sembilan
21. Politeknik Banting, Selangor
22. Politeknik Mersing, Johor
23. Politeknik Hulu Terengganu, Terengganu
24. Politeknik Sandakan, Sabah



Politeknik METrO
Politeknik ini adalah politeknik yang ditubuhkan bagi memenuhi keperluan sosio ekonomi tempatan dan wilayah dalam bidang tertentu. Sasaran pelajar adalah lepasan SPM dan golongan pekerja yang memerlukan upskill dan re-skilling. Mengutamakan kaedah Blended Learning (Pembelajaran Teradun) dan menjurus ke arah Open Distance Learning (ODL) dalam kerangka e-pembelajaran.

1. Politeknik METrO Kuala Lumpur (PMKL)
2. Politeknik METrO Kuantan (PMKU)
3. Politeknik METrO Johor Bahru (PMJB)
4. Politeknik METrO Betong (PMB)
5. Politeknik METrO Tasek Gelugor (PMTG)


Semoga info mengenai perbezaan antara jenis-jenis politeknik ini boleh membantu para pelajar dan juga pencari maklumat dalam mendapatkan info yang lebih jelas. Arah tuju dan haluan pendidikan juga dapat ditetapkan dengan lebih baik. Semoga berjaya!



Ahad, 17 Ogos 2014

Permohonan Kemasukan Ke Program Diploma Politeknik Sesi Disember 2014 untuk Lepasan SPM

Calon-calon lepasan SPM yang layak dipelawa untuk memohon ke Program Diploma Politeknik Sesi Disember 2014.

Permohonan boleh dibuat dengan membeli Nombor Unik ID Kategori A berharga RM 10.60 di semua cawangan Bank Simpanan Nasional di seluruh negara. Nombor Unik ID yang telah digunakan bagi permohonan kemasukan ke IPTA / Politeknik Premier, Politeknik Konvensional/METrO, Kolej Komuniti dan ILKA sesi akademik 2014/2015 masih boleh diguna pakai untuk permohonan ini.





Permohonan boleh dibuat melalui Aplikasi Dalam Talian (e-Borang) yang akan dibuka pada 16 Ogos 2014 sehingga 29 September 2014


Maklumat program yang ditawarkan dan syarat kemasukan :

Politeknik Premier Klik disini
Politeknik Konvensional/METrO Klik disini






Terima kasih kerana memilih Politeknik sebagai institusi pengajian tinggi pilihan anda!


# Boleh baca artikel ini untuk mengetahui perbezaan Politeknik Premier, Politeknik Konvensional dan Politeknik METrO.


Sabtu, 16 Ogos 2014

Pengalaman Sertai Liga Remaja Kreatif 2014

Akhirnya semalam berakhirlah tempoh Pertandingan Mencipta Video Liga Remaja Kreatif 2014 yang dah berlangsung hampir 3 bulan. Dah jadi macam acara wajib pulak untuk pelajar sekolah saya menyertai, memandangkan kami dah join pertandingan nih sejak daripada kali pertama Liga Remaja Kreatif diperkenalkan pada tahun 2010, sehingga lah sekarang. 


Pengalaman Sertai Liga Remaja Kreatif 2014 Jalur Lebar Untuk Pendidikan


Tahun lepas punya penyertaan alhamdulillah telah memberi kenangan manis buat sekolah saya. Satu pasukan yang diketuai oleh saudara Pressly Palong, dan dianggotai oleh Ohkie, Alex Wang dan Jasmine telah berjaya merangkul Johan Kebangsaan! Bukan sedikit usaha yang dipertaruhkan. Pada tahun lepas saja, 6 kumpulan telah menyertai Liga Remaja Kreatif 2013 dengan tema Klik Dengan Bijak, namun hanya 2 pasukan yang berjaya ke peringkat negeri Sarawak.

Atas sebab pencapaian yang membanggakan pada tahun lepas, maka peluang pada tahun nih cuba digunakan dengan sebaik mungkin. Malah sekolah dengan strategiknya menghantar pasukan baru ke Kem Pembangunan Remaja Kreatif 2014 dengan tujuan mewujudkan kumpulan pelapis baru pencipta video di sekolah saya.

Balik saja mereka daripada sana, ilmu yang dipelajari sepanjang di KL, disebarkan kepada rakan-rakan mereka di sekolah. Malah untuk penyertaan bagi mewakili sekolah juga saya tetapkan tarikh penghantaran skrip. Tujuannya untuk memastikan cerita yang akan dihantar pada tahun ini, bagus dari segi skrip, tidak cliche, mempunyai ciri-ciri lokal dan mempunyai kualiti tinggi untuk dipertandingkan.


Pengalaman Sertai Liga Remaja Kreatif 2014


Ditambah lagi tema "Jalur Lebar Untuk Pendidikan" dengan skop yang sangat luas dan tricky, maka mengelak daripada cliche, adalah sangat penting. Takkan balik-balik nak cerita pasal, A tak pandai, pastu diperkenalkan dengan broadband, pastu jadi pandai.. tersangatlah biasa.. hu3..

Saya ambil pendekatan taknak membuang masa membimbing pelajar menghasilkan video yang banyak. Sebaliknya masa tadi digunakan sebaik mungkin membimbing pelajar menghasilkan video yang berkualiti tinggi. Lupakan aspek kuantiti, tumpukan pada aspek kualiti!

Maka hasilnya, hanya ada 2 kumpulan sahaja dengan cerita dan konsep yang berbeza lepas daripada tapisan saya. Tapisan ala-ala FINAS. He3..

Kumpulan pertama adalah kumpulan pelajar tingkatan 4 yang diketuai oleh Arzona, dan dianggotai oleh Sophia Jelina, Mengelina dan juga Mat Beji. Video yang mereka hasilkan ini adalah berkonsepkan program majalah dalam TV seperti Majalah 3, Nona, Meletop dan lain-lain lagi. Cuma bezanya, program TV yang sesuai kepada remaja. 


Pengalaman Sertai Liga Remaja Kreatif 2014


Penggambaran mereka mengambil masa hampir 3 hari, termasuk hari Sabtu. Jurukamera tambahan, Roderick Renggie diperlukan bagi memastikan semuanya berjalan dengan lancar. Akhirnya, hasil yang boleh dikatakan agak memberangsangkan jugak lah. Paling penting, tidak cliche. Itu yang saya selalu pesan dengan mereka.


Pengalaman Sertai Liga Remaja Kreatif 2014


Manakala kumpulan kedua adalah kumpulan yang diketuai oleh Charry Fressly, Esther Maxcuell, Lilian Tan dan juga Roderick Renggie. Mereka juga adalah kumpulan yang sama yang mengikuti Kem Pembangunan Remaja Kreatif 2014. Maka dah tentu lah saya mengharapkan cerita mereka tidak seperti cerita rakan-rakan mereka yang lain. 

Idea mereka agak bagus. Tetapi kami kemudiannya mengambil masa hampir satu minggu untuk memurnikan lagi skrip tersebut. Disebabkan pelajar-pelajar ini sudah mendapat pendedahan sejak daripada tahun lepas lagi, maka lebih mudah untuk mereka bekerjasama dan memahami apa yang patut mereka lakukan. 

Untuk kumpulan ini, mereka mengambil masa 4 hari untuk proses penggambaran. Penggambaran dilakukan sekitar kawasan-kawasan yang  berdekatan, seperti Selangau, Nanga Sekuau dan juga Sekuau sendiri.


Pengalaman Sertai Liga Remaja Kreatif 2014


Selesai shooting, masa paling lama diambil adalah untuk sesi suntingan atau editing. Dah siap edit, produce dan kemudian tengok ramai-ramai. Tujuan dia nak pastikan part mana yang terkantoi ke, kurang umph ke, perlu dibuang, perlu dimasukkan dan paling nervous kalau ada part yang kena shooting balik!

Maka selesai semuanya, 4 hari sebelum tarikh tutup, saya dah arahkan para pelajar upload ke laman web rasmi Liga Remaja Kreatif 2014. Ini bagi mengelakkan traffik sesak menjelang tarikh tutup. Kang tak pasal-pasal tak dapat nak upload pulak. Maka langkah ini adalah langkah patut yang sangat selamat.

Selesai mengupload, kami dari masa ke semasa, sempat juga meninjau video-video penyertaan dari sekolah lain yang dah banyak ada di Youtube. Memang banyak yang gempak-gempak dengan mutu sinematografi yang cukup berkualiti tinggi. Banyak yang dah menitikberatkan soal penghasilan video yang berkualiti dan teratur. Bagus! Serius dah rasa nervous.. hu3


Pengalaman Sertai Liga Remaja Kreatif 2014


Cuma saya perasan, banyak sangat video yang cliche dengan jalan cerita yang hampir sama. Sayang, teknikal dah menarik, hebat. Tapi cerita pulak tak begitu kukuh. Banyak juga yang gunakan konsep yang lebih kurang video Johan tahun lepas. Pada saya ok, cuma tak ada kelainan lah kalau ditiru sebegitu. 

Video animasi pulak, tersangatlah kurang. Ada banyak, tapi hampir kesemuanya menggunakan Powtoon sebagai bahan penghasil video. Maka animasinya nampak semua lebih kurang saja dengan kartun dan gambar yang lebih kurang sama. Belum ada lagi video animasi yang hebat seperti tahun lepas, setakat dalam perhatian saya.


powtoon


Apa-apa pun, saya yakin anda semua telah melakukan yang terbaik untuk menghasilkan video penyertaan kali ini. Saya yakin tak sedikit usaha dan persiapan yang telah dilakukan oleh semua pelajar dan guru yang terlibat dalam penghasilan video ini. Maka tepuk tangan lah untuk diri sendiri atas usaha anda.

Saya percaya, setiap usaha gigih daripada kita, inshaAllah akan membuahkan hasil! Teruskan berdoa yang terbaik untuk video anda, dan ada rezeki, kita jumpa ramai-ramai bulan September nanti!