.

.

ISU DAN KONTROVERSI PENDIDIKAN MALAYSIA 2016

Imbas kembali isu dan kontroversi dunia pendidikan Malaysia sepanjang 2016

80 HARI DI KOREA

Ikuti kembara saya sebagai guru pertukaran di Korea

PANDUAN LENGKAP PEMBELAJARAN ABAD 21

Menelusuri segenap sudut Pembelajaran Abad 21

PANDUAN MEMOHON GURU CEMERLANG

Panduan Memohon Guru Cemerlang : Dokumentasi dan Filing

KOLEKSI 100+ IDEA KREATIF SAINS

Dapatkan idea kreatif pengajaran dan pembelajaran Sains

Khamis, 28 Februari 2013

10 Perkara Best Anda Boleh Cuba Dengan GOOGLE

Kalau anda bosan bangun pagi tak tahu nak buat apa-apa, boleh cuba benda nih kat GOOGLE. Tak sangka, banyak juga perkara yang melucukan kita boleh buat dengan GOOGLE. Jom tengok apa yang anda boleh buat dan jangan lupa cuba sendiri ya.. ;)


#1 - Taip "Do a barrel roll"
Tiba-tiba saja Google nih boleh berpusing-pusing 360 darjah.

 
 
 
 
#2 - Taip "Google" dari belakang
Taip "elgoog" dalam carian Google, dan anda akan didirectkan ke laman ini.


 
 
 
#3 - Taip "Zerg Rush"
Anda akan dapat melihat laman web yang biasa sebelum dibom dengan huruf O Google.

 
 
 
#4 - Taip "Google Doodles"
Anda akan dapat melihat doodles atau contengan yang terbaik disenaraikan dalam muzium Google.

 
 
 
#5 - Taip "pv zk bschk zk kkkkkkk" dalam Google Translate
Taip dalam Google Translate dalam Bahasa Inggeris, kemudian tukar kepada "Beat Box Audio"

Type “pv zk bschk zk kkkkkkk” in Google Translate

 
 
#6 - Taip "funnygoogle"
Ini yang paling best, sebab anda boleh setkan google anda kepada nama anda sendiri. Yeah!


 
 
#7 - Taip "completely wrong"
Carian ini akan memaparkan gambar Mitt Romney, calon Presiden US 2012 yang tewas kepada Obama



 
#8 - Taip dalam bahasa Pig-Latin
Bagi yang berminat dengan bahasa slang Amerika atau lebih dikenali sebagai Pig-Latin, boleh cuba buka google versi Pig-Latin kat https://www.google.com/intl/xx-piglatin


 
 
 
#9 - Taip "anagram" atau "recursion"
Google memang dengan sengaja untuk buat lawak pada perkataan seperti 'anagram' dan 'recursion' nih

  
 
#10 - Taip "fluffiest kitten in the whole wide world"
Untuk penggemar kucing sedunia, anda boleh cuba yang ini kalau rasa nak tengok kucing paling cute dalam dunia.



Selamat Mencuba!!


Selasa, 26 Februari 2013

Lagi Peluang Untuk Guru Belajar di Brunei 2013

Brunei-U.S. English Language Enrichment Project for ASEAN: 11-Week English Language Programme, 13 May-26 July 2013

Brunei-U.S. English Language Enrichment Project for ASEAN: 11-Week English Language Programme, 13 May-26 July 2013

 Nampaknya, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) pada tahun ini begitu aktif dalam menawarkan kursus-kursus dan program untuk peningkatan profesional perguruan untuk para guru. Untuk tahun 2013 sahaja, sudah ada 3 peluang untuk guru memohon, seperti peluang belajar di US dengan ILEP, peluang belajar di Jepun dengan MEXT dan terbaru peluang belajar di Brunei dengan ELEP for ASEAN. Itu belum termasuk dengan peluang sambung belajar dengan mengambil cuti belajar separuh gaji dan cuti belajar tanpa gaji.

Program Brunei-U.S English Language Enrichment Project for ASEAN: 11 Week English Language Programme ini  merupakan hasil kerjasama Universiti Brunei Darussalam dan juga East-West Center di Hawaii yang akan disertai oleh 70 orang peserta dari seluruh ASEAN.

Program 11 Minggu ini bertujuan untuk memperbaiki tahap penguasaan bahasa Inggeris,  membina dan memperkuatkan pengajaran Bahasa Inggeris, membantu guru menguasai penggunaan ICT terbaru, membina jalinan antara guru-guru ASEAN dan memperkukuhkan hubungan antara negara ASEAN.

 Kursus yang ditawarkan adalah:
Kursus I : English Enrichment and Professional Development for Teacher-Trainers
Untuk guru dengan tahap profisiensi penguasaan Bahasa Inggeris pada tahap upper-intermediate (bersamaan dengan IELTS 5.5 - 6.5 atau pun skor 80 untuk TOEFL IBT)

Kursus II: Professional Communication for Officers and Diplomats
Untuk diplomat dan pegawai ASEAN dengan tahap profisiensi penguasaan Bahasa Inggeris pada tahap intermediate (bersamaan dengan IELTS 4.5 - 5.5 atau pun skor 55 untuk TOEFL IBT)

Lebih menarik lagi apabila, melalui program ini peserta perlu menamatkan kursus selama 2 bulan terlebih dahulu di Universiti Brunei Darussalam, sebelum menghabiskan baki 3 minggu lagi di East-West Center, HAWAII!!! 

Best nya...

Bagi yang berminat, cepat-cepat isi borang permohonan sebelum tarikh tutup, iaitu pada 7 Mac 2013!



============================================================

Iklan KPM




Apa Maksud Gambar Profil Anda?

Orang putih cakap, "eyes are the windows to the soul". Lebih kurang, kamu boleh kenal orang dengan melihat ke dalam matanya. Namun yang lebih meyakinkan saya, gambar profil yang kita gunakan untuk Facebook atau Twitter jauh lebih mampu menceritakan perihal tuan empunya badan. Jom kita tengok, jenis-jenis gambar profil dan apa maksudnya.


#6 EXTREME CLOSE-UP
 
 "Hanya ini yang terbaik saya ada. Yang lain kalau saya tunjukkan, mungkin akan mengecewakan!"


#5 KASUT YANG SEKSI
 
 "Kasut ini adalah perkara yang paling seksi saya ada" 


#4 - PUSINGAN 3/4
"Ini bahagian terbaik diri saya yang saya tunjukkan kepada anda. 
Awas! Saya juga ada sisi lain yang tidak kamu ketahui"


#3 GAMBAR DENGAN KAWAN
 
"Gadis yang cantik itu adalah kawan saya. Saya yang kat sebelah tu."



#2 - GAMBAR TADAK KENA MENGENA

"Saya tak suka gambar saya ditayangkan. Mungkin juga sebab saya seorang yang dikenali?"


#1 - MUKA BODOH

"Saya mungkin nampak bodoh, tapi ramai lagi yang lebih bodoh dari saya.. I'm not alone"




Ahad, 24 Februari 2013

100 Hari Berblogging, Apa Saya Dapat?



Cikgu Hailmi | 100 Hari Berblogging, Apa Saya Dapat? cikguhailmi.com

Alhamdulillah, hari ini genaplah 100 hari saya 'terjebak' dalam dunia blogging nih. Blog tahap baby lagi kan? Sepanjang tempoh ini, saya masih lagi berusaha untuk tetap dan maintain dengan tujuan utama saya menyertai dunia blogging nih, iaitu bagi mengkongsikan ilmu dalam dunia pendidikan dengan cara yang lebih santai dan mudah difahami.

Follower baru 103 orang, LIKE kat Facebook baru 170. View pun baru 22,439. Dan sepanjang tempoh ini juga, dah 3 kali bertukar rupa design blog saya!

Jadi, dah cukup 100 hari berblogging, apa yang saya dah dapat?


1. Sokongan rakan-rakan guru yang cukup best
Saya ambil kesempatan ini juga untuk ucapkan terima kasih kepada rakan guru yang mula-mula bagi perangsang untuk meyakinkan saya melibatkan diri dalam dunia blogging ini, iaitu 2 kawan baik saya, iaitu Cikgu Wan Naliza dan Cikgu Ivy Chan! Terima kasih banyak-banyak! Juga kepada Cikgu Wilma yang banyak berkongsi tips-tips blogging nih dengan saya.

Untuk guru blogger lak, contohnya macam Cikgu Khairol, guru sofbol dari Terengganu yang hebat. Masa mula-mula buka blog ni, dialah antara salah seorang yang selalu bertandang ke blog saya dan bagi komen-komen kat entri. Tak dilupakan juga Cikgu Jikkam Yong, guru Bahasa Inggeris di Song, Sarawak yang memang talented dalam mengajar budak dengan kreatif. Lepas nih mintak Guru Cemerlang k!


2. Ilmu blogging dari blogger taiko
Yang ini Acik dari AkuPenghibur yang banyak tolong. Walaupun dia dah lama terlibat dalam dunia camnih, tapi langsung dia tak lokek ilmu nak kongsi. Selalu saya melawat sana, belajar dan sedut ilmu pe yang patut. Dia pun selalu jugak bertandang ke blog buruk saya nih. He3. Kalau bab-bab widget ke tips SEO ke, selalu saya ke HasrulHassan. Banyak tips berguna kat sana untuk orang yang baru nak berblogging nih.


3. Ranking Alexa 1,350 dalam Malaysia!
 Ranking Alexa nih lebih kurang semacam ukuran lah untuk tahap keglameran website/blog yang ada kat seluruh dunia. Walaupun ada jugak kelebihan dan kekurangan pada ranking Alexa ni, saya gembira bila ranking blog saya dah mencecah 1,350 dalam ranking di Malaysia pada 3 bulan sahaja setelah terhasilnya blog ini. Bagi saya ini pencapaian peribadi saya lah. Ramai lagi yang hebat-hebat, tapi untuk saya, saya dah kira boleh bersyukur.


Alexa ranking untuk blog Cikgu Hailmi di cikguhailmi.com

Tapi sedihnya, masa tukar ke domain dotcom baru-baru ini, semua ranking tuh kena start zero balik.. hmm, mula balik lah jawab nya! OK lah kan? Sekurang-kurangnya saya ada faktor pendorong untuk saya berusaha dengan lebih gigih lagi dalam bidang blogging nih.

Sasaran ranking? Penasihat blog, Abau dah setkan Blog Tun M sebagai sasaran ranking terbaru..


4. Dari blogspot ke dotcom
Dalam tempoh 100 hari ini jugak, saya ambil keputusan untuk beli domain dotcom. Sebab apa? Sebab saya nak mengembangkan lagi blog ini ke tahap yang lebih baik lagi, juga dengan harapan supaya blog ini boleh jadik bahan rujukan yang bermanfaat kepada dunia pendidikan (akademik, ko-kurikulum dan lain-lain)

Sekaligus bertukarlah dari zaman ".blogspot.com" ke zaman ".com". Hati rasa gembira gilerr, sebab tercapai jugak cita-cita masa belajar kat universiti suatu ketika dahulu, nak ada website nama sendiri.


5. Duit Nuffnang yang banyak
Terima kasih jugak saya ucapkan kepada Nuffnang untuk bagi duit yang banyak kepada saya. Hu3.. Poyo! Kisah sebenarnya, akaun Nuffnang saya baru ada RM0.75 sahaja, walaupun jumlah orang view dah mencecah 20k. Ada rakan yang pelik, sebab dia ingat bila kita letak iklan nuffnang ja, dah boleh masuk duit ribu riban. Salah faham..

Duit kecik ke, duit banyak ke, saya tak kisah pun. Sebab tujuan saya nak join blogging nih sebab nak kongsi ilmu. Takper, lepas nih kalau nak sumbang duit banyak-banyak jugak kat saya, sila lah klik iklan-iklan Nuffnang tuh banyak-banyak kali supaya duit boleh masuk banyak lagi!


Kesimpulannya, teruskan menyokong blog ini! TQ!


LUV,
Cikgu Hailmi



Kisah Sebenar Epal Isaac Newton


Kisah Sebenar Epal Isaac Newton


Hampir setiap orang daripada kita percaya bahawa Teori Graviti yang dihasilkan Newton berlaku di sebuah taman yang indah terang benderang, dan buah epal tersebut jatuh atas kepala Newton sehinggakan menimbulkan idea kepada beliau mengenai teori tersebut.

Adakah benar?

Kisah Sebenar Epal Isaac Newton
Sir Isaac Newton (1642-1727) merupakan salah seorang saintis terulung yang pernah hidup. Jauh lebih banyak daripada orang lain, Newton mencurahkan minat dan bakatnya dalam banyak bidang seperti klasik mekanik, optik dan juga matematik.

Beliau juga merupakan seorang alchemist yang cenderung untuk mengkaji bagaimana nak tukarkan objek biasa kepada emas. Sangat obses dengan Bible dan cuba meramalkan hari kiamat, kisah sebenar di sebalik epal yang terkenal sangat jarang kita dengar.

Kisah sebenarnya?

London's Royal Society telah mengeluarkan sebuah manuskrip digital bagi sebuah biografi Newton bertajuk "Memoirs of Sir Isaac Newton's Life" hasil tulisan William Stukeley, seorang arkeologi dan juga merupakan biografer pertama Newton. Ditulis pada tahun 1752, biografi tersebut juga megandungi sedutan cerita epal seperti yang diceritakan oleh Newton kepada Stukeley sendiri:


Kisah Sebenar Epal Isaac Newton

 "After dinner, the weather being warm, we went into the garden and drank thea, under the shade of some apple trees...he told me, he was just in the same situation, as when formerly, the notion of gravitation came into his mind. It was occasion'd by the fall of an apple, as he sat in contemplative mood. Why should that apple always descend perpendicularly to the ground, thought he to himself..."

Apa yang berlaku kepada pokok epal tersebut?



Pokok epal Sebenar Isaac Newton

The King's School di Grantham, Linonshire, England, tempat di mana Newton belajar mendakwa telah membeli pokok tersebut dan memindahkannya ke kawasan taman mereka. Pokok di atas adalah pokok yang dikatakan leluhur kepada pokok epal yang telah menjadi inspirasi kepada Isaac Newton.



Sabtu, 23 Februari 2013

Majlis Pelancaran Sarana Ibu Bapa di Bawah Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013 - 2025

GURU | Sarana Ibu Bapa di Bawah Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia PPIM 2013 - 2025
 Esok, 24 Februari 2013 Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan mengadakan Majlis Pelancaran Sarana Ibu Bapa dan Sarana Sekolah Di Bawah Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPIM) 2013 - 2025 di Kuala Lumpur Convention Centre.

Dengan bertemakan "Anak Nadi Inspirasi Kita - Pendidikan Anak Tanggungjawab Bersama", majlis tersebut akan dirasmikan oleh YAB Tan Sri Dato' Hj Muhyiddin bin Hj Mohd Yassin, selaku Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran Malaysia.


Apa itu Sarana Ibu Bapa?
Sarana Ibu Bapa merupakan suatu inisiatif kebangsaan bagi meningkatkan penglibatan ibu bapa dalam pembelajaran anak-anak di dalam dan di luar sekolah demi kecemerlangan masa hadapan negara yang tercinta : M A L A Y S I A
Sarana : (Segala) sesuatu yang dapat digunakan sebagai alat dan sebagainya untuk mencapai atau melaksanakan sesuatu.
- Kamus Dewan Edisi Keempat


GURU | Sarana Ibu Bapa di Bawah Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia PPIM 2013 - 2025

Nak tahu lagi apa yang anda boleh lakukan untuk kejayaan anak anda?  Sila muat turun untuk maklumat lanjut.

7 Kebaikan Minum Kopi Yang Tak Pernah Diceritakan



Kita selalu dimomokkan dengan cerita minum kopi tak bagus. Betul tak? Tapi di sini saya nak kongsikan dengan pembaca, 7 kebaikan minum kopi yang tak pernah diceritakan.. Hmmm.. ada sebab nya nih..

1. Hidup lebih Lama
Satu kajian yang dijalankan oleh Institut Kanser Kebangsaan di US mendapati orang yang minum kopi pada kadar keperluan biasa setiap hari, hidup lebih lama berbanding orang yang tidak. Ini adalah berpunca daripada antioksidan yang tinggi dijumpai semulajadi dalam kopi. Kopi juga dapat mengurangkan ketagihan seseorang terhadap rokok.

2. Mencegah Penyakit
Dalam kajian yang dijalankan di Univeristi Harvard pula, penyelidik mendapati meminum kopi 1 - 3 cawan sehari boleh memberi faedah kepada kesihatan anda secara dramatik. Sebagai contoh, pengambilan kopi boleh mengurangkan risiko diabetes (kencing manis). Selain itu, dapat juga mengurangkan risiko penyakit Parkinson sebanyak 80%, kanser kolon sebanyak 25% dan kanser payudara sebanyak 40%!

3. Bersenam
Sebelum anda bersenam di gim atau di rumah, lebih baik anda mulakan nya dengan meminum secawan kopi. Ini kerana, selepas minum kopi, badan akan mengeluarkan hormon endorfin. Endorfin akan meningkatkan lagi prestasi anda serta dapat bersenam dengan lebih baik lagi. Kafein dalam kopi juga dapat meningkatkan tenaga.

4. Kemampuan Kognitif Lebih Baik
Meminum kopi pada kadar yang betul (1-3 cawan sehari) boleh meningkatkan kemampuan kognitif anda. Penyelidik di California telah menjalankan ujian memori jangka pendek kepada individu. Dikatakan kafein dalam kopii dapat menghalang pembentuk plak beta-amyloid dalam otak, sekaligus menjadikan otak berfungsi dengan lebih baik. Penyakit Alzheimer mungkin boleh dirawat jika ini ada kebenarannya.

5. Mencegah stroke
Kajian yang dijalankan di Jabatan Perubatan Keluarga di Seoul, Korea mendapati penurunan risiko terkena stroke adalah sebanyak 25% bagi peminum kopi sekurang-kurangnya 1 cawan sehari. Manakala kajian di Finland pula mendapati penurunan sebanyak 12% untuk risiko stroke jika individu mengamalkan minum kopi 4 cawan sehari.


6. Kesihatan yang lebih baik
Terdapat lebih kurang 1,000 antioksidan yang terdapat dalam kandungan secawan kopi. Antioksidan ini boleh memberi manfaat dalam pelbagai cara. Antaranya adalah dapat membantu menyingkirkan toksn yang mungkin menyebabkan kanser, dapat meneutralkan radikal bebas yang boleh menyebabkan badan anda cepat naik dan masalah kesihatan yang lain.

7. Mencegah Penyakit Gout
The Nurses' Health telah mengkaji ramai jururawat wanita selama 26 tahun megenai penyakit gout ini. Keputusan menunjukkan jururawat yang kerap meminum kopi sehingga 4 cawan kopi berjaya mengurangkan risiko untuk terkena sakit gout. Antioksidan dalam kopi mengurangkan insulin dalam badan, sekaligus menurunkan tahap asid urik; penyebab kepada sakit gout!



Kemahiran Pukul Paling Hebat Dalam Dunia. Kalau Betul Lah..


Saya terjumpa video hebat nih semasa tengah cari-cari video pasal drills untuk batting sofbol. Hebat giler! Kalau lah betul. 

Penilaian anda sendiri amat lah diperlukan semasa menonton video ini. Tengok video nih kat bawah.





Lengkung Pertumbuhan Manusia

LENGKUNG PERTUMBUHAN MANUSIA
1. Pertumbuhan manusia boleh disukat pada ketinggian dan berat badan
2. Sepanjang hidup manusia, terdapat 5 fasa pertumbuhan yang berbeza, iaitu fasa bayi, fasa kanak-kanak, fasa remaja, fasa dewasa dan fasa orang tua

Menganalisa pola lengkung pertumbuhan manusia


FASA BAYI
1. Berumur dari mula lahir sehingga 2 tahun.
2. Pertumbuhan bayi lelaki dan perempuan adalah sama.
3.Kadar pertumbuhan juga sangat cepat.

FASA KANAK-KANAK
1. Berumur 3 hingga 12 tahun (sekolah rendah)
2. Pada masa ini, ada kanak-kanak perempuan yang mula akil baligh dan membesar lebih cepat darupada budak lelaki.

FASA REMAJA
1. Berumur 13 hingga 20 tahun (sekolam menengah sampai tingkatan 6 atas)
2. Remaja lelaki akan lebih cepat membesar pada ketika ini kerana akil baligh.

FASA DEWASA
1. Berumur 21 hingga 64 tahun
2. Pertumbuhan normal berhenti pada umur 21 tahun.
3. Akan berlaku pertambahan berat badan.

FASA ORANG TUA
1. Berumur 65 dan ke atas
2. Mula mengalami pertumbuhan negatif di mana, berat dan ketinggian semakin susut


Kitar Haid Bagi Perempuan

KEDATANGAN HAID (menstruation)
Proses pengeluaran berkala bagi darah dan lapisan uterus melalui faraj

KITAR HAID (menstrual cycle)
1. Perubahan bulanan yang berkala yang berlaku pada dinding uterus, ovari dan faraj
2. Berlaku pada kitaran 28 hari


Fasa dalam Kitar haid bagi seorang perempuan



FASA HAID
Lapisan dinding uterus dengan salur darah meruntuh. Tisu-tisu dan darah dikeluarkan apabila haid berlaku

FASA PEMBAIKAN
Membina semula dinding uterus, menjadi lebih kaya dengan salur darah yang lebih tebal

FASA SUBUR
Pengovulan (ovari menghasilkan ovum) berlaku pada hari ke-14

FASA PRA-HAID
1. Dinding uterus terus menebal dan diselaputi dengan rangkaian luas salur-salur darah dalam persediaan untuk persenyawaan dan penempelan
2. Jika persenyawaan tidak berlaku, tisu-tisu dinding akan meruntuh semula bagi memulakan kitar haid yang baru.

Contoh pengiraan kitar haid bagi seorang perempuan




Jumaat, 22 Februari 2013

7 Contoh Diskriminasi Terhadap Rupa Hodoh Yang Paling Kontroversi

Macam-macam dunia nih. Ini lah yang berlaku bila paras rupa menjadi ukuran. Tengok contoh-contoh diskriminasi terhadap orang dengan rupa hodoh yang paling kontroversi.


 Diskriminasi #1
Agensi Model Khas Untuk Orang Hodoh
Sebuah agensi model di London, UglyModels mencipta kelainan dengan merekrut model-model profesional dengan wajah yang "berlainan" estetika nya. Gambar di atas adalah gambar model profesional di sana.



Diskriminasi #2
Saman dan Cerai Isteri Sebab Anak Hodoh
Seorang lelaki dari China, Jian Feng telah menceraikan dan menyaman isterinya kerana mendapatkan untuk nya anak yang hodoh. Setelah dipaksa oleh suami, maka si isteri pun mengaku pernah mengadakan pembedahan plastik dengan $100,000 sebelum bertemu dengannya.



Diskriminasi #3
Dating Site untuk Orang Cantik-cantik jer
Akibat daripada dipecat oleh majikannya, seorang bekas pekerja laman web ini telah menambahkan 30,000 orang hodoh ke dalam profil dating site ini sebagai sabotaj. Dating site ini sebelumnya telah mengenakan syarat yang sangat ketat kepada semua pemohon yang ingin menyertai rangkaian ini.



Diskriminasi #4
Bank Ovum dan Sperma Untuk Orang Yang Cantik-cantik
Sebuah laman web juga menyediakan khidmat pembelian ovum dan sperma daripada bank sperma mereka yang diperolehi daripada sumber-sumber yang disahkan sebagai cantik-cantik belaka. Orang yang berwajah hodoh juga boleh buat pembelian dengan pilihan yang menarik.



Diskriminasi #5
Dating Online Untuk Orang Hodoh
Jika theBeautifulPeople terhad kepada orang cantik-cantik sahaja, laman web dating online TheUglyBugBall.co.uk pula menawarkan khidmat yang hampir serupa, tapi khas untuk orang berwajah hodoh. Gambar di atas adalah pasangan pertama yang berjaya disatukan daripada laman web ini.



 Diskriminasi #6
Orang Hodoh Boleh Makan Percuma
Sebuah restoran di South Cherry Street di Denver telah mengadakan promosi berkesan dengan menjemput orang yang bermuka hodoh untuk makan dengan percuma. Menurut pemiliknya, tidak pernah ada orang hodoh yang makan di restoran nya, namun dia akan memilih "pemenang"nya untuk makanan percuma.



 Diskriminasi #7
Nenek Pegang Rekod Dunia Muka Paling Hodoh
Dengan berbesar hati sekali, makcik ini Anne Woods telah ditabalkan sebagai pemegang rekod dunia bagi kategori wajah paling hodoh. Beliau telah berjaya mengekalkan rekod 27 kali kemenangan terhadap wajah hodoh yang dihasilkannya dengan mengerut sesungguh hati!


Bola Mana Lebih Susah Nak Dipukul: Sofbol atau Besbol?

Di Malaysia, tahap kesedaran terhadap sukan sofbol dan besbol masih sangat kurang. Apatah lagi bagi sukan sofbol. Bila sebut saja sofbol, (hampir) semua orang akan tanya; oh.. yang macam besbol tuh ke?. rounders?..

Yang saya nak kongsikan adalah tentang video yang mengkaji sains dalam sukan sofbol, iaitu bola mana yang lebih susah untuk dipukul; sofbol atau besbol? 

Pitcher sofbol Olimpik USA Jennie Finch yang cantik jelita

Untuk pitching bola sofbol, pihak FSN dalam video ini telah menggunakan khidmat pitcher US yang terkenal, Jennie Finch yang cantik jelita. Pemain Olimpik nih bukan saja hebat di padang, namun yang lebih mengkagumkan orang ramai mengenai beliau adalah disebabkan aura beliau dalam menarik minat lebih ramai peminat-peminat dan pemain sofbol yang ayu-ayu dan comel-comel, tetapi tangkas bermain sofbol di padang!

Pilih siap-siap jawapan anda sebelum anda tengok video kat bawah nih yer..  Confirm terkejut..


Sistem Urinari Manusia

SISTEM URINARI MANUSIA
 1. Sistem yang terdiri daripada ginjal (buah pinggang), ureter, pundi kencing dan uretra
 2. Berfungsi untuk menyingkirkan urin yang mengandungi bahan kumuh yang tidak diperlukan badan.

Sains menganalisa sistem urinari manusia

ORGAN DAN FUNGSI
1. Ginjal - Menapis darah dan menghasilkan urin
2. Ureter - Mengangkut urin dari ginjal ke pundi kencing
3. Pundi Kencing - Menyimpan urin buat sementara waktu
4. Urethra - Membawa urin keluar dari pundi kencing untuk penyingkiran


FUNGSI LAIN GINJAL
1. Menyingkirkan bahan buangan bernitrogen dengan lebihan air dan garam mineral dalam bentuk urin
2. Mengawal atur keseimbangan air dan kimia serta kandungan garam dalam badan
3. Mengekalkan pH darah dan keseimbangan asid-bes dalam badan
4. Menghasilkan hormon   


KEPENTINGAN MENGEKALKAN KESIHATAN GINJAL
1. Minum 8 gelas air setiap hari
2. Amalkan pemakanan seimbang
3. Kurangkan pengambilan gula dan garam
            

Sistem Perkumuhan Manusia

Perkumuhan
Proses penyingkiran bahan buangan yang berlebihan dalam badan manusia.

Tujuan Perkumuhan
1) Menyingkirkan sisa toksik dan beracun
2) Menyejukkan badan dan membantu mengekalkan suhu badan
3) Mengawal pH badan
4) Mengekalkan keseimbangan kimia dan air
5) Menyingkirkan bahan-bahan berlebihan


Sains memahami sistem perkumuhan manusia



Khamis, 21 Februari 2013

Tawaran Cuti Belajar Tanpa Gaji Tanpa Biasiswa CBTG TB) Bagi Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP) 2013

GURU | Tawaran Cuti Belajar Tanpa Gaji Tanpa Biasiswa  CBTG TB) Bagi Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP)

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) melalui laman web nya telah mengeluarkan iklan tawaran Permohonan Cuti Belajar Tanpa Gaji Tanpa Biasiswa  CBTG TB) Bagi Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP).

Peluang terbaik bagi PPP yang berminat untuk sambung pelajaran ke peringkat lebih tinggi. Ada ditawarkan dari peringkat Sarjana Muda sehinggalah peringkat PHD. Tawaran adalah dibuka bagi sepanjang 2013, dengan sesi kemasukan dan pengajian juga hanyalah untuk tahun 2013. Pemohon boleh memohon mana-mana universiti dalam Malaysia, sama ada IPTA/IPTS dan juga universiti luar negara yang diiktiraf.

Mungkin yang memberi sedikit beban, adalah kerana tawaran ini berupa tawaran tanpa gaji dan juga tanpa biasiswa. Namun bak kata pepatah, hendak seribu daya, tak hendak, seribu dalih. ;)





Bagi PPPLD, anda lebih bernasib baik, sebab ada juga Tawaran Cuti Belajar Separuh Gaji Tanpa Biasiswa. Itu lebih baik saya rasa.

Selamat mencuba!

=================================================================

TAWARAN PERMOHONAN CUTI BELAJAR TANPA GAJI TANPA BIASISWA (CBTG TB) BAGI PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN AMBILAN TAHUN 2013

20 February 2013
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia,
Sukacita dimaklumkan bahawa Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) membuka peluang kepada Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP) yang ingin mengikut 
Program Cuti Belajar Tanpa Gaji Tanpa Biasiswa (CBTG TB) Ambilan Tahun 2013 bagi mengikuti pengajian di peringkat Sarjana Muda, Ijazah Sarjana dan Ijazah Kedoktoran. 
Sehubungan itu, PPP yang sedang berkhidmat dengan KPM dan berminat untuk mengikuti program ini boleh mengemukakan permohonan tersebut kepada 
Bahagian Tajaan Pendidikan (BT)  bagi mengikuti pengajian secara sepenuh masa di Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA),  
Institut Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) serta Universiti Luar Negara yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia.
Sekian, terima kasih

 Iklan : http://www.moe.gov.my/v/pemberitahuan-view?id=3122&page=1&keyword=&

Tawaran Cuti Belajar Separuh Gaji Tanpa Biasiswa (CBSG TB) Bagi Program Saluran Kedua / UPU 2013

GURU | Tawaran Cuti Belajar Separuh Gaji Tanpa Biasiswa (CBSG TB) Bagi Program Saluran Kedua / UPU

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) melalui laman web nya telah mengeluarkan iklan tawaran Permohonan Cuti Belajar Separuh Gaji Tanpa Biasiswa kepada Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Lepasan Diploma (PPPLD) melalui saluran kedua / UPU.

Peluang terbaik bagi PPPLD yang berminat untuk sambung pelajaran ke peringkat lebih tinggi. Tawaran adalah dibuka bagi sepanjang 2013, dengan sesi kemasukan dan pengajian juga hanyalah untuk tahun 2013.

Sekalipun Cuti Belajar yang disediakan adalah Tanpa Biasiswa, namun masih dikira ok sebab masih ditawarkan Separuh Gaji.

Selamat mencuba!



==================================================================

TAWARAN PERMOHONAN CUTI BELAJAR SEPARUH GAJI TANPA BIASISWA (CBSG TB) DI BAWAH PROGRAM SALURAN KEDUA/UPU BAGI PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN AMBILAN TAHUN 2013

20 February 2013
Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia,
Sukacita dimaklumkan bahawa Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) membuka peluang kepada Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP) yang ingin mengikuti 
Program Cuti Belajar Separuh Gaji Tanpa Biasiswa (CBSG TB) di bawah Program Saluran Kedua / UPU Ambilan Tahun 2013. 
Sehubungan itu, PPP yang sedang berkhidmat dengan KPM dan berminat untuk mengikuti program ini boleh mengemukakan permohonan tersebut 
kepada Bahagian Tajaan Pendidikan (BT)  bagi mengikuti pengajian secara sepenuh masa di Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA).
 
Sekian, terima kasih.



Jemputan Kejohanan Sofbol Terbuka Kebangsaan Ke-39, 2013

Persatuan Sofbol Malaysia (SAM) dengan kerjasama Majlis Sukan Universiti Malaysia (MASUM) akan menganjurkan Kejohanan Sofbol Terbuka Kebangsaan ke-39 pada 11 - 14 April 2013. Kategori yang dipertandingkan adalah kategori Lelaki dan Perempuan.

Berikut adalah maklumat kejohanan


Kejohanan Sofbol Terbuka Kebangsaan ke-39
11 - 14 April 2013
Padang Utama, Universiti Teknologi Malaysia, Skudai, Johor




Bagi pasukan/negeri yang berminat, bolehlah mengesahkan penyertaan pasukan anda sebelum 1 Mac 2013 dan tarikh akhir untuk menghantar senarai nama peserta adalah pada 15 Mac 2013.

Jom meriahkan sofbol Malaysia!



Bila Guru Tak Boleh Marah, Denda dan Rotan Murid Yang Tak Siap Kerja Rumah

Hari nih dalam facebook banyak cikgu-cikgu dan laman-laman page yang berkaitan dengan guru seperti Guru Muda 1Malaysia  dan Saya Suka Jadi Cikgu mengkongsikan gambar sensasi terbaru ini.


Kiriman SMS ini mencetuskan sedikit kemarahan para guru, kerana ada unsur ugutan terhadap segala tindakan yang guru ambil pada pelajar kalau tak siap kerja rumah. Sampai nak marah pun tak bagi!

Dalam pada itu, sebelum ada yang melenting naik hangen, kita semua juga harus ingat bahawa tiada kepastian si pengirim adalah ibu bapa kepada pelajar atau pun mungkin juga dihantar oleh pelajar sendiri. Apa-apa pun semua diminta bersabar, dan mengulas kenyataan dengan lebih berhemah.

Sekadar berkongsi pengalaman hidup, kalau saya dulu-dulu, kena rotan dengan cikgu, takut nak bagitahu dengan bapa. Sebab mesti dapat extra rotan lagi kat rumah. Tapi budak sekarang, kena cubit sikit pun, esok mak bapak bawak lawyer datang sekolah.

Di sini juga saya kongsikan kiriman menarik oleh seorang guru sebagai respon kepada kiriman sms tersebut.


==================================================================

tudiah.. hahaha! meh sini cikgu payedd nak bgtau.. kpd mak bapak yg x brapa nak layak jd mak bapak tu. sila baca dan paham..

wahai mak bapak.. tidaklah menjadi kegemaran guru utk memarah, membebel, merotan dan memukul anak2 anda.. kami x suka.. kami sndr banyak keje nak buat selain dari nak marah anak anda yg ibarat masuk telinga kanan, keluar telinga kiri. mungkin mewarisi sifat anda.. tapi mahu atau tidak kami sbg guru perlu untuk memastikan mereka belajar dan melaksanakan tugas. wahai ibu dan bapa.. adakah kamu patuh pd suruhan agama dan tuhan kamu? kenapa kamu patuh? kerana kamu adalah insan.. kerana kamu adalah hamba.. dan kenapa pelajar perlu utk patuh dan laksanakan tugas sbg pelajar? kerana mereka adalah pelajar dan mereka perlu utk belajar. saya juga patuh pd tuhan dan agama saya.. saya juga patuh dan arahan pengetua. sedang saya yg cikgu pun boleh dengar cakap.. apa kuasa dan kehebatan anak anda sampaikan tidak boleh ditegur walau sedikit. apakah kuasa undang2 skrg membuatkan bapak dan ibu buta? 


wahao bapak dan ibu.. kami para2 guru tidaklah kejam. tidaklah jahat dan tidaklah gila.. malah, kami rasa, lebih ramai guru2 yg mnjd gila.. mendapat kencing manis, sakit jantung, darah tinggi semata2 menghadap muka anak2 anda setiap hari yg kurang ajar dan melawan guru. tapi, masih... kesalahan diletakkan di tangan guru. katanya guru tidak pandai mengajar.. wahai bapak dan ibu... kalau dah anak anda mnjd tuhan di sekolah, membuat undang2 sndr. boleh tidur dan x boleh kena marah bila x nak belajar, apa kuasa yg kami ada utk jadikan anak anda sbg manusia??

kami bukan tuhan yg boleh berikan hidayah.. kami bukan nabi yg bersifat maksum dan pemaaf setiap masa. kami hanya guru biasa yg mungkin tidak didengari suara.

wahai bapak dan ibu.. bila anda anda mendapat keputusan yg cemerlang.. anda akan cakap.. "sbb anak saya pandai"
bila anak anda mndpt keputusan yg corot.. jawapan anda.
"cikgu tu x pandai mengajar"

wahai bapak dan ibu.. kalau dah mcm ni la gayanya.. anak anda akan menjd bodoh.. dan terus mnjd bangang abadi.. walaupun guru yg mengajar anak anda itu.. adalah guru dari syurga.

sekian.. terima kasih.

yg benar.. guru pedalaman sarawak yg disayangi pelajar.
mohammad farid hanafi~
ok bai*



==================================================================

p/s: Teringat zaman belajar dulu. Bapak siap pesan dengan guru, rotan lah jika itu yang perlu untuk didik saya sampai berjaya. Jangan sampai cacat sudah..




Rabu, 20 Februari 2013

SMK Tanah Putih, Pahang rasmi Batting Cage dan Pitching Machine



Perasmian Batting Cage dan Pitching Machine Sofbol di SMK Tanah Putih, Pahang

Saya nak tumpang kongsi kegembiraan bila terbaca satu post pasal peristiwa ini kat Facebook. Sebuah sekolah di Kuantan, Pahang iaitu SMK Tanah Putih, telah mengorak setapak lagi langkah dalam kemajuan sukan sofbol apabila menyediakan satu batting cage dan juga pitching machine bagi kegunaan pasukan sofbol sekolah tersebut.

Mengikut rekod yang tercatat pada laman terbabit, Majlis Perasmian Batting Cage dan Pitching Machine tersebut telah diadakan pada 8 Februari 2013 dengan dirasmikan sendiri oleh Tuan Pengetua sekolah terbabit, iaitu Mr Loh.


Perasmian Batting Cage dan Pitching Machine di SMK Tanah Putih, Pahang

Malah semasa majlis perasmian tersebut juga, Tuan Pengetua, Mr Loh turut mencuba untuk memukul bola menggunakan pitching machine terbabit. Boleh tengok dalam bentuk video di page Facebook Softball Pahang. Memang sporting habis!


Pengetua Mr Loh merasmikan Batting Cage dan Pitching Machine di SMK Tanah Putih, Pahang
Pengetua, Mr Loh merasmikan bola yang pertama

Menurut catatan juga, orang yang dikatakan bertanggungjawab dalam berusaha menjadikan perkara ini sebagai kenyataan ialah Mr Ong Siang Loon, iaitu Ketua Jurulatih Pasukan Sofbol Pahang. Usaha ini turut dibantu oleh pihak sekolah SMK Tanah Putih, MPK, bekas pemain dan pemain sofbol di Pahang.

Ternyata, usaha sebegini sememangnya amatlah dialu-alukan dalam memeriahkan lagi sukan sofbol di Malaysia. Saya pasti selepas ini, pasti lebih banyak negeri/sekolah/pasukan yang akan mempunyai kemudahan sebegini juga!

Teruskan berusaha!


Iklan Kementerian Pendidikan Singapura Wajib Tonton

Antara salah satu negara yang sangat menekankan mengenai pendidikan negaranya adalah negara Singapura. Konsep yang diketengahkan dalam pemilihan guru dan juga kualiti sistem pendidikan negara jiran tersebut haruslah dijadikan contoh dan panduan dalam melahirkan lebih ramai modal insan yang berkualiti di negara kita.

 Menariknya, MOE Singapore juga menggunakan iklan filem pendek yang memang menyentuh hati bagi menarik minat bakal guru. Penuh dengan mesej dan nilai yang berguna untuk kita sama-sama hayati!



Ini kata-kata yang saya petik daripada laman web Kementerian Pendidikan Singapura ke arah melahirkan guru yang lebih berketrampilan dan juga berusaha tinggi dalam mencapai tujuan yang sama:

" In the Education Service, our teachers make far more than just money. Every day, they make children excited with the wonders of science and the majesty of mathematics. They make students appreciate the beauty of the arts and the humanities. Every day, they make our schools the place where students can discover their talents, and aspire to greater heights.

Our teachers make students believe in themselves and press on in the face of adversity so that they will know how limitless their potential is. And as teachers see their students mature into unique, talented individuals, they make sure that the future generation learns all that they can today, so that they may become all that they can be tomorrow.

Our teachers make a difference. What do you make?

Begin your journey as a teacher and be part of a career like no other!"


Selasa, 19 Februari 2013

Peluang Guru Belajar Di Jepun (Biasiswa Kerajaan Jepun) 2013

Program Biasiswa Tajaan Kerajaan Jepun 2013 (Monbukagakusho: MEXT 2013) Latihan Perguruan
Program Biasiswa Tajaan Kerajaan Jepun 2013
Monbukagakusho: MEXT 2013

Kalau hari tuh saya update pasal peluang belajar kat Amerika Syarikat, kali nih Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) berbesar hati lagi buat Program Biasiswa Tajaan Kerajaan Jepun 2013 (Monbukagakusho: MEXT 2013) Latihan Perguruan. Tajaan sepenuhnya oleh Kerajaan Jepun!

Tempoh pembelajaran adalah selama 1 tahun setengah bermula daripada Oktober 2013 hinggalah Mac 2015. Terbuka kepada semua guru yang berumur bawah 35 tahun dengan sekurang-kurangnya 5 tahun pengalaman mengajar. Mestilah fasih bertutur dalam Bahasa Inggeris, dan berkebolehan untuk menguasai Bahasa Jepun dengan cepat.

Untuk makluman, kursus yang disediakan adalah hanya Sijil Latihan Perguruan, bukan Master ok. Dan dalam iklan dan makluman yang dikeluarkan, tidak pula dinyatakan guru bagi subjek apa yang boleh memohon. Jadi semua subjek pun boleh lah kot.

Kalau ada yang berminat sila lah isi borang cepat-cepat sebab tarikh tutup permohonan adalah pada 5 Mac 2013. Iklan boleh tengok kat bawah:


====================================================================


IKLAN KPM
Adalah dimaklumkan bahawa tawaran Biasiswa Tajaan Kerajaan Jepun 2013 (Monbukagakusho: MEXT 2013) Latihan Perguruan  
kini boleh dicapai melalui laman sesawang KPM bermula dari 18hb. Februari hingga 5 Mac 2013. 
Untuk Maklumat lanjut, sila hubungi 03-8321 7143/03-8321 7151 pada waktu pejabat. Harap Maklum
Sekian, terima kasih