.

.

KARTiKEL

Ahad, 9 Mac 2014

Permohonan Kemasukan Ke Institut Pendidikan Guru (IPG) 2014

Kementerian Pelajaran Malaysia mempelawa calon lulusan Sijil Pelajaran Malaysia yang berkelayakan, berpotensi, berminat dan beriltizam untuk mengikuti program yang ditawarkan dalam Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) seperti yang berikut:

Nama Program : Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP)
Jenis Ijazah : Ijazah Sarjana Muda Perguruan dengan Kepujian
Mod Kursus : Sepenuh Masa


Permohonan Kemasukan Ke Institut Pendidikan Guru (IPG) 2014

STRUKTUR PROGRAM
Program Persediaan Dua Belas (12) Bulan/Dua (2) Semester
Program Ijazah Empat (4) Tahun/Lapan (8) Semester


SYARAT DAN KELAYAKAN ASAS

  • Warganegara Malaysia.
  • Umur tidak melebihi 20 tahun pada 30 Jun 2014 iaitu lahir pada atau selepas 30 Jun 1994.
  • Calon hendaklah sihat fizikal dan mental.
  • Calon hendaklah aktif dalam kegiatan kokurikulum.
  • Mempunyai kelayakan akademik di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia dengan mendapat cemerlang dalam mana-mana tiga (3) mata pelajaran. DAN sekurang-kurangnya kepujian dalam tiga (3) mata pelajaran yang berikut: Bahasa Melayu; Sejarah; Satu (1) mata pelajaran yang lain; serta lulus Bahasa Inggeris.
  • Memenuhi syarat dan kelayakan khusus bidang pengajian yang dipohon (Rujuk e-Panduan Permohonan semasa membuat permohonan nanti).

CARA MEMOHON
Iklan pengambilan guru pada tahun ini dijangka akan diwar-warkan pada 9 Mac 2014 di media massa.


Calon tidak perlu lagi membeli nombor pin di BSN seperti tahun-tahun sebelum ini.
Permohonan hanya boleh dibuat secara dalam talian (online) dengan melayari laman sesawang Kementerian Pelajaran Malaysia di pautan: http://apps.moe.gov.my/smg/02/020002/spcg/index.cfm mulai 10 Mac 2013. 


Pemohon dinasihatkan memuat turun e-Panduan: http://www.moe.gov.my/artikelkplspm.pdf bagi mendapatkan maklumat iklan, bidang pengkhususan dan gred minimum serta kalendar aktiviti sebelum membuat permohonan.


Calon dibenarkan mengemukakan SATU (1) permohonan sahaja.


Permohonan boleh dikemaskini pada bila-bila masa sahaja dan hendaklah dihantar sebelum tarikh tutup permohonan iaitu 30 MAC 2014 (11.59 MALAM). Permohonan yang berjaya dihantar akan menerima nombor rujukan sebagai pengesahan.


Maklumat yang tidak benar dan tidak lengkap boleh mengakibatkan permohonan ditolak.

114 ulasan:

  1. Salam sejahtera, saya ingin bertanya , adakah saya layak memohon jika umur saya mencapai 20 tahun pada 20 Jun 94..

    BalasPadam
  2. terima kasih sangat2,,doakan agar saya diberi peluang untuk menjadi seorang guru.AMINN,,INSYAALLAH,,Tq for the info,,i'm too appreciate it =)

    BalasPadam
  3. sekiranya hanya mendapat 3A dlm keputusan spm adakah layak untuk memasuki IPG ?

    BalasPadam
  4. adik boleh cuba memohon.. pemilihan bergantung kepada banyak perkara.. keputusan yang lebih baik, pemilihan subjek, dan kesesuaian subjek dengan gred yang diperolehi.. apa pun cikgu cadangkan adik mohon saja.. selebihnya terserah kepada rezeki adik.. ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. sy telah memohon ipg , tlah melalui ukcg namun x tersenarai dlm temuduga??
      ap harus dibuat?? adakah ad rayuan yg blh dibuat??@ ad ambilan ke-2?? sy memohon dgn ambilan khas smu .... mohon penjelasan...

      Padam
  5. inshaAllah klu ada rezeki dapatlah masuk.. :)

    BalasPadam
  6. assalammualaikum.. sy nk tanye.. kalau utk kpli yang lepasan ijazah tu dah boleh apply ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam.. untuk KPLI blom ada keluar iklan lagi rasanya..
      nanti kalau ada keluar, saya hebahkan.. ;

      Padam
    2. oh ea. im just quite interested.. so..nanti boleh tak cikgu hailmi inform. ini email saya honeyfashahahidah@gmail.com. tq :)

      Padam
    3. InshaAllah.. mudah2an ada keluar iklan dalam masa terdekat ini yer.. ;)

      Padam
  7. Assalammualaikum , cikgu ipg ni ada elaun ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam.. kalau tak salah saya ada.. boleh rujuk dengan IPG yang berdekatan.. ;)

      Padam
    2. cikgu ipg akan mendapat elaun...nilai elaun bergantung kepada kursus yg diambil

      Padam
    3. terima kasih akmal atas perkongsian

      Padam
    4. Waalaikumussalam . saya merupakan salah sseorang drpd warga ipg :) alhamdulillah elaun diberikan setiap bulan . setakat ini elaun tersebut sangat mencukupi bagi pelajar ipg :) tq

      Padam
    5. terima kasih Dania atas perkongsian .. :)

      Padam
  8. cikgu hamil adakah saya layak mendapat permohonan guru?saya mendapat A- DALAM subjek sejarah dan moral..B+ dlm AKAUNS..C+ BAHASA MELAYU..DAN D dlm subjek maths n bi...

    BalasPadam
  9. Mcmana nak tahu samada terpilih atau tak.?samada melalui surat atau pesanan ringkas?atau panggilan telefon?trmakasih

    BalasPadam
  10. saya nak mohon . tapi dah terlambat . humm :(

    BalasPadam
  11. Saya tidak berjaya dalam panggilan jun . Adakah ipg mempunyai panggilan kedua ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. cikgu tak pasti.. tapi rasaya macam dah tak ada..

      Padam
    2. saya bajaya untuk temuduga tapi gagal untuk penempatan .adakah ada pengambilan kedua

      Padam
  12. sy t'lpas utk mmohon,ade lg ke p'mohonan utk kli ke-2.??

    BalasPadam
  13. Bila ambilan yg seterusnya dn sila nyatakan tarikh on9

    BalasPadam
  14. Mksdnya kena tunggu tahun depan kan??

    BalasPadam
    Balasan
    1. yer Afifah.. lebih kurang macam tu ler..
      Sebab selalunya tak ada dengar banyak kali ambilan..
      kecuali ambilan selepas lulus ujian dan temuduga

      Padam
    2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  15. kalau anak saya yg baru dpt result tahun ni nk isi utk tahun depan boleh lg tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya tak pasti lah Puan.. rasanya macam ada pilihan untuk tahun SPM tu masa mula2 tolong pelajar isikan borang.. Untuk kepastian lebih baik puan rujuk dengan Bahagian Pendidikan Guru.. Maaf yer puan tak dapat nak bantu..

      Padam
  16. Bile tarikh nk tau dpt tmuduga ke x ea?

    BalasPadam
  17. kalo terlepas tarikh semakan temu duga?

    BalasPadam
  18. saya nak tanye , bagi yang dh sedia ada sijil dip dlm pendidikan , adakah sy masih layak untuk memohon bagi program ijazah di dalam ipg dan program yag ditawarkan macam mane ye ? ?

    BalasPadam
  19. salam ipg da tamat ke tarikh permohanan ? ble akan bukak blik tarikh permohonan?

    BalasPadam
  20. syarat masuk ipg bukan 5 cemerlang ke atas???

    BalasPadam
  21. Salam..bila permohonan akan d bukak balik..huhu, terlepassss

    BalasPadam
  22. mcmna nk chek status sama ada diterima atau tak?

    BalasPadam
  23. salam.. sy nak tanya.. adik sy dapat temuduga pertama kat ipg lipis dlm kos pendidikan islam.. dan untuk temuduga kedua, adik sy dapat ipg kelantan dlm kos pemulihan.. mcm mana tu?? sebab adik sy lebih bminat pada kos pendidikan islam..

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam.. saya kurang apa yang dimaksudkan dengan soalan fazliee.. jika ada 2 temuduga, maka pilihlah kursus yang menjadi minat di hati.. semoga berjaya yer!

      Padam
    2. yg pertama tu ukcg... dah lulus ukcg barulah temuduga.. mmg ramai yg dapat pnggilan ukcg kos lain.. n temuduga kos lain... apapun tgk pd penempatan

      Padam
  24. cikgu saya mmg nk sgt msuk IPG tp saya trlepas membuat prmohonan..ada tak permohonan /ambilan untuk kali kedua?

    BalasPadam
  25. hrp2 dpt bantu dptkn tmpt kt ipg ...

    BalasPadam
  26. Bilakah pula pengambilan ke ipg selepas 2014. Anak saya dah terlepas utk memohon. anak saya Lahir pd 12.4.1994. Layakkah usianya utk memasuki ipg pd masa akan dtg....skrg sedang Tunggu utk masuk u.

    BalasPadam
  27. Bagi yang terlepas untuk memohon, rasanya boleh cuba tahun lepas jika ada kategori untuk lepasan SPM bagi tahun-tahun lepas..

    BalasPadam
  28. nak jadi cikgu pun mesti umur tidak melebihi 20 tahun ke...mcmana nak mengajar murid2 kalau cikgu sendiri x matang fikiran....adakah ini hanya satu helah atau hanya gurauan

    BalasPadam
    Balasan
    1. nak bt statement biar berilmu skit bro..jgn jd tin kosong..hny tau bckp tp xtau apa yg dickp..

      Padam
  29. bagi saya lepasan SPM tidak layak lagi untuk menjadi tenaga pendidik kerana kurang ilmu dan pengetahuan dalam system pembelajaran....bagaimana nak membimbing generasi V kalau bakal guru lepasan spm tidak melebihi umur 20 tahun yg tidak matang dan tidak tahu perihal murid2....saya rasa ini hanya satu helah dan tektik yg paling kurang bijak jika di fikirkan.....atau bakal guru lepasan spm ini blh di bayar gaji murah saja......

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ini bukan mslah umur. Kursus di ipg dijalankan slama 5 tahun, by the time plajar tersebut tamat kursus, mereka dh pun berumur 24. 5 tahun tu dh mncukupi untuk melatih mereka. Sma juga klu ambil diploma 3 thun kmudia smbung degree 2 thun. Jumlahnya tetap lima tahun. Cumanya di ipg tiada diploma, hnya persedian dn smbung ijazah trus slama empat tahun. Tmpoh itu dh ckup utk mlatih mereka matang pun. Berkenaan dgn gaji pula, pelajar ini bertaraf ijazah srjana muda. Ataupun degree. Jdi lepasan spm tu bukanlah suatu isu. Skrg ni pun nk msuk diploma pun bkn lpas spm ke? Faktor kpm mletakkan sasaran umur utk mndftar msuk ipg tu mstilah ada sbbnya. Utk melahirkan pelapis guru guru yg akn bersara. Takkan umur 30 40 bru nk mohon msuk ckgu. Ssetengah msyrakt mngkin fikir msuk ckgu jalan trakhir lepas xdpt kerja atau smbung blajar. Zmn skrg bkn mcm dlu mktb cuma bertaraf sijil. Skrg dh degre. Nk aply pun minima 5a. Tu pun blum tntu dpt interview. Malah skrg pngmbilannya lebih ketat dri msuk u sbb skrg dh ada ukcg. Hrp saudara maklum dn cuba jgn pndang rendah pada pelajar ipg dan kait dgn gaji dan sbgnya. Trma ksh.

      Padam
    2. jgn lah begitu... sy x salahkan statement anda tetapi agak sentap dgn kata 'takkan umur 30 40 bru nk mohon msuk ckgu'... ye... itulah hakikat yg saya perlu hadapi... sy telah berumur 34 tahun dan saya rasakan bahawa sy ingin menjadikan guru sebagai profesion kerjaya tetap saya...

      'sesetengah msyrakt mngkin fikir msuk ckgu jalan trakhir lepas xdpt kerja atau sambung blajar'.... saya rasakan mungkin ya dan mungkin juga tidak. tertakluk kepada seseorang tersebut. bagi saya, ya, sbb sy ingin memilih kerjaya cikgu ini sebagai final destination career saya setelah kerja yang terumbang-ambing sepanjang sy berpengalaman bekerja di dalam pelbagai sektor... akhirnya sy ingin memilih cikgu sebagai karier tetap saya... mohon doa kan saya berjaya.... terima kasih...

      Padam
  30. nak jadi cikgu pun mesti umur tidak melebihi 20 tahun ke...mcmana nak mengajar murid2 kalau cikgu sendiri x matang fikiran....adakah ini hanya satu helah atau hanya gurauan

    BalasPadam
  31. sye terlepas untuk menbuat pemohonan bulan mac...ada x pemohonan kali kedua bg tahun ni?atau buat pemohonan pd tahun dpn?

    BalasPadam
    Balasan
    1. IPG hanya keluar sekali untuk 1 tahun.. so, kena tunggu tahun depan lah ye.. Tapi cikgu tak pasti sama ada masih boleh memohon dalam kategori lepasan SPM 2013.. selamat mencuba yer

      Padam
  32. sy merupakan lepasan ijazah, tapi sy kurang tahu saluran yang mana utk menjadi cikgu. bole cikgu membantu sy. ini saya sertakn email sy niniewawa@gmail.com. tq =)

    BalasPadam
  33. Salam.ble ka lepasan diploma mcm sya mengikuti kursus perguruan dan umur saya dah masuk 21tahun ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam.. untuk program yang seperti ini, dah tak boleh.. tapi kalau masih berminat menjadi guru, boleh apply kursus perguruan peringkat ijazah seperti biasa, sambung belajar dari diploma ke ijazah sarjana muda

      Padam
  34. salam, saya ada terbaca mengenai program DPLI dan saya berminat utk mengikuti kursus tersebut. Sekiranya cikgu mempunyai sebarang info mengenai bila permohonan DPLI akan dibuka mohon war-warkan. saya sertakan email saya amirafahruddin@gmail.com. TQ

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya setuju... saya turut ingin memohon dpli walaupun umur saya telah menjangkau 34 tahun....

      Padam
  35. ASSALAMUALAIKUM, BILA LAGI DALAM TAHUN 2014,SAYA BOLEH MEMOHON?

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam.. setahun hanya sekali saja iklan keluar..
      boleh cuba untuk tahun depan

      Padam
  36. salam..permohonan kedua utk guru bla pula akn di buka?bla bka bleh di siar kn di tlevisyen?

    BalasPadam
  37. Susah x belajar sewaktu berada di pismp??

    BalasPadam
  38. salam cikgu. kalau untuk permohonan lepasan diploma ada tak ye? kalau ada bila tarikhnya?

    BalasPadam
  39. Assalamualaikum cikgu, boleh tak maklumkan kalau ada iklan tentang kpli. Ni email sy... sutriyianie@yahoo.com
    Thank you cikgu :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Xde lagi ke iklan tentang kpli???

      Padam
  40. Assalammualaikum cikgu, saya kurang yakin dengan pilihan saya, sekiranya saya dah berjaya ke temuduga ipg , dan saya pergi ke diploma di uitm adakah nama blacklist dari belajar di ipg?? sekiranya layak?? saya harap cikgu dapat membantu..

    BalasPadam
  41. ade spe spe x yg tahu nk mohon??tolong sye cikgu

    BalasPadam
  42. selamat sejahtera....saya pelajar lepasan diploma...saya ingin untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang pendidikan...adakah apa-apa peluang yang boleh membantu saya??

    BalasPadam
  43. Selamat sejahtera..bilakah iklan kpli akn keluar??berminat nk mohon tpi xtaw macam mne...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kena rajin buka lmn web kpm..moe.gov.my..

      Padam
  44. assalammualaikum ciku. saya nk tnyaa bila lagi eh pengambilan IPG nk buka tahun ni ? ka setahun untk satu pengambilan saja ? harap balas :)

    BalasPadam
  45. Cikgu..hari ini keputusan ipg keluar..nama saya tidak tersenarai..adakah saya masih berpeluang sehingga 25june?adakah keputusan itu muktamad??atau saya perlu online periksa setiap hari sehingga tarikh daftar 25 jun 2014.

    BalasPadam
  46. Saya pun x dpt..teda ka second intake ye.?

    BalasPadam
  47. saya lepasan stpm thun lepas. msuk bln 8 ni umur saya 20. saya berminat melanjutkan pelajaran dlm bidang pendidikan.. bole ka lepasan stpm memohon? ataupun guna result spm saya thun 2011? saya kurang fhm.

    BalasPadam
  48. bole ka lepasan stpm memohon utk IPG?

    BalasPadam
  49. cikgu bila pengambila lagi IPG ne.. kalau cuma kredit boleh kah apply???

    BalasPadam
  50. kalau umur 19 pada thn dpn masi lagi bole memohon bha kan . Adakah syarat kemasukan ke ipg thn dpn 2015 bg lpasan spm akan brubah ?

    BalasPadam
  51. Bila tarikh permohonan baru yaa?

    BalasPadam
  52. Assalammualaikum..
    Adakah rayuan akan dibuka kepada calon yang tak layak untuk seisi jun 2014

    BalasPadam
  53. assalamualaikum..kalau saya lulus ujian,tapi saya xlulus untuk temuduga..adakah sudah tidak ada peluang kedua untuk saya memohon panggilan kedua untuk tahun ini..??

    BalasPadam
  54. adus soalan berulang2.. cuba rajinkan diri baca soalan2 n jawapan2 terdahulu...

    BalasPadam
  55. calon gantian bg ppismp 2014 bila kluar ?

    BalasPadam
  56. SAYA AUJI AZYAN RAMLEE, DARI SABAH .SAYA SANGAT BERMINAT NAK JADI GURU DAN JADI PENDIDIK SAYA LEPASAN UNITAR OPSYEN B.INGGERIS (PENDIDIKAN). DIMANA HARUS SAYA MEMOHON

    BalasPadam
  57. Salam, sy liza lahir dsember 94, spm 2011 rasanya pluang akhir tuk mohon ipg kn? Sy dh lpas ukcg dn intrview, tpi bila semak nama x brjaya dsenaraikan tuk prsdiaan ijazah, lpas tu semak gantian 1 pn sy x trsenarai, sedangkn syarat kursua program tu mmng sy mnepati syarat, kursus yg sy plih adalah bhsa melayu sk, sy nk tanya semakan gantian guru ke2 bila boleh semak? Klau ada apa2 info penting atau cdangan sila lh add sy d wechat, id liza_devoted. Terima kasih.

    BalasPadam
  58. cikgu sy x dpt gantian pertama ipg boleh buat rayuan x? mohon penjelasan tq

    BalasPadam
  59. Salam. Sy nk tanya kalau utk kpld dah dikeluarkan ke? Nk taw bile dikeluarkan

    BalasPadam
  60. Salam. Sy nak tanya. Budak spm lepasan 2013 bole aply ipg lg tak next year??

    BalasPadam
  61. Salam. Sy nak tanya. Budak spm lepasan 2013 bole aply ipg lg tak next year??

    BalasPadam
  62. Calon gantian.ke ipg dah kluar..sila semak emoe.

    BalasPadam
  63. salam..cikgu hailmi. sy nk tnye. sy lepasan ijazah. if sy amik master in education adakah sy boleh masuk ke kpm? n sy ade terbace tentang prongrm dpli.ckg tahu x tarikh permohonan yg akan dtg? sy takot terlepas lagi.tq ckg

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam.. rasanya macam tak boleh.. kalau berminat juga nak jadi cikgu, boleh cuba mohon program DPLI (sek men) / KPLI (sek ren). Tapi program tu hanya ada untuk subjek tertentu yang kritikal, cam BI dan KHB. Buat sementara waktu, untuk tahun ni blom ada kluar lagi iklan.. Kalau ada nanti saya kongsikan di sini nanti.

      Padam
    2. harap sgt2 Cikgu Hailmi membantu kami dlm perkara ini... terima kasih byk2... (ikhlas drp: Pekerja Tua; 34 tahun; yg baru terkial2 nak mohon jadi cikgu....)

      Padam
  64. Salam saya nak tanya gantian untuk ipg sampai gantian berapa ye ?kecewa tak dpt gantian 1 dan 2.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam.. tak pasti plak saya tentang hal tu.. bergantung kepada kekosongan.. inshaAllah kalau ada rezeki nak jadi cikgu, memang tak ke mana..

      Padam
  65. selamat petang tuan , saya deven dari jenjarom nak memohon ipg macam mana , keputusan spm saya 4b3c1d macam mana kalaua tuan boleh tolong just sms no tel saya 0169070408 , terima kasih tuan pertolongan anda

    BalasPadam
    Balasan
    1. selamat petang deven. setakat dalam pengetahuan cikgu, IPG sekarang ambil budak dengan keputusan sekurang-kurangnya 5A dan ke atas.. maaf yer cikgu tak dapat nak tolong

      Padam
  66. Assalamualaikum.. Sy ekin dri selang0r.. Kini berkhidmat sbg se0rg guru slama 2 thn d selang0r.. Sk0lah agama rakyat.. Brumur 21.. Nk m0h0n ipg.. Blh x..sy bhrp sgt dpt sambung belajar d ipg.. Dan ia merupa an cita2 sy.. Jika ada ruang lg,blh tuan puan hubungi sy..0192179194/01123788828.. M0h0n ada blsn segera.. Mudah-mudahan sgala urusan sy dpemudah an 0leh tuan puan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam.. Tahniah Ekin sebab sangat berminat nak jadi cikgu. Tapi cikgu minta maaf sebab tak dapat nak tolong Ekin. Mungkin Ekin boleh tunggu iklan IPG pada tahun depan dan tengok syrat2 permohonan sama ada masih boleh atau tidak memohon lagi IPG pada umur 22 tahun. Semoga berjaya yer

      Padam
  67. salam sejahtera cikgu hailmi..saya ingin bertanya kepada cikgu, adakah saya berpeluang untuk mendaftar menggunakan Diploma in Music Studies saya?..saya sangat berharap cikgu boleh menerangkan saya apa perlu saya lakukan..terima kasih cikgu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Sejahtera. Kemasukan ke IPG hanya melalui SPM.

      Padam
  68. Salam. bila akan ada pegambilan yang seterusnya? kalau lepasan SPM 2013 boleh ke apply pada tahun hadapan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam.. ambilan seterusnya adalah pada tahun depan, selepas kuar keputusan SPM 2014.
      Maaf.. saya tak pasti lak sama ada lepas SPM 2013 masih boleh memohon atau tak.
      Terpaksa kita tunggu tengok syarat kemasukan pada tahun depan.
      Semoga berjaya yer

      Padam
  69. Salam kalau saye dpt kredit B+ dlm 5 sbjek boleh ka apply ni . saye berminat Sgt nk jd cikgu . cikgu sekolah rendah ja . ape patut saya apply utk jd ckgu ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam.. setakat dalam pengetahuan cikgu, IPGM memang dah ketatkan pemilihan pelajar ke sana. Anak murid saya yang ke sana, semuanya yang dpat 5A dan ke atas.. Walaubagaimanapun tak salah nak cuba. Semoga berjaya yer!

      Padam
  70. salam...cikgu...sye nk tyer ad lagi ker yg belajr setahun dimaktb bagi lepasan ijazah and then jadik cikgu???sye lepasan ijazah perakaunan ukm...

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam.. yang itu namanya KPLI / DPLI
      Setakat sekarang blom kuar iklan untuk tahun ini..

      Padam
  71. salam. boleh tak email saya. saya ada persoalan yg bnyak. atau bg email encik ;( harap membantu.

    BalasPadam
  72. salam Cikgu Hailmi tahu bila permohonan belajar setahun dimaktab bagi lepasan ijazah dikuarkan?

    BalasPadam
  73. Salam Cikgu Hailmi,

    Saya ingin bertanyakan, bagaimanakah saya ingin menjadi cikgu sekolah rendah/menengah. saya telah berumur 34 tahun, dan saya bernekad untuk menjadi guru sebagai final destination karier saya. Segala maklumbalas daripada Cikgu Hailmi adalah amat dihargai. Cikgu Hailmi boleh memberi idea/penjelasan tentang perkara ini di alamat email saya brightstarlavandula@yahoo.com. Jutaan terima kasih Cikgu Hailmi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setakat dalam pengetahuan saya, ada beberapa saluran untuk jadi guru.
      Dah saya kongsikan dalam blog saya.
      Baca kat sini http://www.cikguhailmi.com/2014/05/11-laluan-menjadi-guru.html

      Tapi setakat dalam pengetahuan saya, utk tahun ini belum ada lagi sebarag iklan atau apa2 info mengenai KPLI atau DPLI
      Jika mengambil kira waktu sekarang, dah dikira agak lewat utk iklan keluar
      Sebab kemasukan pada tahun2 sebelum ini juga dibuat pada Januari tahun seterusnya.
      Jadi dengan baki bulan yang tinggal, saya rasa macam agak mustahil utk kuar iklan
      Memandangkan proses pemilihan juga ada banyak peringkat seperti isi borang, ujian bertulis, interview dan makluman.
      Macam tak logik pula semua benda tu nak dibuat dalam masa 4 bulan saja.
      Lagi satu, dengan lambakan graduan pendidikan pada waktu sekarang, susah nak cakap masih ada atau tak KPLI
      Graduan pendidikan yang dah diinterview dan menjadi calon simpanan pada tahun ini saja dah mencapai hampir1500
      Tempoh interview plak hanya bertahan setahun, kalau expiired diorg kena mohon semula interview!

      Itu jer lah yg saya dapat kongsikan ..
      Kalau ada apa2 info, inshaAllah saya akan maklumkan

      Padam